Monday, January 14, 2013

Ulam Peria, Anyone??!

afne pn belajar mkn ulam-ulaman sejak kenal eddy. dulu tau mkn ulam timun cicah sambal belacan je. tp disebabkan eddy suka mkn lauk pauk org kelantan (cthnya kedai kari kawah pantai dalam), kitorg suka bubuh ulam penuh 1 pinggan pastu cicah budu. 

tak pernah terfikir nk mencuba ulam peria sblm ni. never! chehhh.. speaking mat saleh kunun hahaaaa sbb apa yg afne tau peria tu rasanya pahit. lg lah nk dibuat ulam huhu.. oh btw, afne sgt suka mkn peria tumis telur. atau pun peria goreng rangup. mmg sedapppppp. belajar2 mkn peria pn sbb nk tambahkan susu bdn masa bf haziq dulu. 

aritu ada tgk kt tv katanya mkn ulam peria utk awet muda. rileks je tgk dia gigit mcm tak rasa apa. kwn mak pulak pernah bgtau peria buat ulam mkn dgn nasi mmg sedap, nak2 peria katak. semua org tau peria katak lbh pahit dr peria biasa. so kitorg nekad nk mencuba, potong2 peria & gaulkan dgn garam halus. nk rendam dlm air garam pn blh. time nk mkn tu cuci mcm biasa & mkn sbg ulam bersama lauk2 lain & nasi.


apa rasanya? mula2 tu rasa pahit tp dtg sedap sbb time gigit tu rangup. alaaa.. mcm korg gigit timun jugak lah. bila mkn dgn nasi dh tak rasa pahit ke apa dah. rasa sedap je hehee... serious, afne dh mula suka mkn ulam peria. sejak2 dh blh mkn nasi putih ni lg lah laju je mkn. 

byk khasiat peria utk kesihatan. korg google lah sendiri melambak2 website yg cerita psl peria ;)


8 comments :

~ana~ said...

nak belajar la mkn ulam peria ni..org kata bagus..mmg banyak khasiat..

dya said...

akk,dya bru smlm beli 5 biji kt pasar..dlu x lalu gak makan cm tue jek..oleh kerana dh cmpur dgn MIL terpaksa lh menelan pahit2..skg dh jdikan amalan seharian dah kak..wajib ada..cicah dgn sambal pelam lgi umhhhh !!!

Liessa said...

kak afne, mula2 nk mkn mmg takut je rasa..tapi bila dh mkn rasa cam tak nak berhenti..hihi..org pun 2 3 bln sebelum nk bersalin ari tu try mkn cicah sambal blacan mkn ngan nasi panas ikan goreng je..sodap..hehe..

watyz said...

lagi suka goreng garing2... :)

Afne said...

ana, mmg byk khasiat peria ni. abah afne pun amalkan jus peria (campur dgn bahan/buah lain) sbb bgs utk pesakit diabetis. yg afne pernah baca blh tambahkan susu bdn, tinggikan hb, & mcm2 lg.

Afne said...

dya, kdg2 benda yg pahit itu lah byk manisnya. maksud akak, byk khasiat yg kita tak tau sblm ni ye tak?!

wahhh sedap tu cicah dgn sambal pelam :)

Afne said...

aty, kt kedai mamak selalu ada kan peria goreng garing ni.

Afne said...

nisa, serious mmg sedap ulam peria. rugi sapa tak mkn hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...