Thursday, April 18, 2013

Kek Coklat Lembab POWER

afne nk share resepi kek coklat moist kukus dgn topping meleleh. ehhh.. nama Kek Coklat Lembab POWER tu bkn afne pandai2 bubuh yea, mmg empunya resepi bg nama tu kt My Resepi. x caya klik sini hehe..

khas utk aty (minta emailkn resepi tp afne share kt sini yea) & blogger iduraz. slmt mencuba yea ;)

Kek Coklat Lembab POWER

bahan2 A :
2 biji telur
1 cawan air
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 cawan gula

bahan2 B :
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk coklat
1 sudu teh soda bikarbonat

cara2nya;
1. panaskan periuk kukus.
2. blend kan bahan2 A selama 3-5 minit (hingga gula hancur). tuang dalam bekas/mangkuk.
3. ayak bahan2 B. masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam bahan A sambil kacau hingga sebati.
4. tuangkan ke dalam loyang/acuan kek yg disapu marjerin/mentega.
5. kukuskan adunan selama 45-60 minit.


amacam...?? sng kan! bahan2 pn jimat dgn cara yg sgt mudah. utk topping coklat tu afne google je pastu pandai2 adjust. alhamdulillah menjadi :)

topping kek coklat

bahan2;
1/2 cawan serbuk coklat/koko
1/2 cawan susu pekat manis
1/4 cwn air masak
2 sudu makan minyak masak

cara2nya;
masak atas api sederhana, kacau hingga sebati selama bbrp minit. tuangkan atas kek yg sdh disejukkan ke suhu bilik.


comot2 tp sedaaaaaaaaaaaaaaaapppppppppppppppp :)



10 comments :

lia said...

telan air liur sorg2 da aku ni nad he3

agen bola terpercaya said...

hmhmhmmhmhhhm kayaknya enak banget nih

Afne said...

lia, jgn telan je air liur tu. cuba lah buat mmg sng sgt. hasilnya tak mengecewakan.

Afne said...

hi agen bola, mmg sedap. recommended sesapa nk guna resepi ni.

~aida basrudin~ said...

resepi yg aku sllu wat..hhehehe... sdp ..cre buat pon ringkas..

Afne said...

aida, yg penting sng, bahan jimat & cpt ;)

watyz said...

time kasih dear!!!
x sabar nak try masak ni... :)

Afne said...

aty, most welcome. slmt mencuba ;)

Ain said...

Assalamualaikum, first tyme jengah page ni rasenye.. sedap n saya suka kek2 kukus ni :) simple n moist.. nak cube.. pasni nk salin masuk dlm diary n try ea..

Afne said...

w'salam. hi ain, tq sudi singgah sini. slmt mencuba :)

nnti bg komen yea ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...