Tuesday, October 27, 2009

Ibu Rindu Hana Yang Ceria

1st of all, tqvm kpd kwn2 yg bg moral support dlm entry yg lps. sokongan anda semua sekurang-kurangnya memberikn semangat yg saya perlukan di waktu2 mcm ni. tp ada jugak pengomen rahsia menggunakan nick 'anonymous' memberikn komen..


"x baik tau.. ckp mak bapak org lain bodoh.. mungkin mak bapak budak tu x leh cuti.. terpaksa gak hantar anak diorg.. itu la risiko yg perlu kita kena tanggung klu ke nursery...kalau nk kurang risiko..antar ke rumah pengasuh..."

terima kasih ye en./cik anonymous atas opinion awak. mungkin silap saya ter-kata mak bapak org lain bodoh.. btw, mmg bodoh klu still hantar jugak anak ke taska sedangkan dlm terms & condition dh state dgn terang lg bersuluh "TIDAK BOLEH HANTAR ANAK KE TASKA JIKA MEMPUNYAI SAKIT BERJANGKIT (flu/batuk etc). sila baca entry yg lps tu btl2. knp saya seboleh mungkin mematuhi rules tu then amik emergency leave/mc utk jaga anak yg sakit demam/flu/batuk kerana kurang pandainya mak bapak mereka ni? kerana kurang pandai ni la anak2 yg lain terjangkit sama. sorry, saya agak emo skrg ni. saya tahu & sedar risiko hantar anak ke taska & ramai ibubapa yg komplen psl ni. saya sendiri dh bbrp kali komplen kpd owner taska. skrg ni pihak taska dlm usaha menyewa library bersebelahan yg kosong. insyaallah akan diwujudkan quarantine room utk anak2. fyi, haziq mmg saya hntr ke rmh x-babysitter hana buat sementara waktu. awal2 hntr hana ke taska dulu disebabkan babysitter tu nk preggy semula & kami nk biasakn hana dgn suasana persekolahan. STOP.


smlm hana punya temp turun & naik lg. waktu siang tu mcm hari2 sblmnya.. afne tuam badan & bg mkn ubat mcm biasa. tengahari bawa ke klinik sbb aritu doktor dh pesan demam/batuk/flu baik atau tidak, dtg je klinik cos doktor nk pantau. masa kt klinik ok la dh turun temp tp still range demam. ptg tu amik haziq dr rmh babysitter, hana main2 lincah dgn kak nadia (anak babysitter). check suhu dh turun ke 36.+ so igt dh ok tp lbh kurg jam 9 pm naik balik suhu badan ke 39.+ (tak igt sgt dh terlalu byk kali amik bacaan). eddy masukkan ubat melalui dubur tu separuh je (as advised by doctor). kemudian bg mkn ubat, tuam2 badan hampir 2-3 jam then temp turun 37.+ (lbh kurg jam 12am).

badan letih masing2 tido.. tiba2 afne tersedar (jam 2.15 am) bila dgr suara hana menggigil. check temp dh cecah 40.2! Ya Allah, mmg panik sgt masa tu. eddy trs bawak kitorang ber4 ke klinik. doktor masukkn ubat melalui dubur hana & bg surat rujukan ke hukm. sampai sana jam 2.45 am, lps daftar then hana dipanggil utk check tekanan & ntah apa2 mesin. afne cuma berdaya pujuk2 hana jgn menangis. airmata sama mengalir bila hana meraung2 waktu diorg masukkan jarum utk amik darah & cucuk utk drip air. afne tau mcmn sakit bila kena cucuk jarum2 tu sbb pernah rasa sblm ni. tp apa yg afne fikir masa tu, redha aje la demi hana.


waktu tunggu giliran jumpa doktor, layan hana tgk gambo2 dia dlm hp supaya lupa rasa sakit & rasa takut hana tgk beg air yg bergantung kt tiang yg kitorg sorong ke sana ke mari. waktu eddy bawak jumpa doktor (afne tak ikut sbb tgh bf haziq) badan hana dh tak sepanas td. hana tak kena masuk wad (tp klu warded ok gak sbb diorg leh monitor). settled bayaran & amik ubat br zoom blk rmh. hana byk tido tp tido2 ayam mungkin letih & tak bertenaga.



6.30am br sampai rmh. sampai rmh trs siap2 hntr haziq ke rmh babysitter. bg hana mkn ubat then kitorg tido sampai le jam 10am td. rasanya msh mamai2 lg tp kena tgk2 hana & monitor temp dia. hana still takmo mkn & mnm susu pn kurg. smlm cuma 2 botol itu pn tak dihabiskan. kitorg cuma mampu paksa jugak dia mnm air msk guna pancit walaupun menjerit melalak.

smlm eddy bg pilihan.. hntr blk kg atau amik bibik. ntah, skrg ni otak cam tepu nk memikir.


"Ya Allah, tabahkan hati kami menempuh dugaan ini. Peliharalah anak2 kami dlm lindunganMu Ya Allah"


"hana.. ibu rindu hana yg ceria. ibu rindu hana yg aktif sepahkn brg2. rajin2 la mkn ubat nnti cpt sembuh k".

harap kwn2 dpt doakan hana semoga cpt sembuh. tq in advance. dlm keadaan yg agak tak terurus skrg ni tetap kena curi2 masa mengepam utk haziq. klu tak kesian nk bg stok frozen ebm je. mengepam masa memangku hana pn afne buat. hana asik nk peluk ibu je. rmh dh tak berkemas dgn baju2 separuh berlipat separuh tidak. eddy soh biarkan sepah pn takpe huhu

p/s : org yg tak pernah lalui mungkin takkan faham.. sedangkan aku sbg ibu dh tak mampu nk bendung airmata.

26 comments :

aida basrudin said...

erm...even aku xjd mom lg..tp sedih rse bile bce citer ko psl hana tu..bykkn sbr eh..aku doakan hana cpt sembuh eh...

NOOR AZURA MOHD JAAFAR said...

afne,
moga hana cepat sembuh ya. jgn lupa tanya doc kalau2 ada vitamin yang perlu dan sesuai utk hana.
take care!

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

alahai siannyer ... kita doakan hana cpt sembuh ... yelah setengah2 nursery dorg takder quaratine room .. mcm nursery adam mmg ada satu bilik asingkan budak2 yg demam + x sihat .. utk elak berjangkit nieh ... pada si pengkomen tak bernama sila baca entry dgn akal fikiran .. mak bapak mana tak risau kalau anak x sihat ..

~ana~ said...

ya allah..bergenang air mata bc cite afne ni...x sangka smpai cam tu sekali jd kat hana...

bw banyak2 sabar ye afne..pedulikan kata2 org...org mungkin x faham situasi kita..ana doakan moga hana cepat sembuh dan afne n eddy tabah mengharungi semua ni....

btw, bbsitter hadziq tu xnak jg hana gak ke? or..xpun kalau afne n eddy x kisah, hntr la ke rumah org..kat kg malaysia tambahan tu banyak org jd pengasuh budak2..tp tu la..rumah org..not nursery la...

ingat x ana cite kwn ana tingkat 11 tu, dia hntr anak dia kat nursery kat bwh, anak dia asyik demam je..last2 dah fed up, hntr rumah org kat kg malaysia tambahan..dia kata alhamdulillah la skrg anak dia dah jarang sakit.

tp tu la..sakit2 ni bkn keje kita..tu semua keje tuhan..kita mampu bersabar je la..

Afne said...

aida - tq yea.

zura - tq, insyaallah nnti aku tanya doktor psl vitamin tu. thanks!

diana - tqvm. dulu masa tak ramai org blh plak diorg quarantine bila ada yg tak sht tp skrg ni dh terlalu ramai agaknya diorg dh tak ter'quaratine' kot.

ana - jgn kata bergenang, afne dh menjejeh airmata. jaga sementara waktu ok la tp nnti dia preggy cane sbb dulu morning sickness dia mmg teruk tkt tak larat nk jaga double H. dia mmg ok, jaga haziq sorg je. klu blh takmo cari yg jaga ramai2 tkt masalah ulang2 gitu gak.

HudaBanny said...

sedihnye baca...sabr banyak2 yee

Liana said...

Hana...Cepat ler baik yer... Menangis auntie dapat tau Hana demam teruk kali nie!

Afne,
Pasal ambil maid tu...pendapat kimm ler... Itu jalan yang terakhir. Coz, banyak benda yang perlu Afne fikirkan termasuklah kesesuaian double H terhadap maid tersebut.

Apa kata, Afne try hantar ke rumah orang atau nursery baru. Mana lah tau ada keserasaian.

Rasanya mungkin nursery sekarang ni terlalu ramai kot! Tu yang dia orang tak dapat nak kontrol.

Pada En/Pn yg tak bernama tu... jika apa yang terjadi pada Afne berlaku pada diri U, apa agaknya U kata yer? Kalo U belum kawin, mungkin U belum tau erti keresahan hati si ibu bila anaknya sakit! Jadi ler seorang yang BERANI!

eLYies said...

afne..

sory..yies baru tgk blog afne..

yies doakan hana cepat sembuh dan kembali seperti sedia kala...huhu..walaupun yies tak alami ..tp yies faham dan memahami perasaan seorg ibu...

Hayatie said...

Salam afne, berkaca-kaca mata saya & sayu hati bila tngok hana. Bila anak2 sakit, kita jadi tak keruan. Walaupun saya takda experience anak sakit sampai teruk (sbb sy dok umah je ada lah skali tu azri demam, punya panik kami sbb pertama kali, tp masa tu kalau boleh biarlah ni yang 1st&last dia demam) ni kan pula kalau melalui pengalaman mcm afne.

Takpela, setiap orang ada bahagian masing2, tidak hari ini mungkin esok, siapa tahu. Allah takkan menguji hambanya melainkan Dia tahu yang hambanya itu mampu mengharungi ujianNya dengan penuh tawakkal. Take care ye dia, jaga diri, jg makan, takut production susu nanti terjejas!

Afne said...

ude - tq.

kimm - amik maid tu mmg tak pernah terfikir pn dlm fikiran afne. bila fikir risikonya mmg tak berani.

yies - tq. afne sendiri bila terbaca kisah sedih anak org or baby kena buang pn dh hampir berlinang airmata ibi kan pulak berlaku pd anak sendiri. semua ni buat afne jd lbh tabah.

yatie - tq ye sifu EPer. bertuah azri dpt ibu yg jaga dr pg-mlm. sokonganmu amat bermakna. insyaallah, afne igt pesan yatie. syukur haziq seakan paham situasi smlm.. afne handle hana & eddy handle haziq. ikut ibu time nk nenen je.

sara said...

kak..moga hana cepat sembut..

Afne said...

tq sara.

mama_umar said...

klu ade lg anonimos tu komen kt sini meh kasik kt akak ko nih,heheheh..sesungguhnye ati mak-mak nih mmg cpt tersentuh klu bace psl hana nih..get well soon dear!

Anonymous said...

askm..afne...
menangis tengok hana...
tiba2 jadi sebak baca cerita kali nie...
setiap hari saya akan jadi pembaca setia blog afne...
baca keletah hana dan adik ajik...
rindunya dorang ..rindu hana kudap biskut..makan jagung...makan bubur kacang..makan moi ngan sardin..
hana ..cepat sembuh ye..makcik doakan sayang...

ziezul abadie said...

hana...mengalir air mata baca cerita ibu hari nie..memang sebak sangat la...
sian tengok hana..cepat sembuh ye sayang...
makcik rindu tgk gambar2 hana..makan bubur kacang..hana makan jagung...hana nk sit eci..(kerusi)..rindu ler semua tue cayang...cepat sembuh k..makcik doakan hana ye...

ziezul abadie said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ziezul abadie said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Afne said...

zet, kang tersedak anonymous tu ko sebut2 namanya. smlm emo gak baca tp last2 aku fikir mungkin dia tak tau history yg sebenonya so ckp pn main sedap je.

leha (anonymous) said...

wah.. jadik isu nampaknyer..sejak sayer bagi komen..memang silap saya..komen tanpa tahu history pasal anak afne sakit..tapi saya cuma berikan pendapat berkenaan term 'mak bapak bodoh'...saya faham perasaan afne kerana saya juga seorang ibu bekerja risaukan anak yg sakit.. saya juga hantar anak ke nursery..tapi saya terfikir adakah saya kategory mak bapak yg bodoh sebab hantar juga ke nursery walaupun anak sakit(flu/batuk)..
kepada afne.. saya mintak maaf bebyk..saya x berniat nk susahkan hati afne..saya doakan hana cepat sembuh..

Afne said...

anonymous - tq jd pembaca setia blog yg tak seberapa ni (siapa yea?). afne pn rindu semua tu. harap2 hana cpt sembuh.

ziezul abadie - terima kasih kerana mendoakan kesihatan hana.

rasa sebak baca komen korang.

Afne said...

kpd leha (anonymous)..

maaf le klu terasa bila afne guna term mak bapak bodoh tu bkn afne tujukan kpd semua mak bapak yg hntr anak ke nursery even anak sakit.

YANG AFNE MAKSUDKAN IALAH.. NURSERY YG AFNE HNTR HANA NI MMG KAMI ADA SIGN BORANG UTK MENYETUJUI SYARAT2 (T&C) YG DITETAPKAN YG MANA SALAH SATUNYA TAK BLH HANTAR ANAK KE TASKA KLU KENA SAKIT BERJANGKIT. SO JGN LA HNTR ANAK YG SAKIT SBB EASILY BLH JANGKITKAN KPD BUDAK2 YG LAIN. FIKIRKANLAH PARENTS YG LAIN2. SAPA YG TAK SSH KLU ANAK SAKIT SAMPAI MCM HANA KENA BUAT UJIAN DARAH & DRIP AIR. AFNE MENANGIS SAMA TGK HANA MERAUNG2. SO SAYA SGT BERHARAP MAK BAPAK YG LAIN KT TASKA HANA NI FAHAM BTL2 JGN PENTINGKAN DIRI BG ALASAN TAK BLH CUTI JAGA ANAK.

** atie + farid + aisyah ** said...

afne.....betul ke sume ni jd kat afne n hana? ya allah...tak sangke hana yg ceria, yg comel tu leh camni....mengalir air mata ni...bile tringat muke hana yg cute miut tu...alahai afne...tak tau atie nk ckp pe...atie cume doakan yg terbaik tuk hana....afne..better jgn hantar hana kat nursery tu lagi la...sian hana...ape yg dorg bg kat hana kta tak tau ...afne..bertindak cpt k...buat mane yg terbaik tuk hana ....ya allah...sembuhkan la hana....

Afne said...

tq atie. 2-3 hari ni kitorg tumpangkn hana kt rmh babysitter haziq. tak tau mana nk hntr hana lps ni. klu babysitter tu preggy balik ntah mana nk hntr haziq ngan hana berdua.

lia said...

sebak aku tgk keadaan hana... kalau aku pon, mmg aku turut sama nangis biler tgk anak kena cucuk jarum bagai 2 ;(

aku doakan hana sembuh cpt & dpt antibodi kuat supaya sentiasa sihat.. amin...

Afne said...

hana kata "tq auntie lia. hana pn dh tak sbr2 nk sepahkan rmh. biar ibu kurus skit".

Delimasari said...

moga cepat sembuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...