Friday, April 19, 2013

Checklist : Beg Hospital

utk checklist brg keperluan bayi & ibu blh klik sini ;)

biasanya bila dh cecah 28 mggu, doktor & nurse akan nasihatkan kita supaya sediakan beg hospital cos masuk bln ke 7 & ke atas, ibu mengandung blh melahirkan pd bila2 masa. memudahkan kita & org yg akan bawa ke hospital supaya tak kelam kabut kemas brg2 yg perlu dibawa. takut2 ada yg tertinggal so better prepare awal2 btl tak?

jom tgk apa brg2 asas yg diperlukan dlm beg hospital...


Checklist Beg Hospital

No.
Barang bayi
Bil
Nota
1
Tuala & tuala muka
sehelai

2
Mini toiletries & wet tissue
1 set

3
Pakaian bayi untuk dipakai semasa pulang ke rmh
sepasang

4
Barut, mitten, booties & topi
sepasang setiap 1

5
Selimut / kain bedung
sehelai

6
Diapers
1 pek kecil

No.
Barang ibu
Bil
Nota
1
Kad merah & IC


2
Handphone


3
Air kotak/biskut/roti


4
Tuala
1 helai

5
Toiletries & tissue
1 set

6
Selipar toilet
sepasang

7
Maternity pad & disposal panties
1 pek /10 pcs

8
Nursing bra & nursing pad
2 psg/2 set

9
Sweater & stokin
sehelai/sepasang

10
Pakaian untuk dipakai semasa pulang ke rumah
sepasang



ok, beg hospital dh ready :)


merah menyala lg kau... sekali pandang mcm handbag tp sbnrnya diaper beg hehe. beli masa outing aritu.

dh settled beg hospital, sila letak dlm kereta. nnti bila dh turun tanda (lendir bercampur darah/pecah air ketuban/kontraksi) dh blh trs ke hospital menyerah diri.

ishhhh... berdebar2 pulak rasanya tgk beg hospital tu. diam tak diam dh 30 minggu rupanya. ada lbh kurg sebulan lbh saja utk deliver. kwn2, doakan moga afne & baby dipermudahkan sepanjang mengandung & selamat melahirkan. tq in advance.


12 comments :

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wah dah sediakan beg hospital la..akak belum lagi, esok baru nak cuci baju baby yang ada..

Chekgu Azrine said...

semoga dipermudahkan ye..

Afne said...

kak huda, cuci... jgn x cuci :)

Afne said...

tq chekgu azrine :)

~ana~ said...

afne, nnti bersalin kat mana?ana plan minggu depan nak cuci semua baju2 baby...nnti dah sibuk dgn tesis, takut x terbuat..huhuhu...

Afne said...

ana, afne tak decide lg. 1st time nk deliver kt sini. tak kisah la private ke gomen ke cuma doa moga semuanya selamat :)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

amin... igt lagi dulu zaman pcm kita ramai2 share listing beg hosp ni kan ... semoga semua selamat yer afne ;-)

Afne said...

diana, btl3...

byk ilmu kita dpt masa zaman pcm. skrg dh slow sikit even dh ada fb.

watyz said...

lawa la beg spital dia.. jeles nye... hehehhe

Afne said...

beg biasa je aty. beli kt kedai fiffy. berkenan kt kaler dia yg merah terang tu hehe

mama_umar_maryam said...

tulah, sekali pdg pehh..lawo henbeg baru ko,rupenye baby bag..mmg cung!sonok time packing nih, terbyg2 baby pki mitten sume..eii..rindu!

Afne said...

zet, buat masa skrg ni handbag baru kena fikir kendian. klu nk cari pn kena cari yg beso cos pasni kena sumbat brg baby semua kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...