Monday, July 18, 2011

CERITA EBM (EXPRESSED BREAST MILK)

Alhamdulillah, syukur padaMu Ya Allah. di kala usia haziq genap 1 tahun 10 bln 28 hari (smlm) msh lg diberikan rezeki (susu bdn) utk anakku. permudahkanlah urusanku utk trs menyusukan dia sehingga 2 tahun, amin.



ok, afne tau.. frozen ebm tu blh dikira dgn jari jemari sebelah tgn je. mmg tak byk mcm dulu2. tp afne percaya byk/skt yg kita dpt (ebm), cukup utk anak kita. byk faktor yg buatkan ebm menyusut. fizikal kita.. cukup mkn, cukup rehat, rajin/mls mengepam, hormon & mcm2 lg. tp yg plg penting mental kita.. kena kuat jgn sesekali ckp tak cukup. byk atau skt ebm yg kita dpt bkn ukuran. tak perlu banding2kan susu aku skt susu dia byk. cuma bila byk stok frozen ebm ni kelebihannya adalah utk waktu2 kecemasan cthnya masa afne kena chicken pox dulu.

tipulah klu ckp tak rindu tgk ebm dulu2..

 stok masa dlm pantang

stok masa hari pertama kerja slps pantang

 

stok november 2009

 stok december 2009

stok december 2009

 stok february 2010

 stok march 2010

 stok april 2010

 stok may 2010 - stok ebm hampir licin haziq bottle feed selama seminggu cos afne kena chicken pox

stok august 2010

start bln puasa thn lps, stok frozen ebm mula menyusut. afne mengaku masa tu mls nk bgn tgh mlm mengepam. dr sehari ke sehari gunakan 1-2 botol stok frozen ebm, skip session mengepam dr 6 sessi ke 3 sessi saja, emosi kurg stabil dgn pemergian arwah adik & mcm2 lg lah. tp apa2 pn, afne make sure bekalan ebm haziq di taska mencukupi.

memandangkan usia haziq hampir mencecah 2 thn pertengahan bln ramadhan akan dtg (19/08), afne msh lg tercari2 cara yg sesuai utk cerai/sapih susu bdn. uwaaaaaaaaaaaaaa mesti sedih gila nnti kan?! tak decide lg lps tu haziq akan consume fm (formula milk) apa. any suggestion? btw, afne tak berhajat nk ceraikan trs susu bdn. mungkin slow2 since tgk gaya haziq ni jns nk melekap kt ibu 24/7. mungkin fm hanya dibekalkan kt taska utk bbrp jangka masa & direct feed waktu mlm je. mungkin-mungkin-mungkin sbb semuanya msh tak pasti lg. hana dulu stop bf masa afne preggy haziq 4-5 bln. mula2 tu ssh juga menangis kami 2 beranak tp lama2 tu hana ok bila ibu explain elok2. tp tak pasti lah taktik tet berdarah (sirap) berkesan utk haziq ke tak.

kwn2 blogger/readers kt luar sana, if u have any ideas/suggestions nk bg kt afne, feel free to do so yea. drop me an email atau komen kt entry ni. TQ in advance :)


13 comments :

mama_umar_maryam said...

aku bkn the right person nk kasik advice,heheh,yg penting aku impress dgn ko ;)

lia said...

bcerai susu lia mmg fail sbb Amsyar masuk 3 tahun stil rindu2 dia isap gak...

tp tang susu tambahan, lia mmg bagi susu UHT dlm kotak tu, calcium @ air yogurt utk kanak2... FM Amsyar mmg reject x mo...

Afne said...

zet, takde mende lah nk impress kt aku. tu je yg mampu aku bg kt haziq.

Afne said...

lia, tu lah tgh fikir2 ni klu nk try fm bknnya ada pek kecik2 nk try. klu fresh milk kena supply kt taska le tetiap hari? mau kang berebut 2 beradik tu hahaha

~ana~ said...

afne, ana pun x terfikir lg mcm mn..hu3x..rs x sanggup la nak cerai susu nih..

Afne said...

ana, dlm excited nk complete 2 tahun tu mmg afne terfikir2 jugak. klu ana ada tips share le ngan afne yea..

cahaya nuranie said...

waa.. sgt mengujakan.. mesti byk kenangan suka duka dlm journey to fully BF haziq kan.. hope sgt dpt jadikan kak afne sebagai idola.. syam harap dpt jadi tabah, sabar dan rajin mcm kak afne..

Afne said...

syam, akak blm layak jd idola sesapa pn. ada lg yg lbh hebat dr akak ni.

syam trskan niat murni yg syam tanam dlm hati. insyaallah, syam pn blh buat :)

Mama Darwisya a.k.a Fiza Qadida said...

Apepon fiza bangga dgn afne... Fiza nak sgt jadi mcm afne tp fiza gagal... Sedih...afne pon tau kan mcm mana excitednye fiza dgn bf. Tp fiza gagal. Byk yg perlu fiza belajar dr afne.. Hmmm

Afne said...

fiza,jgn la ckp mcm tu. fiza tak gagal. mungkin ada benda lg yg fiza perlu belajar. takpe, utk adik wisya kang prepare utk fully bf k?! chaiyyookkk!

Mama Qadida said...

Thanx afne. Mgkin btul ape afne ckp. InsyaAllah fiza akn cuba improve utk bakal adik wisya nnt(klu adelaaa... Hihi)

Afne said...

insyaallah, ada rezeki ada la adik wisya kan hehe

cerimerah said...

terima kasih atas perkongsian ilmu puan..walaupun sy tidak berpengalaman lagi tp apa yang puan kongsikan disini amat berharga...saya sedang menjalankan kajian berkenaan susu ibu, jika puan tidak keberatan, sy ingin meminta jasa baik puan untuk menjawab soalan kaji selidik ini dgn klik link dibawah ini...jasa baik puan amatlah sy hargai...

http://kwiksurveys.com?u=breastfeedingmother

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...