Thursday, March 5, 2015

Work In Progress : Bahagian Dapur

salam semua.

dh pun bulan mac. br ni lah ada masa nk draft entry psl rmh kecil tiangnya seribu kami. excited sbnrnya tp bila nk menaip tetiba blur semacam pulak.

pd asalnya membeli rmh mmg takde lgsg dlm perancangan masa terdekat sbb sblm ni kami ada booking rmh di kawasan batu pahat yg akan dmajukan dlm masa 1-2 thn ni, In Shaa Allah. kami sekadar survey rmh sewa di kawasan bandar & bercadang nk pindah slps raya puasa thn lps. sbb utamanya ialah dkt & mudah utk eddy ke office/rmh sbb bila ada hal/dokumen urgent & penting terpaksa ulang alik bp-pt yaani dh mkn masa & bazir petrol. tp bila survey harga sewa rmh teres 2 tgkt di kawasan bandar & sekitar pn cecah RM800-RM1200. btw, ada bbrp pilihan rmh utk dijual yg kami dh tgk tp sbb eddy kata nk tgh2 town & dkt dgn sekolah rendah & sekolah menengah (memudahkan afne ulang alik urus anak sekolah) so ikut aje lah kata bos. kebetulan dh dkt sgt lah pulak dgn KGBP. "yelah bang... esok2 gendong lah beg golf tu jln kaki je pi situ blh jimat petrol kan?!"

lokasi rmh kami ni di Tmn Bukit Perdana. klu x silap tmn ni dibangunkn masa afne sekolah menengah sbb igt2 lupa program merentas desa lalu kawasan ni. dkt2 dgn atas bkt sana ada Hutan Lipur Soga Perdana klu x silap. rmh kami ni intermediate jd keluasan tidak lah bsr mana dgn 3 bilik tidur, 3 bilik air, living hall, family area & dapur. klu tgk dr luar mmg nmpk rmh 2 tgkt tp mungkin sbb design dulu2 & berkedudukan di lereng bukit, sbnrnya rmh ni satu setengah tgkt. pintu masuk mcm biasalah di tgkt bwh tp semua bilik tidur & dapur di tgkt atas. takpe, korg x pyh pening2 bygkn mcmn hoooiii rmh ni sbb x bg kesan pn kt korg kan? ekekekkkkkk

slps cerita progress awal renovation tu, afne ada dtg tgk sblm raya cina. rmh mmg bersepah sgt2 & berhabuk sbb bdk2 wiring & tukang rmh mula kerja serentak. masa ni kebanyakkan siling semua dh dibukak & dinding dh ditebuk utk tanam wayar2 elektrik. kt sebalik dinding sblh kotak2 tu ada bilik air & korg blh nmpk sipi2 pintu bilik stor bwh tangga. bhgian kanan (x amik gambo) ruang kosong memanjang ke dpn sampai sliding door.


ni bhgian blkg yg kami extend utk jd dapur sbb kawasan dapur sedia ada kecik & sempit. 



x luas pun cuma tambah bbrp kaki btl2 hbskan yard blkg. makanya dinding blkg dh sama level dgn jiran kedua2 belah kanan & kiri. fuhhhh... brg2 tukang sepah sana sini.


yg ni pulak bhgian yg 1 lg konon2 nk buat tmpt memasak. dinding yg ada cermin kaca 3 panel tu akan dipecahkan & dibuang. angan2nya nk psg kc tp itu kemudian cerita tgk bajet bos camne. apa2 hal pun kena buat table top dulu sbb nk msk nnti mcmn?


sekali lg kami dtg dh siap plaster dinding luar & dlm. bhgian ni nk kena settle dulu sbb selagi x siap selagi tu dinding dlm x blh pecahkan. lps cuti raya cina aritu diorg dh psgkn tingkap cermin & pintu blkg. utk tingkap tu afne mntak tinted hitam gelap so kt dapur nnti psg blind je x perlu berlangsir bagai. bumbung blkg ni dh uzur byk bocor so kena tukar semua sekali & pnjgkn lg 2 kaki ke blkg.


gmbr kt bwh ni lah yg konon2 berangan nk buat laundry area. angan2 je tu... jd ke tidak kita tunggu le nnti hehe...


masa kami dtg ni bincang sekali dgn tukang rmh psl table top & kedudukan sinki dapur, hob, hood & built-in oven. 


afne x pasti lah skrg ni dh sampai mana tukang buat keje. x menyempat nk jenguk ke sana tp eddy kata aritu diorg stop dulu bhgian dapur (tunggu pintu & tingkap sampai) & dlm proses awal psg tiles di bilik air.

berdebar gak ni sbb dh masuk bln 3. afne mmg berharap sgt semua keje2 renovation ni blh siap cpt sbb klu blh nk pindah bln ni juga sekali harung settlekan proses pindah sekolah & pendaftaran tahun 1 2016 utk haziq kena dibuat sblm 31/03 akan dtg. moga Allah permudahkan semua urusan kami, amin.


6 comments :

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wah afne dah duduk kat bandar la, meriah la yea...Selamat berpindah ke rumah baru.

Afne said...

Tq kak huda. selewat2nya pindah awal bln 4 nanti, In Shaa Allah.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wahhh santek gak dah renov nanti afne .. atleast ada space ruang ..

Afne said...

Diana, afne x de lah nk buat mcm2. Asalkn cukup kemudahan asas & selesa utk kami 5 beranaak :)

AdanyaKauUntukku said...

bestnya afne
akak ni tak buat2 lagi..adoiii
jelesnyaaaaaaaaaaaaa tgk awak dah start renovate

Afne said...

Takpe kak ila, pelan2 buat. Afne ni rmh kecik jd klu blh nk cpt siap hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...