Friday, January 11, 2013

Black Pepper Chicken Wing

hasil campak2 mlm td. korg nmpk tak kepak kecik yg patah kt tepi pinggan tu? tu kojo haziq la tak menyempat chicken wing br keluar oven dia dh sbk nk tarik hehe...


afne x de pemanggang ajaib ke magic ke apa.. dah tu mls plak nk ngadap bara arang so masuk oven je. mmg dh lama tak bakar membakar chicken wing ni. fav kami 4 beranak. ni dh ddk kg mkn dgn family members yg lain. 

meh nk share resepi chicken wing versi afne. ni resepi campak2 je takde sukatan sbnr. afne lbh suka resepi yg simple x cerewet sgt & yg plg penting sedap... hahahahaaa perasan! mana tau korg nk try weekend ni kan?!

Black Pepper Chicken Wing

bahan2;
10 ketul kepak ayam - bersihkan & toskan.
* 3-4 sudu mkn lada hitam
* 2 sudu mkn ketumbar
* 1 sudu mkn jintan manis
* 2 inci halia
* 2-3 biji bwg putih
3-4 sudu mkn sos tiram
3-4 sudu mkn madu
garam secukup rasa

cara2 membuatnya;
1. tumbuk semua bahan bertanda *
2. gaul mesra ayam, bahan yg ditumbuk & yg lain2.
3. perap ikut suka nk brp lama.
4. panaskan oven terlebih dahulu selama 10 mnt kemudian bakar chicken wing selama 1 jam dgn suhu 190°-195°. slps 30 mnt pertama, terbalikkan chicken wing. klu suka lbh garing blh tambah masa membakar.

ikut kreativiti korg lah blh tambah side dishes yg lain cthnya french fries ke, mashed potato ke, fruit salad ke, baked beans ke, mushroom soup ke... tp dlm kes afne ni mls so trs mkn panas2 cicah thai sauce & mayonis pn dh sedap sampai menjilat tulang hahahaaaa.


12 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Amboi sedapnya afne..terliur akak ni ha..

Ibu Lala said...

Saya sll beli kat giant yg dah sia marinate. Kalau beli siap 2 tray besar. Llw beli isi ke hapa x laku sgt

Afne said...

kak huda, jgn bg terliur lama2. sng je nk buat tu ;)

Afne said...

ibu lala, masa ddk kl dulu afne pernah juga beli kt giant tp afne lg suka yg perap sendiri. nk bakar2 ni sedap yg byk tulang2 :)

Liessa said...

alahai kak afne ni..ni yg nak buat nie..hehe..

mama_umar_maryam said...

lbh kurglah resepi kite..mmg sedap klu byk halia & bwh merah..pehhh

LYAfrina said...

sedapnyer..paling suka makan mde2 y ada lada hitam ni..leh cba buat jgk

watyz said...

sedap tu... :)

Afne said...

nisa dh try kan? sedap kan kan kannnnn

Afne said...

zet, byk halia dgn black pepper bgs buang angin dlm bdn. nk2 preggy ni aku asik berangin je hahahahaa

Afne said...

LYAfrina, cuba lah resepi campak2 afne ni. nnti bg komen k?!

Afne said...

aty, mmg sedap sampai menjilat tulang. perasan! hahahaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...