Friday, October 30, 2009

Double H

curik masa waktu koje nk update blog. saja nk citer psl double H kesayangan muahmuah saya.

alhamdulillah, hana dh makin sihat cuma msh batuk2. kt rmh pn dh menunjukkn tanda2 nk bermain & menyepah brg mcm biasa. termasuk hari ni, dh 3 hari tumpangkan hana kt rmh babysitter haziq. skrg ni cam dlm dilema mana nk hntr hana. esok lusa kompom le ibu yg jaga. isnin.. selasa..?? hari2 seterusnya? mlm td berkali2 eddy tanya jd blk kg tak esok? (ptg ni la). mula2 afne buat2 mcm tak dgr.. pastu jwb "ermm.. ntah erk" lps tu jwb lg "ntah le bang, dh tak blh nk fikir". semua tu cuma alasan takmo berjauhan dgn hana lg. nnti ibu rindu.. nnti ibu nangis igt hana.. nnti sapa nk gentel2 tgn ibu waktu nk tido mlm? klu babysitter sanggup jaga hana, afne rasa lega tp dia pn serba salah nk terima sbb aritu masa mula2 nk hntr haziq pn dia ckp jaga sementara. bkn dia tak nak tp tkt mabuk2 teruk mcm anak pertama bila dia mengandung lg nnti (skrg ni babysitter tu dlm usaha conceive). tanya eddy blk "jd ke nk amik bibik? ayg tkt bla.. bla.. risiko bla.. bla.." eddy kata "klu tak nak blk kg, tak nak amik bibik.. hntr je ke taska tp abg dh bg ayg pilihan". sbnrnya eddy tkt hana kena mcm aritu. demam sampai refer hospital.. check darah, masuk air. dia pn risau+tak sampai hati. tp klu hntr blk kg.. sampai bila? apa pendapat korg??

ni gmbr hana bbrp mlm lps. masa ni demam hana on & off lg tp klu time ok tu blh plak dia main2 mcm biasa. gembiranya hati ibu tgk hana ceria mcm ni.


smlm 1st day drive kereta sejak preggy haziq 37 weeks. rasa kekok jugak mula2 tp alhamdulillah dh kuasai balik skill2 pemanduan berhemah hehe. kerja sekerat hari, blk rmh mkn+solat zohor kemudian bawak haziq checkup. pegi berdua je sbb eddy ada kursus. berat haziq dh 6kg (last month 4.56kg). hana selalu panggil adik dia "ajik tembam bambam". baru 2 bln lbh (72 hari) dh pn tukar diaper saiz m. sepatutnya haziq kena suntik tp disebabkn kena flu+batuk so extend ke selasa depan (tu pn klu dh baik). checkup kali ni cpt je sbb dtg ptg. sampai jam 2.15pm, 3.15pm dh settled. ni gambo haziq bdk baik.


nmpk gaya kena tambah 1 lg carseat utk haziq tp keluasan dlm kereta kurg mengizinkan huhu. ada la jugak plan nk belikan booster seat utk hana tp karang terlepek plak dia tido. maklum le hana tu kan body kecik slim je mcm ibu dia.


p/s : msh dlm dilema..

9 comments :

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

if dah ada dua nieh afne anak2 mmg pikir byk kali bab nursery .. mcm kami nie sorg dah RM240 .. if dua org dah berapa plk .. masa ada maid thn lps mmg lega sgt2 .. adam pun jrg sakit .. nursery baru adam nie aminn x sakit2 lagie .. cuma tgh pikir bab bajet ler .. kalau ambk maid mula2 tue jer mahal .. tp now gaji dorg pun dah RM800 .. mana ada yg RM400@500.. pening gaks kan

Afne said...

pening2 lalat dh ni. mmg dh confirm ke yg gaji RM800 tu? maklum le tak pernah amik tau psl maid ni. diana, adam punya nursery tu kira murah la sbb hana 2 thn RM250 plus baby RM300. skrg ni pn kitorg byr babysitter haziq RM300 jugak tp dia jaga haziq sorg je. afne harap sgt taska dpt sewa library tu so bila quarantine room diwujudkan sekurang2nya ada langkah berjaga2.

lia said...

lia paling penin kalau fallah soh lia yg wat keputusan psl anak... sbb biasanya keputusan yg terbaik akan menyebabkan lia rindu pada anak... wpon tahu dia soh lia wat keputusan sbb dia xmo paksa lia ikot keputusan dia...

maid mmg 800 ker? mhl tu, mcm xworth it jer anak dua org amik maid dgn risiko2 lain tu...

Qaisara said...

alhamdulillah anak2 ko dh sihat..
aritu aku ada tnya nurse kat tmpat aku ni.. agak2 bleh tak bg anak aku vitamin.. dia tak suggest coz anak aku jarang skit.. apa kata ko bg anak ko vitamin .. yelah utk kuatkan antibodi dia.. sian dia..

alisha still on off demamnya.. hopefully arini dh b'ansur smbuh arr

Afne said...

lia, afne tak decide lg till now huhu.

amie, aku pn ada tanya masa check up haziq. diorg suggest multivit atau vit c. aku tanya member2 ramai sugest scott emoulsion. nk kuar gi farmasi tanya2 pasni.

Liana said...

Afne, gaji maid sekarang memang RM800. Macam kat opis kimm sekarang gaji untuk maid RM600 dan Afne kena bayar advance salary RM3900 untuk 6.5 bulan. Maknanya selama 6.5 bulan maid tak ada gaji! Tp, sejak last week, dah tak ada advance salary. Bila dah tak ada advance salary nie..kemungkinan untuk majikan bayar khidmat ambil maid mencapai dalam 7k. Dan majikan tanggung semua perbelanjaan semasa maid di tempat latihan (di Indonesia)! So, rugi sangat2 ler. Dah ler permit, insurance, hospital, api, air, rumah, makan dan minum semua majikan yang tanggung. Kalo Afne berani apa kata Afne cari pembantu rumah tempatan. Mungkin boleh cari di kampung2 pedalaman. Kita tengok ada sorang akak tu, senang jer cari maid tempatan. Budak lagi dah ok jer dia kerja!

sara said...

alhamdulillah..hana da baik..

aida basrudin said...

erm,,yelah..try g amik vitamin utk hana tu...yelh utk tmbh antibodi dia kn...aku cdgkn ko tukar taska ke...pasal kalo idea eddy nk amik maid tue..aku rse mcm kurang praktikal plak...yelah skrg mcm2 kes yg xbest pasal maid ni kan..tp ape pun aku doakan hana n haziq sehat selalu ye,,,,,... ko pun same.. =)

cintaKusayangMu said...

kak afne..payah kn cmni..dlm dilema..klu akk amik maid rasanye ok kot...tp kena pilih la maid yg betul2 ok..setahu qis klu maid org acheh ni ok banding ngn maid dr tmpt lain..maid qis ni org pulau jawa..alhamdulillah ok je...gaji dia pn xde berkira sgt..trime je qis bg dia gaji rm450 je kak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...