Tuesday, March 30, 2010

Stok Puri

ok, ni special entry requested by Nora PCM. lps je dia baca entry SERBUK IKAN BILIS trs sms minta afne mcmn cara nk buat puri. tp sblm tu, nora leh baca info2 berkaitan dlm label solid food. dan lg.. terima kasih byk2 utk blogger nieza yg byk share resepi & tips ;)

nora, biasanya afne buat stok puri/lauk utk haziq on weekend. tgk la sayur/buah/ikan apa yg kita nk msk. knp  buat stok? afne pemalas nk sediakan lauk tetiap hari & disebabkan afne selalu berkejar masa menguruskan 2 anak hehe. tp rata2 cara nk sediakan sama je..

antara sayur/buah/ikan yg haziq dh mkn setakat ni
  • carrot
  • keledek manis
  • epal fuji
  • brokoli
  • bayam
  • labu
  • ikan merah
  • ikan tenggiri

jom msk.. sup puri
  1. kupas & potong2 sayur. klu blh biar sama saiz supaya msk sekata. cuci bersih.
  2. ketuk bawang putih & sepotong kecil halia. tumiskan dgn myk msk/myk zaitun sampai naik wangi.
  3. masukkan air & ikan. biarkan msk.
  4. masukkan sayur (carrot/keledek manis/brokoli/bayam) msk sampai lembut.
  5. biarkan sejuk...
  6. masukkan sayur & ikan yg dh diasingkan dr tulang temulang ke dlm blender. tambah dgn air sup.
  7. blend sampai halus.
  8. isikan ke dlm bekas kecil2 utk simpanan (afne guna bekas dadih je).
  9. simpan dlm freezer.

 stok utk seminggu mcm terlebih je? selang seli setiap hari


 puri carrot+brokoli+ikan tenggiri


puri labu+ikan tenggiri


biasanya blk keje afne turunkan siap2 ke bhgian bwh fridge utk dimasak dgn bubur esok pg nya. kadang lupa afne rendam dlm air supaya cpt lembut (kan ke beku puri tu kan). waktu msk bubur (bila nasi dh menjadi bubur hehe) masukkan sebekas puri. kacau2 biar atas api sekejap. siap.


pastu tapis la mcm biasa... baby 6-7 bln guna penapis halus. baby 7-8 bln guna penapis lbh jarang.



see.. sapa kata ssh/leceh nk sediakan bubur anak? harap2 mood rajin will last hehe.

nora, harap menepati kehendak la yea.. sorry terhutang entry ni 2 mggu. igt nk snap step by step masa msk tp bila dh siap weekend lps baru tingat huhu



9 comments :

Nieza Ishak said...

wah wah wah..
chayuk cahyukkk

biar haziq berselera makan .. nyumm nyum ...

SyaNa said...

wah!!! best nye tgk stok puri haziq
kena rajin je kan afne..hope aku rajin mcm ko la nnt :)

@yue said...

tq byk²..
tgh pulun R ni..
hwa hwa hwa

Afne said...

nieza, tq. sedapkan bau bubur. lemak2 ikan nyamnyam

Afne said...

syana, mcm aku bgtau sblm ni. rajin ke tak kena buat. kt rmh takde instant baby food/nestum cuma ada bikut milna je. klu aku tak prepare ebm/bubur kang haziq nk mnm/mkn apa.. sian haziq.

Afne said...

ayue, pebenda yg ko pulun tu? hehe

@yue said...

pulun R=Rajin lah..hwa hwa hwa

Anonymous said...

nk tny..buat bbur ni guna blender kering atau basah??nasi lembik@bubur blend jgk ke??sup sayur n ikan tu gn blend basah??

-anak sy br masuk 6 bln

Afne said...

hi anonymous, slmt dtg

utk buat buat stok serbuk ikan bilis, gunakan blender kering

utk buat stok puri gunakan blender basah.

utk bubur, terpulang nk blend atau tak sbb utk 6-8 bln msh akan ditapis tp mcm afne utk 6-7 bln gunakan penapis yg rapat & 7-8 bln gunakan penapis yg agak jarang.

slmt memasak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...