Friday, December 10, 2010

MARI BELAJAR MENGENAL & MENULIS HURUF

hana mula pandai baca ABC (A-Z) masa umurnya 2 thn lbh. more kpd hafal sebenarnya. tp ada juga yg dia lompat2 tak igt. kalo tak silap masa tu raya aidilfitri tahun 2009.. MIL, FIL & adik beradik eddy teruja btl dgr hana baca ABC. mcm tu juga dgn 1-10 (in english & malay). ibu mana yg tak bangga kan org puji anak pandai, anak bgs. syukur Ya Allah atas kurniaanMu.

mcm afne bgtau kt atas, hana lbh kpd menghafal dr mengenal huruf. risau juga ntah2 anak org lain dh blh kenal A-Z tp hana cuma tau menghafal. ada juga belikan buku yg sambung2 titik bentuk huruf tp nmpknya hana kurg berminat (dia lbh minat mewarna).

aritu bawa balik organizer lama dr office. suka btl hana cos dia igt ibu belikn buku baru. so last week ajar hana kenal & tulis huruf..


haahh.. mcm2 saiz huruf A yg ada.. kejap2 mcm A, kejap2 mcm H, kejap2 mcm A semula. ok la kan utk permulaan ye tak?!


sungguh2 hana buat A sampai ke bwh. masa ni br nk start huruf B. tp kan bdk2 baya hana agaknya mmg cpt jemu atau kurg fokus atau mudah tertarik dgn perkara yg berlaku kt sekeliling? kejap2 je dia buat. pastu dia sbk main benda lain plak. takpe syg, kita belajar pelan2 InsyaAllah hana pandai ;)


6 comments:

~ana~ said...

afne, ana rs baya2 diaorg ni mmg suka conteng2 kot. ajmal pun mcm tu. selalu mintak kertas sbb nak menulis dan melukis kata nya. tp x pernah lagi ajar dia tulis abc. heh3x...

ummioked said...

anak ummi baru ikut2 nyanyi abc...seronok tgk diprg baru belajar..umur macam ni lah diorg nak explore n ikut apa yg kita buat....selamat mendidik....

eLYies said...

ok aper hana buat A..nampak gak la rupernya..aqila langsung tak pandai sbb tak pi school lagi..next year baru pi school..huhuhuh..,.

Afne said...

ye la kot ana. hana mmg selalu conteng2 buku/kertas. dia kata lukis kucing la, rmh la tp afne tgk bentuk bulat je hahahaa

Afne said...

hi ummioked. tq sudi singgah sini.

Afne said...

yies, mencabar juga nk bg diorg faham & tulis cara yg btl.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...