Sunday, February 15, 2015

Beli Barang Rumah & Progress Awal Renovation

salam semua.

mula2 sekali afne mnta maaf klu entry ni disalah anggap. takde niat nk menunjuk2 ke apa, serious. sekadar berkongsi kegembiraan & keseronokan nk ddk rmh sendiri. korg pn maklum lps afne berhenti keje & pindah ke kg mmg kami menumpang rmh mak abah. x lama lps tu eddy buatkan rmh utk in law, i'm very proud of u abg. ada rezeki, beli rmh sendiri. rmh x bsr mana pun tp syukur Alhamdulillah, ni yg kami mampu buat masa ni.

rentetan cerita kunci rmh, kitorg check & discuss apa yg perlu tambah/buang. maklum lah rmh lama kan.... x byk, skt pn msti nk kena btlkn sana sini. awal2 dulu pn kitorg dh decide buat yg basic je dulu cos yg lelain tu klu ada rezeki blh buat kemudian, In Shaa Allah. pd afne sendiri pn lg simple lg bgs. bermula la sesi survey & cari quotations. eddy kata selalu kita je isi quotation kan skrg kita plak kumpul quotation hehe...

brg2 hardware mmg afne x amik tau lah serah 100% kt eddy. mcm tu juga dgn brg2 wiring trs beli & hntr ke rmh sana. bab aksesori je yg kami sama2 pilih & beli. meski pun pd dasarnya taste memasing lbh kurg sama je tp ada yg kita suka ini dia suka itu, ada masa afne mengalah, ada masa dia kata "ikut suka ayg lah nk amik mana" weehuuuu!!, time ada anak yg tido dlm kereta dia dtg bwk katalog tanya pendapat. cam tu le tolak ansur mana blh nk ketegaq sorg2 ye x?! kdg2 bincang gaya nk bercakar laki bini pn ada! bhahahaaaaa

gmbr kt bwh ni ada sinki dapur, kepala paip berkembar, toilet bowl+tangki, cermin muka, rak tuala, rak bwh cermin muka, rak brg mandi, penutup salur bilik air, hand held bidet sprayer, water heater, lampu tangga err ntah apa lg lupa sdh!


x semua brg beli dr kedai yg sama sbb ada juga sesetengah brg tu kurg pilihan & ada juga harga brg yg x sedap didengar hehe... cthnya set sinki seramik dgn water tap kt bwh ni kami beli di kedai lain. ada 1 set dgn small cabinet utk bilik air master bedroom. ehhh.. tak koser lah nk bukak box snap gambo satu2!


kipas syiling je yg kami br collect dr kedai sbb aritu stok x cukup so kena order dulu. shopping mmg lah seronok tp bila kira blk kos yg keluar (setakat ni) rasa serem semacam huhu...


tp nk buat mcmn kan bnda2 ni semua perlu. yg kurg perlu tu x mo fikir dulu lah, blh?!

proses renovate dh pn bermula mggu lps. rasa mcm nk start enjin kereta je pi tgk bila eddy kata tukang dh buat gitu gini hahahahaa. maklum lah weekdays sbk dgn anak2 sekolah & mlm pulak hantar diorg mengaji so weekend br berpeluang buat lawatan tapak ececehhhh...

ko tgk... time kita nk snap gambo time tu lah dia ke hulu ke hilir buat inspection grrrrrr! 

dr gambo tu korg dh blh agak kan ruang dapur kecik so kami extend ke blkg bbrp kaki (maka terhapus lah angan2 nk bercucuk tanam di yard yg sekangkang kera itu). dinding blkg dh naik batu sampai atas. bila semua dh siap br blh pecahkan dinding yg ada tingkap cermin 3 panel tu. angan2nya klu ada bajet kt bhgian kanan dapur nk psg kc & bhgian kiri buat laundry area ke stor kecik ke apa. kami kira bernasib baik sbb owner lama dh psg sliding door sbg pemisah dapur dgn family area. afne check toilet atas semua dh pecah. syiling byk dh ditanggalkn sbb kerja2 wiring pn dh mula. semua tmpt penuh habuk. tak dan nk snap gambo byk2 sbb sambil dukung hani. eddy x bg pakaikan kasut kang hani sbk jln pegang sana sini. hana & haziq pn stay dlm kereta aje masa ni. toilet tgkt bwh buat sekali harung masa nk pecahkn tembok pagar nnti, In Shaa Allah.

moga urusan kami dipermudahkan & semua berjalan lancar, amin.


2 comments :

Hayatie Hashim said...

Seronok..selamat memerah idea dekorasi yang cun2.. ;)

Afne said...

Yatie, mmg seronok fikir psl rmh. afne suka baca blog yatie terutamanya cerita deko2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...