Thursday, January 26, 2017

Kek Batik - Resepi Yang Mudah, Sedap, Lemak & Kurang Manis

Salam semua πŸ˜€


Hjg mggu yg lps Hana mintak buatkan kek batik. Kita mak2 ni mmg gini lah... apa anak teringin nk mkn kita akan cuba buatkan. Antara lmbt atau cpt je btl tak?! Ayah le yg kena kerah ke 7e tgh2 mlm beli bahan2 nk membuatnya ekekekkkkk... upah kopi o dgn biskut lemak je setted.


Resepi ni Afne dpt dr fb group msk2. Lbh kurg sama dgn resepi ni cuma bezanya rasanya lbh lemak & kurg manis. Ikut tuan post nya bgtau klu ikut resepi asal ada 1/2 cwn gula tp x dimasukkan sbb x nk manis sgt. Afne ikut resepi tanpa gula ni mmg sedap chewahhh... perasan lah pulok kahkahkahhhh Rugi klu korg tak cuba πŸ˜‰

Kek Batik


Bahan2;
250 gram butter
1 pek biskut marie 600 gram - patah 2 @ 4
1 cwn milo
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn susu pekat
4 biji telur ayam
1 cwn air msk
1 cwn nestum

Cara2nya;
1. Cairkan butter sepenuhnya dgn api kecil.
2. Masukkan milo, serbuk koko & susu pekat. Kacau rata.
3. Bila nmpk mula mendidih masukkan telur & air. Kacau rata hingga mula pekat.
4. Matikan api, masukkan nestum & biskut marie. Kacau rata sampai sebati adunan dgn biskut.
5. Masukkan ke dlm loyang, tekan supaya padat mampat semampatnya, sejukkan suhu bilik & simpan dlm fridge selama 30 mnt - 1 jam sblm dipotong.




No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...