Saturday, November 7, 2009

Potpet Di Petang Sabtu...

eddy keje.. double H tgh tido. bosan plak.. siaran tv gelap je. maklum le time hujan cenggini le kelemahan astro ni. on lappy potpet le sesorg dlm blog muahaha..

pg td berjaya msk mihun goreng (tq kak ros). poyo gila erkkk.. sng je msk mihun tp selama ni cam tkt2 nk msk sbb pernah berlaku kejadian mihun lembik haha. gambo tak amik la dh licin cos msk ngam-ngam soi utk breakfast 3 mulut pg td. byk jugak hana mkn.

lunch msk simple2 jek.. ikan selar goreng (utk afne & hana), ikan selar msk sambal (utk eddy) & kangkung goreng belacan. ok le tu kan utk ibu beranak 2 yg kejap2 kelentang kelentung kt dapo.. kejap2 tgk anak2.. bknnya tkt hana buli adik tp kadang dia tak sedar main2 terkena haziq bambam saya tu.



rmh dh kembali bersepah.. hana punya keje tp tak kisah la. biar dia aktif 'mengemas' dr tgk dia diam (masa sakit aritu) baring nk melekat kt ibu je. td afne tegur dia msh sbk keluar masuk bilik sebelah punggah toys dia..

ibu : hana.. kenapa tak kemas ni?
hana : nanti..

pandai dh menjawab skrg.. eddy le ni selalu ajar dia "nanti lps main kemas tau". tau le dia kumpul2 semua toys masuk dlm kotak semula.

dialog pg td lg best..

hana : ibu nk mandikan adik?
ibu : taklah, ibu nk tukar pampers dh penuh. hana tlg buang ni.
hana : buang tong campah? kaceehhh..
ibu : ?? terima kasih hana. (terkedu jap td sbb aku yg sepatutnya ucap terima kasih ish3x)

betapa kan anak sekecil itu mampu membuat sesuatu yg kita rasa kecil tp bsr maknanya. korg paham ke ayat jiwang tu haha.

agak2 korg.. klu bdk kecik ni sengih menyeringai camni sampai hati ke ibu dia nk marah?! buat ibu nk tergelak ada la..



ada la seminggu ni eddy start toilet train. walaupun blm nmpk hasilnya tp hana dh tau bila ditanya..

eddy : klu nk yak/kencing pergi mana?
hana : bilik.. air.

mmg hana dh pandai bgtau bila yak/kencing. dh tau geli ngan najis kot cpt2 soh ibu/ayah basuh bon-bon dia. takpe la, slow2 ye nak.. lama2 nnti berjaya la cita2 ayah nk diaper-free hana. mcm2 dh perkembangan hana.. kadang2 ibu rasa tak terkejar dek kerana pantasnya masa berlalu. klu dulu2 hana mmg die hard fan of mickey/minnie mouse. klu blh 24jam nk tgk channel cartoon tp skrg dh tak kisah dh tgk channel apa pun asalkan menarik perhatian dia. tp mcm2 la kan soal jwb dia tu.. bercakap pn dh gaya org dewasa je gamaknya wlupun ada ayat2 yg tunggang terbalik. oohh yea.. hari ni hana dh bertukar susu dr sustagen 1+ coklat ke dugro 1+ coklat secara rasminya. awal mggu ni kitorg try sulamkan sustagen & dugro.. alhamdulillah hana blh terima. poo poo dia pn ok je.

haziq makin peramah dr hari ke hari. haziq mmg anak yg independent.. takde la kerap merengek mintak dukung ke apa. lg pun paham2 je la kan bila sorg2 handle 2 anak kt rmh. nk buat itu ini. so bila afne/eddy/hana ajak haziq 'borak' bkn main suka la si bambam tu. tersengih-sengih.. senyum simpul.. hahuhahu ntah apa yg dia cakap kan hehe.. dgn tv pn dia leh 'borak' tau! dh tau main bubbles kt bibir.

ni gambo anak2 saya bbrp hari yg lps. lps gian hana naik menatang ni


haziq biasa la maintain diam dlm stroller



5 comments :

cintaKusayangMu said...

seronok kn kak tgk gelagat ank2..mmg klu wat muka cmtu..xde sape smpi ari nk marah...adoi...pengarang jantung la kata kn...nk buat ape2 pn msti ingt kt ank2...

Afne said...

btl la qis. lg best ddk rmh dgn anak walau ssh mcmn pn.

zety said...

hehehe hana, same je mcm umar,kite mntk tlg die ape2,die yg ckp kacehh..bertatasusila btol!

Afne said...

bgs le zet ajo dr kecik.

hana ada hobi baru.. nyanyi menceceh ntah pape.

** atie + farid + aisyah ** said...

afne....seronok tgk hana dh sihat.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...