Haaaa... berjurai2 terjuntai lg bahan utama dlm kek ni tau. Ni gara2 tekak kepingin sgt nk mkn carrot cake tp mls nk pi kedai secret recipe kt bp nun, blh?? Gigih la cr resepi kek lobak yg simple tp nk yg sedap gitu.... byk songeh pulak hahahaaa
Serious beb, bahan2 & cara2nya sgt lah mudah tp menuntut kesabaran bertinggek2! Mana tak nya... dgn hana & haziq dok mengekek main kejar2, jerit2 berebut belon mainan segala bagai, kejap2 berlari keluar masuk dapur tanya seratus kali bila blh mkn kek... pergghhh rasa mcm nk mengaum sorg2 kt dapo grrrrrrrrrrr.... tu blm lg hani jerit2 nangis sambil tarik2 kain batik ibu masa sapu topping cream cheese, nsb baik tak tercabut nak oooiiiii hahahahaaaaa
1st time try resepi ni & afne tambah tolak ikut bahan2 yg ada serta ikut piawaian tekak sendiri.
Kek Lobak
Bahan2;
1 batang lobak sederhana
2 biji telur
1 cwn gula perang
*1 cwn tepung gandum
*1/2 baking powder
*1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
1/2 cwn minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cwn badam cincang
1 batang lobak sederhana
2 biji telur
1 cwn gula perang
*1 cwn tepung gandum
*1/2 baking powder
*1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
1/2 cwn minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cwn badam cincang
Cara2nya;
1. Parut lobak anggaran 1 1/2 cwn. Ketepikan.
2. Ayak bahan bertanda *. Ketepikan.
3. Pukul telur hingga kembang.
4. Masukkan gula & pukul hingga kembang.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil gaul sebati.
6. Masukkan garam, minyak, esen vanila & gaul sebati.
7. Masukkan parutan lobak, badam cincang & gaul sebati.
8. Masukkan adunan dlm loyang yg telah disapu mentega/butter.
9. Setkan oven dgn api atas bwh & suhu 160 selama 20-30 mnt. Kek tak perlu bakar terlalu lama. Bila terbit bau wangi (biasanya bbrp mnt sblm hbs masa yg ditetapkn) dh blh keluarkan dr oven & biarkan sejuk.
1. Parut lobak anggaran 1 1/2 cwn. Ketepikan.
2. Ayak bahan bertanda *. Ketepikan.
3. Pukul telur hingga kembang.
4. Masukkan gula & pukul hingga kembang.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil gaul sebati.
6. Masukkan garam, minyak, esen vanila & gaul sebati.
7. Masukkan parutan lobak, badam cincang & gaul sebati.
8. Masukkan adunan dlm loyang yg telah disapu mentega/butter.
9. Setkan oven dgn api atas bwh & suhu 160 selama 20-30 mnt. Kek tak perlu bakar terlalu lama. Bila terbit bau wangi (biasanya bbrp mnt sblm hbs masa yg ditetapkn) dh blh keluarkan dr oven & biarkan sejuk.
dh le 1st time buat carrot cake pastu berlagak kan takmo mkn kek bogel gitu je so google gak resepi topping cream cheese hehe..
Topping Cream Cheese
Bahan2;
100 gram buttercup
250 gram cream cheese
2 sudu mkn gula
1 sudu mkn jus lemon
100 gram buttercup
250 gram cream cheese
2 sudu mkn gula
1 sudu mkn jus lemon
Cara2nya;
1. Putar butter & cream cheese hingga sebati.
2. Masukkan jus lemon & gula. Putar hingga sebati.
1. Putar butter & cream cheese hingga sebati.
2. Masukkan jus lemon & gula. Putar hingga sebati.
3. Sapukan atas/keliling kek & hias ikut suka.
Dlm kes ni, afne buat 2 adunan kek utk dptkn 2 layer. Resepi kek ni utk saiz loyang 6x6 & kek lobak mmg x naik gebu mcm kek2 lain. Nk jimat masa mungkin blh doublekn adunan kek. Rasanya resepi topping blh kekalkn mcm tu sbb yg afne buat tu pun agak tebal.
No comments :
Post a Comment