Wednesday, October 23, 2013

Baby Car Seat

korg msh igt entry baby car seat? turun temurun dr hana kemudian ke haziq & skrg ke hani....... 6 thn lbh ok!!! tp condition msh sgt bgs cuma ada bhgian sarung yg agak season. mmg tak rugi beli sbb banyaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkk sgt berjasa pd kami terutamanya setiap kali bawa anak2 keluar & ulang alik kl-johor. korg pn tau kan mcmn afne survived kt kl bertahun ddk jauh dr suami dgn handle 2 org anak kecik. pengunaan baby car seat ni afne dh mulakan sejak usia anak2 3-4 bln. merengek sikit2 tu biasalah kan bdk2 tp bila dia dh selesa & dh biasa, In Shaa Allah takde masalah utk disiplinkan anak. nsb le kan triple H dpt ibu yg garang hahahahaaaa

belek2 folder album lama jmpa gambar hana & haziq ni. alahaiiiiii rindunya korg time ni. wangi, comel & sgt bergantung pd ibu. skrg ni dh masyam sbk dgn aktiviti masing2. tp tido mlm tetap nk cium ketiak ibu kannnnnn

 hana 

haziq

aritu selongkar stor abah cr baby car seat yg dh setahun lbh tersimpan. bukak satu-satu, basuh body car seat & sarungnya wangi2. since hani pn dh 3 bln lbh rasanya molek sgt lah afne psg dlm kereta. seriously, afne mmg jarang tinggalkn hani kt rmh walaupn keluar sekejap jemput hana blk sekolah atau ke pekan beli brg. tgk hani pn ok je kena 'ikat', lg dia seronok dpt tgk pemandangan luar kan :)




kepentingan penggunaan baby car seat ni bkn lah semata2 memudahkan kita time drive tp lbh kpd KESELAMATAN. dulu2 haziq ddk kt baby car seat ni mmg bantai tido je lah sepanjang perjalanan. kl-johor pn lbh kurg 2 jam hingga 2 jam setengah. klu dia bgn nk menyusu, afne berhenti rehat kt rnr yg berdekatan & parking tmpt yg ada org tp pastikn pintu berkunci utk keselamatan. kena igt tau klu perjalanan jauh yg melebihi 2-3 jam, jgn biarkn je baby ddk lama2 kt car seat tu. kita yg dewasa ni pun klu ddk statik gitu berjam2 mau lenguh2 bdn dibuatnya. berhenti lah rehat, susukan baby, korg mnm/mkn, melepas hajat ke apa kemudian trskn perjalanan.

- SHARING IS CARING -


p/s : kak ros, msh kah kau igt head support tu ko belikn kt sogo 6 thn lps?
p/s/s : gmbr2 sblm hani botak.


10 comments :

~ana~ said...

ana x bw kuar kan pun lagi car seat..dok guna bouncer je ikat kat seat..bahaya la tp sentiasa beringat ms drive tu...car seat kat stor mmg x selongkar pun lg...huhuhu

rosnita zulkifli said...

mesti la ingat dear...

nasib baik masih putih melepak lagi kain tu..pandai ko jaga..hehehhe

Afne said...

ana, bouncer mcm baby carrier tu ke? afne mmg takde sbb baby pakai kejap je kan. jeles gak tgk org bawak ke hulu ke hilir sng je. kan ada brand apa yg blh attach kt stroller tu. guna baby car seat ni sng sikit bila keluar takde la lenguh tgn asyik nk berpegang je.

Afne said...

kak ros, tqvm sbb tlg belikan. aku jaga baik2 tau. kotor sikit aku cuci so tak lah berdaki. sekali pandang mcm msh baru padahal dh bertahun beli :)

Puteri Satu said...

lama tak jengok blog afne... alih2 dah bersalin dah rupanye.. hehehe... comel sangat si kecik ni... dah 4 bulan ya afne... ?

Afne said...

a'ah kak, alhamdulillah, hani hadirah dh masuk 4 bln :)

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Alhamdulillah, berbaloi beli. ..

Afne said...

hani fadhlina, mmg berbaloi :)

zety said...

car seat bdk2 ni xblh pki dah..huhu

Afne said...

zety, x pe nnti beli car seat baru utk baby baru ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...