Thursday, May 30, 2013

36 Minggu Kehamilan

Alhamdulillah, dh pun masuk 9 bln. klu ikut kiraan sbnr kandungan afne sdh 36 minggu 4 hari. check up smlm sangkut kencing kotor tp yg lain2 semua ok. ni dh cukup bulan so kena dtg klinik tiap2 minggu. appointment utk scan kematangan baby 03/06 ni, next check up 05/06 & refer pakar 5 hospital 10/06 ni, In Shaa Allah. tu pun klu sempat jumpa pakar... mana lah tahu kan sbb anak2 yg sblm ni afne bersalin awal 2-3 minggu (hana @ 37 mggu & haziq @ 38 mggu).

mulai minggu ni afne blh bersalin bersalin bila2 masa. check blk beg hospital kot2 ada yg tertinggal. harap2 mental & fizikal dh bersedia utk melahirkan baby. rasa x sabar pn ada tp bila igt2 makin berdebar2 jadinya huhu... moga Allah permudahkan urusan kami & afne selamat melahirkan bayi yg sihat, amin.


Bayi anda masih menambah berat badannya - lebih kurang 28 gram sehari. Beratnya hampir 6 paun / 2.7 kilogram dan panjangnya 19 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. 

Anda mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen anda dan juga sedar yang bayi anda sudah mula menurun. Ini diberi nama lightening iaitu peringanan, atau engagement iaitu penurunan kepala bayi; dengan ini paru-paru dan perut anda terasa lebih lapang - bernafas dan bermakan-makan akan menjadi lebih selesa. Namun begitu, perjalanan anda semakin kurang selesa - sebilangan wanita melaporkan yang mereka merasakan seakan-akan bayi hendak terkeluar. Juga, anda akan terasa seakan-akan sentiasa hendak ke tandas. Sediakan nutrisi yang diperlukan di masa penghujung ini dengan panduan makanan sempurna kami. 

Berita baik ialah bahawa menjelang akhir minggu ini, kehamilan anda sudah cukup bulan dan anda akan melahirkan bila-bila masa. (Bayi antara 37 minggu dan 42 minggu dianggap cukup bulan - bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu ialah pramatang dan selepas 42 minggu ialah lewat waktu atau post-term.) 

Semasa janji temu mingguan anda, doktor akan memeriksa anda untuk melihat samada anda sudahpun mendilitasi (apabila serviks membuka) dan mengembang (apabila serviks menjadi nipis). Doktor juga akan memeriksa apakah posisi bayi untuk menentukan sejauh mana bayi sudah jatuh ke dalam pelvis. Informasi ini akan dimasukkan ke dalam nota materniti anda supaya doktor anda maklum akan posisi bayi apabila tiba masa untuk melahirkan. 

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam rahim. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 


http://www.babycenter.com.my/a1044666/perkembangan-fetus---hamil-36-minggu#ixzz2SauEaBs9


4 comments :

~ana~ said...

moga di permudahkan...insyaallah...

mama_umar_maryam said...

yg baik2 doa aku utk ko afne :)

Afne said...

tq ana. moga kita sama2 slmt melahirkan baby yg sihat :)

Afne said...

tq zet :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...