Monday, February 3, 2014

Memasak Bubur Bayi

salam semua :)

entry kali ni afne nk bercerita mcmn afne msk bubur utk hani. btw, ada pelbagai cara msk bubur bayi & ikut peringkat teksur makanan yg sesuai utk bayi. fyi, hani start mkn solid food masa umurnya 6 bln ye kwn2. afne msk bubur mcm biasa, masuk sekali ketulan kecil sayur (labu/carrot/kentang/keledek) & juga homemade serbuk ikan bilis. dh siap msk, tapis bubur gunakan penapis halus mcm penapis teh/kopi utk dptkan tekstur selembut sos. 

k, since hani dh masuk 7 bln so afne ubah tekstur kpd sedikit kasar. sedikit kasar bkn bermakna mcm bubur biasa (blm sesuai utk hani). blh je nk msk cara mcm kt atas & gunakan penapis yg agak jarang. tp skrg ni afne gunakan beras sangan yg diblend halus utk cptkan proses memasak bubur & dh x perlu bertapis bagai :)

caranya sangaaaaaaaaaaaattttttttttttttttttttttt lah sng. x de leceh mana pun. afne ckp mcm ni bkn sbb afne full time housewife cos masa haziq dulu afne gunakan the same method. lg la masa tu afne msh bekerja di kl dgn handle 2 org anak kecik sorg2.

utk memudahkan kerja, afne buat stok beras sangan hancur. mula2 sekali basuh bersih beras. klu rajin blh jemur beras supaya kering. tp afne ni jns buat kerja nk cpt semedang, trs sangan (goreng tanpa minyak) beras dlm kuali dgn api sederhana hingga kering. kena sabar & rajin2 gaul, klu x kang hangit beras tu. bila beras dh bertukar warna agak kuning keperangan dh ok dh tu blh matikan api. biarkan sejuk. tujuan kita sangan beras tu supaya mudah diblend halus.


kemudian kisar halus beras yg disangan td gunakan blender kering. diingatkan blender kering ye puan2. kang guna yg basah tu sampai thn dpn x halus2 beras korg hehe....


bkn susah pn nk msk bubur.... masukkan beras sangan hancur (agak2 la utk 2-3 kali mkn), curah air, masukkan sayur & serbuk ikan bilis. kebetulan masa afne snap gambar2 ni giliran carrot so snap shredded carrot lah yea...


ini rupa homemade serbuk ikan bilis (cara2 prepare ada dlm entry itu). saja zoom dekat2 bg korg sakit hati mata hahahaaaaa


ini rupa bubur nasi+shredded carrot+homemade serbuk ikan bilis slps dimasak. msh lembut tp sedikit kasar dr tekstur sos. tempoh memasak pn x selama kita msk bubur biasa. masa ni tgh disejukkan utk bg hani mkn. bau ikan bilis tu membangkitkan selera. yummiliciousssssssssssssssssss :)


ohhhh yea, berbalik kpd beras sangan yg siap diblend byk2 tu sila simpan di dlm bekas berpenutup. time nk msk, cedok byk mana yg diperlukan.


sharing is caring ;)


4 comments :

Nurulhuda Abdul Latip said...

Oklah nanti akak nak buat macam afne buat masak beras tu walaupun Aisyah dah 8 bulan.

watyz said...

bole x nk ckp.. mcm sedap je bubur tu... hehehe

Afne said...

kak huda, blh je klu nk bg aisyah bubur mcm ni. afne plan tunggu hani 9-10 bln kot br bg bubur kasar biasa tu.

Afne said...

aty, time msk kan bau wangi je serbuk ikan bilis tu. klu tambah labu lg la rasa lemak manis. hana suka mengacau bubur adik dia hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...