Friday, August 14, 2015

Langsir & Block-Out Roller Blind

salam semua :)

jom sambung cerita psl rmh. entry ni dok terperam kt draft sejak pindah kikikiiiii..

awal2 dh decided nk cr langsir dgn corak & jahitan sesimple mungkin. memandangkn masa tu mak agak sbk jd afne beli di nilai 3 saja. pilih kain & jahitan pilihan-tunggu 1@2 jam-siap & byr. as simple as that. agaknya klu main terjah saja mmg buang masa survey byk kedai.. tp byk info afne dpt dr blogger yatie & blogger2 lain juga. thanks yatie sudi share mcm2 info psl reno & deko rmh. btw, afne dh follow blog dia sejak zaman gali ilmu breastfeeding lg :)

sampai je nilai 3 mmg trs tuju kedai langsir Star City Textiles. rupa2nya kedai ni ada hq+2 branch di kawasan berhampiran. kedai yg mula2 afne pergi tu agak kecik & pilihan x byk. adik tu suggest pegi ke branch lg 1 atau ke hq utk pilihan lain. kami trs ke branch 1 lg. memandangkn dh jam 4.30 ptg, kami x blh lengah masa tkt x sempat diorg nk jahit. klu nk amik keesokkan harinya tkt x sempat tunggu eddy hbs main golf tentu kedai langsir ni dh tutup. pilih punya pilih, eddy pn berkenan dgn corak & design yg afne suka. kena tanya jugak pendapat bos ssb dia tukang byr kan hehe...

utk night curtain afne dpt harga RM35/meter & utk day/sheer curtain dpt RM20/meter. upah jahit adalah foc utk jahitan biasa (yg kedut2 cangkuk besi tu lah). memandangkan bhgian tingkap tgkt bwh & tingkap bilik master jns bersegi so x mo pening2 kepala kitorg buat semua langsir jns jahitan biasa. cuma night curtain utk sliding door afne mntak jahit eyelet. yg tu dia amik upah RM18/pcs (ke per meter? x igt daaaa). beli sekali rod kayu utk sliding door. kos semua sekali slps kawteam harga dpt RM1,550. railing alumunium double cr kt batu pahat je nnti. bodek punya bodek dpt tie back 9 set percuma, penyangkut tepi tingkap 9 set percuma & cangkuk besi 16 packs :)


warna pilihan msh lg range hitam, putih & kelabu/silver. simple dimple je jalur2 tak ada bunga2 pun. :)


gmbr dh siap psg di slding door & tingkap tgkt bwh...



ni gmbr dlm bilik master. gelap le pulokkkk...


yg ni dlm bilik anak2 dara...


ni dlm bilik haziq. penat ibu ikat ke tepi karang dia bukak semula mcm ni huhu...


utk tingkap dapur, kami psg block-out roller blind ikea saja. knp ikea? sbb jauh lbh murah dr harga blind di kedai langsir jd berganda2! mula2 nk amik hitam tp eddy pilih kelabu. kita ikut lah ckp bos :)





mmg la roller blind ni cukup tebal x nmpk dh luar dlm tp bila gulung separuh mcm gmbr atas tu still nmpk kan? kami plan nk lekatkan glass sticker utk privacy kononnya. what say you... nk psg separuh tingkap atau psg full?


4 comments :

Mirabeads azi said...

seronok bila baca pasal kelengkapan rumah baru

Afne said...

mmg seronok... sampai ke sdh tak siap lg deko/kemas rmh hehe

Aida Adib said...

Afni cantik langs.iboleh tlg bg contact no..ingt nk call mtk advice beli langsir kt nilai.tq

Afne said...

Salam. Afne pn sbnrnya google & baca blog kwn2 deko. Terjah je trs tempah hehe...

Klu klu sis nk tanya apa2 blh email nnti afne cuba jwb yg afne tau ;)

noorafne@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...