Thursday, June 4, 2009

Sharing Is Caring : Checklist Keperluan Bayi & Ibu

haaa.. korg2 yg preggy dh mula membeli/mengumpul keperluan utk baby & diri sendiri ke blm? masa 1st pregnancy dulu mmg excited gila2 bab2 mcm ni hehe.. maklum le anak 1st byk benda kena beli/buat/sediakan. rasanya br 4 bln preggy dh sbk jeling+belek brg2 baby hahaha!! selain motif excited, afne lbh suka beli awal & berdikit2. tidak le termampu nk beli semua sekaligus. lg pn masuk 3rd trimester (7-9 bln) karang dh blh rileks2 kn korg caya ke aku nih? ekekekek.

alhamdulillah.. utk 2nd baby ni rasanya tak sebanyak dulu ongkos yg perlu dikeluarkan hehe. jarak hana ngan adik baby pn bkn jauh sgt, insyaallah by the time hana nk masuk 2 thn, kami akan ber4. so byk brg2 hana yg msh blh diguna pakai & byk jugak brg2 yg 'duplicate' cthnya buai, walker, baby bath tub.. sbb 1 utk rmh & 1 letak kt babysitter (previously). actually baby bath tub ada 3 bijik k, sbb maktok hana belikn baru sblm wedding makngah aritu. katanya kesian tgk hana mandi dlm besen. isshhh.. tgk le org syg cucu. rasanya zaman afne adik beradik takde bath tub bagai. semua 'berenang' dlm besen beso jek. 2 bijik yg kt rmh tu pn menganggur sbb skrg hana lg suka main2 curah air dr baldi.

berbalik kpd tajuk kita yea kwn2.. afne rasa semua mommy to be perlu ada checklist supaya mudah utk kita estimate & budget apa brg yg perlu & mesti ada utk menyambut org baru & sbg persediaan kita semasa pantang. ni nk masuk anak 2 pn refer blk checklist segala sbb nk tgk apa brg yg perlu ditambah. sikit2 kumpul tak sangka mcm (almost) complete. ala.. lg pn byk brg 'recycle' zaman hana so paham2 sendiri sdh la hehe


Checklist utk baby

No.
Item
Bil
Nota
1
Baju baby
* lengan panjang
a) 0-3m/size 10
b) 0-6m/size 12
c) 6-12m/size 14 – kemudian
d) 12-18m/size 16 – kemudian
* lengan pendek
a) 0-3m/size 10
b) 0-6m/size 12
c) 6-12m/size 14 – kemudian
d) 12-18m/size 16 – kemudian
5-7 psg
5-7 psg
done
2
Barut baby
10 helai
done
3
Mittens & booties
5-7 psg
done
4
Kain bedung
4-5 helai
done
5
Selimut
2 helai
done
6
Tuala mandi/tuala muka
2-3 helai
done
7
Toiletries, sikat rambut, minyak yu yi,
drapolene, wet tissue, cotton bud, clippers
1 set
done
8
* Diaper newborn/s size
2 pek jumbo
blm beli
9
Changing mat
sekeping
done
10
Bath tub
sebuah
done
11
Set tilam & bantal
1 set
done
12
Napkin (blh juga digunapakai sbg kain bedung)
1 pek
done
13
Termometer
1
done
14
Botol susu
2-3 botol 4oz
done
15
Berus botol + berus teat + * drying rack
1 set
drying rack je blm beli
16
Sterilizer & container
1 set
done
17
Thermos
1
done
18
Detergent utk cuci baju baby
1 botol / 1 kotak
done
19
Bakul
* toiletries
* baju
Sebuah bakul besar & kecil
done



Checklist utk ibu

No.
Item
Bil
Nota
1
Maternity pad
1-2 pek besar
done
2
Disposal panties
30 helai
done
3
Nursing bra
5-7 psg
done
4
Nursing pad
3-4 set
done
5
Baju
5 helai
done
6
Kain batik
5 helai
done
7
Sweater/stokin
Sepasang/2-3 psg
done
6
Breast pump & storage bottle/bags
1 set
done
7
* Set bersalin – jamu, param, pilis, bedak sejuk & bengkung
1 set
jamu blm decide

* semua dh settled unless utk tulisan kaler merah lom beli/decide. tukang urut pn tak fikir lg nk tempah sapa. sebenonya ada 4 column tp tak appear plak yg belah kanan. cuma nota done/blm beli je.

apa kriteria chehh.. wording poyo je yg afne utamakn bila beli brg2 baby...?

yg pertamanya, percayalah bahawasanya saya jenis tak memilih jenama @ harga (utamakan yg murah dulu k hehe) @ warna mengikut jantina. cthnya masa hana dulu mmg campo aduk kaler baju.. putih/pink/biru/oren/ijo/kuning. hbs tu ibu ayahnya keluar masuk klinik berulangkali siap excited gi 3D scan pn baby dok kepit kaki siap tunjuk penumbuk kt kitorg hahaaa. mmg tak tau lgsg gender hana sampai le hana slmt dilahirkn. cuma doctor bg hint.. most probably girl kot. believe it or not, buat masa ni gender adik baby msh lg 1 teka teki. kitorg tak kisah le dpt baby boy/girl asalkn baby sht & selamat dilahirkn.

yg keduanya, ada duit gi beli skit2. takde duit sendiri mau igt. tmpt fav beli brg baby dulu.. mana lg klu bkn mydin mall ngan jusco. the reason y? mydin brg murah & jusco slalu sales heheh saya sukaaaaaaaaaa.. knp beli awal2? mcm saya bgtau kt atas & mudah utk afne mulakan projek membasuh segala mala yg berkaitan dgn baju/towels/mitten/booties/selimut bla.. bla.. pastu trs preparekn hospital bag (yg ni nnti afne citer kemudian k). kan ke kandungan hampir menginjak 7 bln afne dh cpt penat jln mcm penguin kan so lg cpt settle semua lg bgs. blh rileks goyang kaki soh hana ngan ayah buat semua keje aci tak?! hahahah...

yg ketiganya, beli la ikut keperluan & kemampuan jgn sampai ada pembaziran mcm saya hehehe. tp bab brg2 duplicate kt atas tu sbnrnya mmg diperlukn dlm situasi hana. itu pn disebabkn berlaku kesilapan kecil ajar hana tido dlm buai masa pantang (mmg rileks skit la time pantang tu). klu ikut afne mmg takmo ajar lgsg k. terbeli buai sbb kedai perabot kt kg tu jual rege murah buai 2 kaki (mmg sturdy la) ngan baby cot siap free 1 set of tilam+bantal+2 bantal peluk baby br RM180-190 (igt2 lupa). klu letak je buai kt rmh babysitter takkan afne nk heret hari2 turun naik.. maunya buat time abg loba2 outstation tak ke menangis kiri kanan kelek anak & buai/bath tub/walker bagai.

yg keempatnya, jika anda bercita2 utk BF baby selama mampu (yakin boleh!) mulakan mencari & mengumpul maklumat berkenaan penyusuan sebanyak mungkin. walaupun afne ada pengalaman menyusukn hana selama 1 thn 6 bln (afne stop BF hana akhir mac lps masa preggy 4 bln) tp utk 2nd baby ni pn afne msh meneruskan pembelajaran dgn bertanya/googling the net psl BF. rupa2nya banyaaaaaaaaaakkkkkkkkk benda yg afne perlu blajar & blajar lg. million thanx utk forum2 spt susuibu.com & xclusively xpressing serta bloggers BFing mommies. utk ibu2 bekerja mcm kita ni mmg cabaran utk buat stok ebm sblm naik cuti pantang & trskn usaha mengumpul stok dgn memerah/mengepam di tmpt keje. utk memilih & membeli pam, ikut le budget & kesesuaian. ada jugak review yg afne baca tak serasi dgn pam yg rege beribu riban.. tp tak dinafikan penggunaan pam mcm ni (double pumping plus electical bp) byk kelebihannya dr segi jimat masa & tenaga tp jgn tak percaya ada juga yg berjaya buat stok ebm yg byk dgn menggunakn pam yg berharga sederhana. pokok pangkalnya yg penting niat & hati kita. actually ayat2 ni more to motivate diri sendiri k. rindunya zaman2 'menoreh' dlm stor haha!


p/s 1 : korg2.. agak2 ada tak benda yg tertinggal dlm checklist(s) tu? sila remind saya tanpa segan silu k. thank you in advance.

p/s 2 : sapa2 nk amik checklist tu sbg guideline pn blh.. pandai2 le korg adjust mana yg perlu ditambah/dikurgkn.

p/s 3 : BF bkn boyfriend k... BF stands for BreastFeeding.

p/s 4 : brp byk p/s mau letak daaaaaaaaaa


4 comments :

Liana said...

huhuhu...sekejapnya Afne dah 7 bulan... Apapun semoga berjaya BF yer... List tu bagus betul ler... :)

Nana said...

wah siap wat list.bagos tol..
bole copy list ni utk 2nd bb laks.ahahah..ntag bile nye nk kuar no.2.heheh...

Afne said...

kimm - tqvm.

nana - apa lg cpt2 le kasi damia adik ngehngeh.

shuhaina said...

shu pun baru refer checklist pagi td..hehehe..
nak start prepare skit2 dah dari sekarang..rasa excited lak..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...