Monday, March 1, 2010

Baby Car Seat

pg2 td dpt bbrp soklan dr kak efa. salah satunya ialah psl baby car seat. ni cth car seat hana tp hana punya kaler grey.


ni je la yg mampu kitorg beli masa tu.. brand sweet cherry ada 20% discount kt jusco one utama.. dpt la RM217.++ (kalo tak silap). masa tu hana baru 2 bln lbh (2007). blh pakai sampai umur anak 4 thn. alhamdulillah msh elok & berfungsi dgn baik sampai skrg. perjalanan jauh cthnya blk kg mmg sgt2 berguna+membantu. kadang2 bergilir hana & haziq guna car seat tu. masa preggy haziq dh berkira-kira nk rembat lg seketol tp.. keluasan dlm kereta kurg memungkinkan huhu

gambo2 pertama hana naik car seat (korek blk fotopages huhu)

 
 

rupa2nya apa yg afne jangkakan dulu (masa tu dh ada P tp lom berani drive lg).. mana la tau kan bila dh ada car seat ni sng nk handle anak bila drive - JADI KENYATAAN! lg panjang langkah anak beranak (dgn izin eddy la semestinya) hehe tp sbnrnya bkn sbb sng nk handle anak je tp prior to anak punya safety. we'll never know tp harap minta dijauhkan la kan.

so kak efa, survey2 la baby car seat kt luar sana cos ada memacam brand, bentuk, kaler, rupa & rege. tp utk irsyad yg badan bulat tembam even br 2-3 mos (ni klu dpt jumpa ni harus ku gomol2 hahahaaaa) rasanya kurg sesuai klu beli infant car seat/baby carrier (0-12 mos). dh ada baby car seat molek sgt la utk perjalanan blk ke utara @ pantai timur. tp jgn biarkn baby ddk lama2 sgt (lbh dr 2-3 jam) atas car seat tu. take a break -rehat2/mnm2/kasi baby susu/nenen- kt hentian memana then teruskan perjalanan lg. kita sendiri pn mesti penat klu ddk statik gitu berjam2 ye tak?

- SHARING IS CARING -

21 comments :

Alifaforever said...

amboi panjang lebar betul jawapannya.. thanks afne sebab kasik tips pagi tadi..nanti kena pergi survey awal sebab nak ambik irsyad minggu depan.. tak sabar rasanya nak peluk irsyad..

SyaNa said...

THANKS AFNE
Aku la ni mmg tgh cari2 info utk brg baby

Afne said...

peluk.. jgn tak peluk. jgn ala yg komplen kak efa tak peluk dia sudaaahh... hahahhaha

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

penting ada car seat tujuan utamanya safety + utk disiplin kan anak2 kita nieh .. ;-)

++eden|essey++ said...

afne...ja pon berura2 nk guna kan utk 2nd baby..sbb alya mmg x displin la...sbb dr kecik mmg x ajor duk dlm carseat....ingat nk try kt adek dier..memandangkan nnti nk ulang alik dr rumah ke umah in law...sbb mase alya dulu wan die jaga smpai umo setahun...mmg x kua umah la..nnti adek die ni, lps pantang je dh kene anta umah in law...

skang nk tanye afne, so mcm carseat hana tuh mmg sesuai utk baby yea...xperlu beli carrier pon x pe ker...atau terus beli mcm hana punya...ja confuse la..skang ni asik survey yg carrier punya, kalo x berbaloi baik beli carseat je kan...huhuhu

izzahazfar said...

afen tau dak...akmal la ni takmo guna car seat..dah zah rasa dah jarang zah kuar sendiri ngan akmal...sejak akmal dah besor...tako nyer dok ar seat tu...

mmg simpan utk adik dia..pun beli sweet cherry...siap warna pink kelabu lagi..hikhik..

zah rasa byk benda yg akmal nyer leh bg adik...hahhaha

Afne said...

syana - welcome. selamat bershopping brg2 baby yea ;)

Afne said...

diana - yup btl tu. hana pn klu tak ddk atas car seat kitorg tetap belit dia ngan safety belt kereta. dh train sejak kecik so kurg la meragamnya.

Afne said...

ja - infant car seat & baby carrier hanya utk baby 0-12 bln. kadang baby baru brp bulan dh tak muat sbb baby cpt membesar. tp mcm hana punya tu sesuai utk 6 bln ke atas. cuba ja tgk website sweet cherry yg afne bg tu ada jugak utk newborn - 4 years. klu ja perasan, care4 ngan jusco jual rege berbeza walaupun sama sebiji brand & model (kan sweet cherry mcm2 model car seat dia).

Afne said...

izzah - afne pn byk brg menurun dr hana ke haziq kecuali baju gegel hehe

alhamdulillah takat ni hana & haziq enjoy ddk kt car seat tu.

Nieza Ishak said...

betul, mmg senang ada carseat ni.

suffiya + zulaikha ada carseat sendiri soo bila jalan jauh tak penat nak pangku.

sila duduk diam2 dlm kerusi masing-msaing .... kihkihkih

Afne said...

nieza, sng kan anak2mu ada sorg seketol. ibu leh manja2 suap mkn ngan ayahnya hahahhaaaaaaa

afne rasa klu double H ada sorg 1 car seat insyaallah ddk diam le mereka ber2 kat blkg main2/tido.

amie said...

masa aku mula2 dlu.. abis pntang.. naik keja aku antar alisha kat umah mak aku.. aku ltak alisha dlm bakul.. umur 3 bln ltak kat baby carrier tu.. umur dia 12 bln aku beli car seat baru utk dia.. ok je dia duduk kat situ..
tp sjak aku pakai keta baru.. dia sibuk nak dok blakang.. menangis2 xnak dok kat carseat..

Afne said...

amie - kadang diorg ni bkn apa. nk dkt dgn kita je. mcm aku, klu aku drive sblm tu aku ubah ke seat dpn. tp bila eddy drive car seat mmg psg kt blkg. aku ddk blkg dgn anak2 jd mem beso hahahha

Afne said...

mcm aritu aku bawak diorg checkup ber3 (eddy takde kt kl) so haziq on car seat kt blkg. hana takmo ddk dpn sblh aku sbb nk dkt dgn adiknya. so aku psg safety belt kereta kt hana. elok je diam sampai ke klinik. blk pn mcm tu.

eLYies said...

car seat ni mmg bagus...lagi2 kalo kita drive sorang..so anak2 elok letak dlm car seat...aqil ngan aqila mmg ader car seat sorang satu..beli brand sweet cherry gak.....beli yg utk sampai 4 tahun.....senang..kita ajar diaorg berdikari dok belakang dan lebih selamat kan afne...

Afne said...

ye elyies, mmg byk membantu. mcm afne kena bawak diorg check up sekaligus on weekdays cos eddy blk kl on weekend. biasanya haziq on car seat & hana pakai safety belt kereta diam2. mmmm... mmg nk tmbh lg 1 car seat tp tunggu upgrade kereta (ntah bila) hehe

mama_umar said...

seseungguhnye saye mmg menyokong penggunaan car seat nih,tp betul ckp ko afne,jgn le biar lame2 dok dlm tu

Afne said...

a'ah zet, lama sgt lbh 2 jam tak elok utk tulang belakang baby.

EraIrani said...

salam kenal kak, era pn baru je beli carseat ni tuk bby era bakl kua bila2 masa ni.hehe.tp bli kt JJ Bukit Raja rm 239,from 299. bile tgk akak punya rm219.lagi murah...beza rm20 la.tp so far akak puas hati kan? saya pn beli yg ni je..yg tmmpu and in badget :)

Afne said...

salam kenal era. 1st of all, sudi singgah baca blog akak :)

mmg puas hati beli brnad ni. tak perlu yg mahal ribu2 tp klu mampu apa salahnya. yg penting kita utamakan keselamatan baby.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...