Thursday, April 4, 2013

28 Minggu Kehamilan

Alhamdulillah, mggu ni dh pun masuk 28 minggu. rasa sekejap masa berlalu.. pejam celik pejam celik dh pn genap 7 bln. maknanya afne dh nk masuk trimester ke 3.

1-2 mggu ni afne dh mula rasa tak selesa kt bhgian bwh cos baby dh makin membesar. jln pn mmg dh rupa penguin gamaknya hahahaaaa. tido mlm asik terjaga slh satu faktornya tak selesa baring kejap kalih ke kiri kejap kalih kenan. yg penting mesti nk kepit bantal celah peha. selain dari tu kerap bgn mlm utk buang air kecil. baby kt dlm ni sgt2 aktif gerak/tendang sampai perut bergelombang sana sini. satu masa nnti pasti afne rindukan semua tu bila baby dh lahir. 

hari rabu (smlm) ada appointment utk 28 mggu sekaligus utk mgtt. so kena dtg awal pg cos selalunya afne suka dtg ptg tak ramai org. fyi, skrg ni utk ibu2 mengandung berusia 25 thn ke atas yg berdaftar di klinik/hospital kerajaan diwajibkan buat mgtt sebanyak 2x iaitu bila dh daftar buku merah & pd 28 mggu. tak kira lah parents korg ada history diabetis/kencing manis. klu korg blh skip cuma 1x je tu kira nsb korg baik le hehe.. mcm afne setakat ni dh 3x mnm air gula. yg afne repeat mgtt kali ke 2 tu sbb berat naik 2.4 kg dlm masa 2 mggu (normal 0.5kg/mggu). but so far dh 3x mgtt semua result ok. mulai hari ni afne dh mula kena isi carta pergerakan baby.

08/04 (isnin) ni appointment utk detail scan baby. klu bernasib baik blh tgk jantina baby sekali :)

Anda sekarang berada di penggal terakhir. Trimester ketiga lazimnya bermula pada 29 minggu kehamilan dan berakhir pada 40 minggu kehamilan, kadang kala lebih lanjut dari itu. (Jangan bimbang - maksimumnya ialah 42 minggu! Lebih dari itu, wanita lazimnya dicetuskan untuk melahirkan.) Kebanyakan wanita menambah berat badan sebanyak 11 paun / 5 kilogram semasa semester ini. 


Menjelang minggu ini, berat bayi anda ialah sebanyak 2.3 paun / lebih sedikit dari 1 kilogram dan mungkin berukuran 14.8 inci / 38 sentimeter panjang dari atas ke jari kaki. Sekitar masa ini, bayi anda yang di dalam rahim itu sudah boleh membuka matanya dan memalingkan kepalanya jika dia ternampak cahaya terang yang memancar terus menerus dari luar. Lapisan lemaknya sedang terbentuk dan kuku jari mula timbul. 

Anda mungkin mengalami perasaan berbolak-balik apabila mengenangkan sakit bersalin dan melahirkan. Menyediakan senarai perkara-perkara yang perlu dibuat dan meraitkannya satu-persatu akan membantu. Mulalah memilih nama-nama bayi yang sesuai dan mulalah memikirkan tentang kehidupan selepas kelahiran juga. Anda juga mungkin berjumpa dengan doktor anda dengan lebih kerap lagi di minggu-minggu terakhir ini. 

Bercadang untuk menyusu badan? Jika begitu lihatlah panduan lengkap kami ke enam minggu pertama. 

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 




p/s : weekend ni nk start basuh baju/brg2 baby, In Shaa Allah.


4 comments :

dya said...

akk dh thu jantina ke???

mama tisya said...

kejap je ms berlalu..lg 2 bln nk bersalin

Afne said...

dya, blm lg la dear. in shaa Allah next week :)

Afne said...

arrynn, btl lah. lg 2 bln nk bersalin makin berdebar2 huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...