Wednesday, April 10, 2013

Checklist : Barang Keperluan Bayi & Ibu

afne dh pernah share dlm entry ini 3 thn lps. tp takpe.. katanya sharing is caring kannnn so share bnda berguna byk2 kali pun takpe kan? 

Checklist utk bayi

No.
Item
Bil
Nota
1
Baju baby
* lengan panjang
a) 0-3m/size 10
b) 0-6m/size 12
c) 6-12m/size 14 – kemudian
d) 12-18m/size 16 – kemudian
* lengan pendek
a) 0-3m/size 10
b) 0-6m/size 12
c) 6-12m/size 14 – kemudian
d) 12-18m/size 16 – kemudian
3-4 psg each size


2
Barut baby
10 helai

3
Mittens & booties
5-7 psg

4
Kain bedung
4-5 helai

5
Selimut
2 helai

6
Tuala mandi/tuala muka
2-3 helai

7
Toiletries, sikat rambut, minyak yu yi,
drapolene, wet tissue, cotton bud, clippers
1 set

8
Diaper newborn/s size
2 pek jumbo

9
Changing mat
sekeping

10
Bath tub
sebuah

11
Set tilam & bantal
1 set

12
Napkin (blh juga digunapakai sbg kain bedung)
1 pek

13
Termometer
1

14
Botol susu
2-3 botol 4oz

15
Berus botol + berus teat + drying rack
1 set



Checklist utk ibu

No.
Item
Bil
Nota
1
Maternity pad
1-2 pek besar

2
Disposal panties
30 helai

3
Nursing bra
5-7 psg

4
Nursing pad
5-7 set

5
Baju
5 helai

6
Kain batik
5 helai

7
Sweater/stokin
Sepasang/2-3 psg

6
Breast pump & storage bottle/bags
1 set

7
* Set bersalin – jamu, param, pilis, bedak sejuk & bengkung
1 set




btw, checklist ini sbg asas sahaja. korg blh kurangkan/tambahkan dr segi kuantiti mahu pun jns barangnya. tak semestinya kena ikut btl2 dlm checklist. ikut keperluan yg dirasakan wajar. mcm afne yg dh nk masuk anak ke 3 ni pun msh rujuk checklist kt atas tu cuma sesuaikan apa brg yg dh ada msh elok digunapakai & brg2 yg perlu ditambah.

bila brg2 yg diperlukan dh dibeli/mencukupi, sila basuh bersih yea. knp?? maklum aje lah ada baju2/towel/selimut baru yg kita tak tau ada bahan chemical dr kilang ke habuk2 ke bekas2 org pegang masa pilih memilih ke. mcm afne gunakan sabun nappikleen (antibac detergent). btw, klu korg google mcm2 jenama sabun anti-bakteria khas utk cuci baju baby yg dijual kt luar sana. mmg dr hana & haziq dulu afne gunakan sabun anti-bakteria sampai lah diorg dh bsr skt.

bakul kiri tu basuhan pertama, mak dh tlg lipatkan hehe
bakul kanan tak sempat lipat lg tp mcm2 ada... bengkung, nursing bra, nursing pad, nursing cover

dh settle cuci mencuci, seeloknya simpan brg2/baju2 td dlm bekas bertutup supaya tak berhabuk sementara nk menunggu masa si comel dilahirkan. aritu plan nk beli storage box yg transparent (mudah nk cari brg) tp alang2 tgk rege lbh kurg je so afne beli drawer plastik.

mentang2 dinding bilik warna kelabu hehe...

alhamdulillah, kandungan dh masuk 29 mggu ni so kena sediakan beg hospital. list utk beg hospital afne share kemudian k ;)


p/s : sharing is caring ;)


8 comments :

Nurulhuda Abdul Latip said...

Akak dah 31 minggu dah beg hospital pun tak ready tau, huhu

Afne said...

kak huda, dh kena standby cos 7 bln ke atas anytime je kita blh bersalin.

lia said...

mmg suka napikleen dari dulu... jenis lain, rasa bau x sebest napikleen...

~ana~ said...

ana x buat apa2 preparation pun lagi..huhuhu..kena start dah slow2 ni..huhuhu..

Afne said...

lia, best kan bau dia. lembut & wangi tp bkn lah wangi yg menyakitkan hidung.

Afne said...

ana bz dgn study & assignment. klu ada masa gi la beli. afne skrg dh 7 bln lbh rasa mcm tak larat nk jln2 keluar lama2. yelah, nk belek2 brg baby bkn sekejap. klu ikut eddy keluar byk ddk dlm kereta je. tang kaki tu yg tak thn.

watyz said...

waa... dh ready brg baby... best nye la hai... :)

Afne said...

Aty, cuma beli baju baru sikit je. selebihnya brg2 masa zaman hana & haziq.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...