Tuesday, September 29, 2009

1st Monthly Check-Up & Pap Smear Test

smlm bawak haziq ke klinik utk pemeriksaan sebulan lps lahir. tp date dh lari sbb haziq 30 hari aritu hampir nk raya. kitorg gi klinik kt kg baru salak south lg dkt. next check up nnti on 29/10/2009 & bawak hana sekali utk suntikan triple actigen.

haziq
berat : 4.55 kg (masa lahir cuma 2.99 kg. ni berkat susu ibu alhamdulillah)
panjang : 58 cm
ukur lilit kepala : 37 cm
suntikan : hep b (dos ke 2)

afne
berat : 55.5 kg
urine test : ok
tekanan darah : 112/67

aritu HUKM mmg suggest utk buat pap smear test & kaedah perancang keluarga slps 6 mggu bersalin. kebetulan smlm lawatan ke klinik pn dh 6 mggu so afne amik kesempatan buat pap smear test kt situ je. haa.. korg2 yg pernah melakukan hubungan seks pernah tak buat pap smear test ni? jgn igt afne tanya sbb apa yea jgn fikir kotor. wanita2 yg pernah berhubungan intim/melakukan seks tak kira la dh berkahwin atau blm mmg digalakkan menjalani ujian ni. penting sbb masa ni la utk mengesan samada ada tanda2 kanser pangkal rahim/kanser servik. mmg cpt (cuma 5-10 mnt je) & tak menyakitkn. cuma rasa sedikit tak selesa bila alat berupa zakar dimasukkan ke faraj kemudian sejenis alat yg dihujungkn spt berus puting botol anak kita tu (tp kecik je) digunakan utk ambil spesimen. siap. maaf le klu bahasa penerangan saya ni agak kasar/lucah tp rasanya ni yg sng bg korg paham (kpd sesapa yg blm pernah lalui pap smear test ni). mmm.. bab perancang keluarga pn mcm2 ada ie pil perancang, kondom, semulajadi, suntikan 3 bln sekali, iud & implanon. pilihan di tgn anda hehe..



6 comments :

mama_umar said...

heheheh,alhamdulillah lepas dah ko afne..smgt si haziq dah tu berkat bf,aku pon mase 1st time bersalin tu mmg elak dr buat pap smear,heheh,tp kali ni nk buat insyaAllah :)

NOOR AZURA MOHD JAAFAR said...

afne, tahniah ya.

eeemm... so, kaedah perancangan yang manakah afne amik tuh :D

Liana said...

Tu ler, kimm pun teringin nak buat. Bila lah agaknya yer... Wa... Haziq semakin bam..bam.. Bila lah dapat jumpa Haziq dan Hana yer...

~ana~ said...

afne, ok x klinik tu..
erm..ana dulu be4 discharge ms bersalin tu, specialist ukm dah buat app utk pap smear & family planning...alhamdulillah xde apa2...awal2 cuak gak takut sakit..tp xde apa pun rupa2nya..:)

eT said...

akak...salam kenal
saya teringin wat pap smear ni gak...tp takut la...huhu

Afne said...

zet - aku bkn nk elak tp masa deliver dulu hkl takde ckp pape pn psl pap smear test ni. masa monthly check-up hana pn klinik tak remind pape.

zura - nk tau ke? hehe

kimm - jemput le dtg umah saya yg mcm tongkang pecah tu hehe

ana - mmg tak sakit le cuma 1st time buat mmg la nervous jugak.

et - salam kenal jugak. actually kena buat test tu every year tau dik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...