Wednesday, January 20, 2010

Haziq @ 5 Months

smlm (19/01/2010) haziq genap 5 bln.. mcm baru je lg lahirkan haziq dgn beratnya yg cuma 2.99 kg yg mana skrg dh cecah 7.56 kg (last week)! cpt btl masa berlalu sampai kadang2 terasa 24 jam sehari seakan tak mencukupi utk afne mengikuti perkembangan anak2. btw, afne tetap bersyukur dikurniakan sepasang anak yg comel & sehingga ke hari ni msh cuba menjadi ibu yg terbaik utk anak2.

perkembangan bdk botak bambam..
  • Alhamdulillah, msh exclusive breastfeed. Insyaallah, tinggal lg sebulan utk capai target exclusive breastfeed haziq selama 6 bln pertama.
  • maka, sebulan je lg utk haziq dpt solid food yg pertama. blk kg masa kenduri aritu makcik2 dok tanya haziq mkn apa? knp.. tak percaya ke tgk anak bujang yg bambam tu cuma mnm susu ibu, susu ibu & susu ibu. afne just jwb dgn kembang kempis lubang hidung haha! tunggu 6 bln sbb haziq menyusu badan sepenuhnya.
  • pandai meniarap masa 4 bln setengah.
  • aktif bergerak & pusing sampai kadang2 ibu tak perasan dh ke mana2 haziq berguling.
  • tiap kali letak haziq sandarkan kat bantal (separa baring & separa ddk), mesti angkat2 kepala mcm nk ddk tegak2 (eksyen tul!)
  • cool & pendiam tak kecoh2 mcm kakak hana tp bila menangis haaaaaaaa amik kau bergegar 1 rmh hahaha!
  • even muka nmpk garang tp bila dh ajak 'berbual' kemain lg peramahnya.
  • pantang nmpk org lain melompat2 (hana yg rajin melayan haziq le ni), sungguh2 mengekek ketawa.
  • bila dipegang berdirikan, mula la haziq suka melompat2.
  • dh blh lena tido telentang & mengiring. dulu mesti nk tiarap, klu tak mesti asik terkejut pantang dgr bunyi kuat skit.
  • alhamdulillah setakat ni sng handle haziq. moga Allah permudahkan sampai bila2.

gmbr terbaru haziq sesorg tak dan nk snap. korg lyn je la gambo2 hari ahad & smlm k ;)

menyempat lg dlm lif hehe

sampai je playground trs cari slide ni

happy je hana bila ibu tunaikan janji


hana kena dera ngan ibu soh berdiri statik haha

kompom ayah tak berkenan tgk hana mkn mamee ni

ber3 lg..

tak aci.. hana paksa ibu snap gambo dia ngan haziq

2 org yg setia menemani afne bila eddy takde kt rmh

gaya mesti lbh hahaha!

nk tergelak tgk eddy buat2 muka serious sedangkan hana mengekek sakan masa ni


p/s : eddy dh blk ke kg semula. puas le td memujuk hana melalak sbb nk ikut ayah huhuhu ibu pn ikut emo sama waaaaaa


8 comments :

iz-AnN عبداللطيف said...

uikss...memang bambam bujang ko sorang ni...geramnya...

Afne said...

hehe.. semangat weeh tu kena masuk 'sarong' klu tak mau rebeh bahu hahaha

anak bujang ko apa kurgnya.. irfan-bdk-dobot-mata-sepet-mcm-kacuk-cina.

irfan sorg je yg blh dpt gelaran dr aku hehe

Manjakusayang said...

memang bambam pun...

Afne said...

auntie kimm, kakak hana kata ajik ni tembam bambam :)

amy said...

afne.. takpe ke baby tido meniarap? aina akhir2 nie cam tak lena sgt tido. 5 min-15 min mesti terjga. bila amy tiarapkan barulah lena.

Afne said...

amy, byk pendapat afne baca dr internet. klu ikut nurse ada yg tak galakkan. ada plak pendapat kata bgs utk bayi supaya tak kembung perut & tido lbh lena.

haziq tido tiarap since newborn. semuanya started dr 2-3 mlm pertama lps lahir tak blh nk lena unless afne letak kt dada. mak afne yg suggested soh tido tiarap. mula2 tu tkt jugak tp kena sentiasa monitor sbb baby lom pandai angkat kepala sendiri. make sure muka tak sembam ke tilam. pilih tilam yg kemas & rata.

mungkin jugak bila dh agak bsr diorg dh blh tido telentang/mengiring like haziq doing now ;)

mama thieya said...

nak cubit sikit pipi die.. bley takkk... ??

Afne said...

sakiiitttttttttt!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...