Friday, September 18, 2015

Cheesekut Nestum & Milo

dh lama x buat pastu rasa teringin nk mkn. kebetulan bahan2 mmg dh ada kt rmh & tersangatlah mudah membuatnya x sampai 15 mnt pun. knp... x percaya? apesal sambil2 msk ikan kembong goreng, tempe goreng manis berempah, sambal sotong & sayur bening bayam tiba2 afne blh dpt ini....
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


tp msh blm blh mkn. kena sbr tunggu cheesekut ni disejukkan dlm fridge selama 5-6 jam (sekurang2nya). ptg tu dh upah anak2 mkn cheesekut bubuh aiskrim :)


nsb baik cheesekut x sompek dikorek hani hehe.... bdk rambut kenteng tu bkn reti diam ada sesaja projek mega dia!

k, resepi blh rujuk sini. mls klik? nk baca trs? manja sgt korg ni semua nk bersuap kehkehkehhh. resepi sama je cuma hiasan/topping tu je tambah milo. nk bubuh antara lapisan tu pun blh juga.

Resepi Cheesekut

bahan2;
1 blok cream cheese 250g (afne guna brand philadelphia)
1 pek biskut deluxe crackers hup seng (ramai bgtau deluxe crackers lbh sesuai dr cream crackers)
1/4 tin susu pekat
susu segar (1 kotak kecil pn dh lbh dr cukup)
nestum & milo secukupnya

cara2nya;
1. putar cream cheese hingga kembang, masukkan susu pekat, putar sekejap, masukkan 4-5 sudu mkn susu segar, putar sekejap & ketepikan (klu nk cpt blh je masuk je blender & blend sampai sebati).
2. celup sekejap sahaja biskut deluxe crackers ke dlm susu segar & susun masuk bekas hingga dpt 1 lapisan.
3. tuang sedikit adunan cream cheese td atas lapisan biskut & ratakan nipis sahaja.
4. ulang langkah 2 & 3 hingga biskut & cream cheese hbs tp pastikan lapisan cream cheese adalah yg plg atas.
5. utk hiasan blh taburkan nestum & milo atau apa2 sahaja yg anda suka.
6. sejukkan di dlm fridge sekurang2nya 5-6 jam sblm dipotong & mkn.

slmt mencuba ;)


No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...