Thursday, June 10, 2010

EL LAGI..

 
  tgn bambam saya kena cucuk

2nd day el. smlm (waktu siang) haziq nmpk dh aktif main sorg2 merangkak kejar bola, tolak walker & tido sendiri tp.. tgh mlm blh plak naik skit lg (tak igt dh sbb byk kali sgt check temp). bg ubat demam & tuam2 la kepala, badan, celah ketiak, kaki segala. so pg2 td lps hntr hana ke taska, kitorg bawa haziq ke ppum. sampai2 je trs ke kecemasan pediatrik. soal jwb itu ini psl haziq diorg soh pegi bangunan utama (sbb haziq takde muntah2 cuma demam, flu & cirit2). disebabkan kes bayi so tak perlu amik nombor giliran trs daftar & tunggu utk masuk ke bilik rawatan B (check temp, timbang berat & ukur panjang haziq). tak lama lps tu doktor panggil utk check haziq. memandangkan haziq dh demam lbh dr 3 hari so doktor amik sample darah. mula la haziq melalak bila kena bedung dgn staff nurse. mula2 cucuk kt blkg tapak tgn kanan tp tak berjaya dpt setitik darah pn.. kemudian cucuk plak blkg tapak tgn kiri alhamdulillah, cukup utk buat test. afne dh lalui masa hana kena kt sini dulu tp tak blh nk thn airmata bila dgr haziq menjerit nangis2.

tunggu lbh kurg 20 mnt utk result blood test, syukurlah takde pape. tp since haziq alah (cirit) dgn antibiotik so doktor tak blh nk decide btl2 apa alternatif antibiotik lain then refer dgn dr. talal (paed). lps dr. talal check condition haziq, dia mintak kitorg hntr haziq buat x-ray. aduhaiiii.. hati dh berdebar2 apa psl doktor mintak buat x-ray ni?! masuk dlm bilik x-ray tu cam masuk makmal dlm filem mat saleh je.. ibu siap kena pakai baju (ala2 apron) tp berat semacam ada besi. terpaksa la tenangkan haziq yg merengek kena pegang tgn jgn bg dia gerak2.

15 mnt lps tu jumpa semula dr. talal & dia bgtau dr x-ray diorg detect ada virus/bacteria kt bhgian dada & perut (yg sbbkan cirit birit tu) yg dikira msh baru. dr. talal prescribe ubat demam, antibiotik (bentuk serbuk yg kena bancuh sendiri) & air garam perasa oren (kena bancuh juga) utk haziq. klu lps 2-3 hari haziq makin letih tak bermaya & muntah2 kitorg kena dtg semula refer ke sini. skt je kan ubat yg haziq dpt tp harapnya haziq cpt la sembuh. risau benar ibu bila anak2 kurg sht.

otw blk ke rmh mmg haziq tido lena.. sampai le kt rmh kitorg qadak tido (afne dh 3 mlm jd zombi tau tak). demam haziq dh kebah, merangkak kejar bola, main lompat2 (sejak dr ppum lg), sengih2 bila org agah cuma tak brp mahu lg nk mkn. dr. talal dh remind bg je apa haziq nk mkn/mnm & bf dia sebanyak mungkin to make sure haziq tak hydrate.

alhamdulillah, afne dh blh tarik nafas lega sbb haziq seems dh ok so esok blh dtg keje & ngadap keje yg melambak. afne ucapkan terima kasih byk2 kpd auntie2 yg sudi komen blog+fb+sms & doakan haziq.


p/s : Allah Maha Adil. dlm hati gundah gulana resah gelisah memikirkan anak yg tak sht, terselit jugak berita gembira. Syukur Ya Allah.


6 comments :

~ana~ said...

moga haziq cpt sembuh!

Mama Kyra said...

ank sy pn sm..3ari dmm..suhu trn naik..check darah ade jgktn kuman..seb bek bkn denggi..sbb dia ade bintik2 merah..seb bek dmm cmpk..semoga haziq cpt sembuh ye..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahaiiii siannyer .... semoga haziq cpt sembuhhhhhhhhhhhhhhh..aminnnn

Afne said...

tq ana ;)

Afne said...

mama kyra, bykkan sbr time anak kurg sht ni & mmg kita takkan cukup tido. tu yg afne tahan2 je perasaan klu kak hana buat peel.

Afne said...

tq diana. demam dh kebah cuma msh ada cirit lg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...