Tuesday, August 23, 2011

Hana, Cepat Sembuh Ye Sayang

wonder knp tak dgr suara hana dr luar masa eddy jemput anak2 dr taska. masuk je rmh, eddy suruh siap2 nk bawa hana ke klinik. tgn hana mungkin terseliuh atau patah! tak tau la nk gmbrkn mcmn perasaan masa tu. panik? takut? gelabah? seriau? tertanya2? nk nangis? semua ada! tak fikir apa dh trs tinggal semua bahan2 yg tgh dimasak utk berbuka.

masa sampai kt taska hana dh melalak2 panggil ibu ayah. trs terkam hana yg masa tu tgn kiri dh pakai anduh guna selimut ntah sapa2. trs ckp dgn eddy bawa ke klinik medicare bangsar utk x-ray. haziq tinggal dulu kt taska sbb masa tu fikir klu sampai kena refer hospital & warded semua. sepanjang perjalanan hana nangis tak berhenti. tewas juga ibu menangis sama tgk keadaan hana (igtkan ibu cukup kuat utk thn semuanya). doktor kata better refer hospital since hana tak blh ditenteramkan & tak nak bgtau apa sebenarnya yg sakit (either bahu or siku). masa tu dh tak igt nk mkn/mnm utk berbuka. cuma mnm seteguk dua air msk yg staff klinik bg.

tak nk tunggu lama trs bawa hana ke kecemasan kanak2 ppum. lps paed check, byr registration & x-ray fees, buat x-ray, jumpa balik paed & pakar tulang. diorg confirmkn tulang luar tgn kiri patah. klu ikut penerangan doctor, tak serius & mungkin recover awal (anggaran sebulan) sbb tulang bdk rebuild lbh cpt dr org dewasa.


tak lama lps tu diorg buat balutan sementara (sbb klu nk buat permanent tu tkt ada bengkak). lps 2 hari nnti refer hana ke hospital bp utk balutan permanent.

ni dh lps mkn ubat ceria la skit, klu tak mau merengek je

masa tgh tunggu ubat, family bdk yg hempap hana tu dtg nk tgk keadaan hana. afne tak salahkan bdk tu sbb bdk2 apa yg diorg tau cuma main-main-main. apa yg owner taska bgtau, diorg main2 tetiba haikal tertolak hana. hana plak jatuh terhempap tgn & bdk tu jatuh atas hana. klu ikut eddy, dia nk jerkah pembantu2 taska je sbb cuai dlm jagaan diorg & blh saman atas sbb tu. ntah la, skrg ni fikir nk settlekan hal hana je dulu.

mlm td tido pn tak lena.. ntah mengigau ntah tak selesa. asik ckp sakit. yelah, selama ni tido mesti nk peluk lengan ibu. bila dh tgn berbalut tu ssh la dia nk mengiring & berkalih baring. takpe yea hana, ibu doakan hana cpt sembuh tgn cpt baik, blh main2 dgn adik mcm selalu. hana good girl & bdk kuat kan?! la ni mmg bg extra attention utk hana. dh pesan kt dia jgn berlari & main kasar2. haziq pn tau kesian tgk kakak, dtg kt kakak gosok2 kepala kakak dgn ayat "tatak.. yan (kakak.. kesian)".

so minggu ni dh start cuti sampai la hbs cuti raya nnti. tq for all the wishes, support & doa dr kwn2 semua. sorry kwn2 yg afne dh order kuih/biskut/kerepek sbb tak sempat tunggu sampai esok lusa. duit nnti afne transfer ke akaun korg.

p/s : time buat entry ni hana tgh bersungguh2 main puzzle dgn tgn kanan je. Ya Allah.. kesiannya ibu tgk :(



40 comments :

mama tisya said...

smoga hana cpt baik...mmg riso bila bdk2 bertolak2 kn...tisya pn kt school die slalu tnye cz die jenis lembik riso kot bdk2 lain tolak2..die bkn jenis kuat

II riEnAsHaM II said...

aduhai...kesian hana...moga cepat sembuh ye sayang....

Liessa said...

salam.. kak afne..sabar byk2..kesian tgk hana..moga hana cepat sembuh dan kembali sihat seperti sediakala...

cahaya nuranie said...

kesian hana.. xpelah.. moga cpt sembuh.. nasib baik masa tu hubby akak ada kan.. kalau xde, mesti akak extra panik.. syukurlah hana dh boleh main puzzle.. ibu mana yg sanggup lihat anaknya kena gigit nyamuk apatahlagi patah tgn kan.. apepun syam doakan hana cpt sembuh dan permudahkan segala urusan akak sekeluarga..

lia said...

aku lak yg berair mata nih.... kalau aku, mmg tewas kot tgk anak dlm kesakitan...

hana, acik doakan hana cpt sembuh k, jgn melasak wat sementara waktu k...

tgk tulang tu slip pon aku da ngeri...

Alya=Asniza +Mayudi said...

Afne,,, semoga tabah yer,, kuatkan semangat,,,insyallah,, tgn hana akan pulih,,, mujur kor pun dah start cuti,,leh jaga hana,,, kim slm syg peluk cium utk hana ,,k,,

~aida basrudin~ said...

hope hana cepat sembuh ye...erm kesian kt hana...sabar eh k-pot..

~ Puan Yan @ Mama Aliff ~ said...

alahai.. sian dia.. semoga cepat sembuh ye !.. afne, sabo byk2 la ye..

iduraz said...

hpope hannah cepat sembuh..sian kan kalau anak2 sakit, kita rasa tak sanggup nengoknyer...pape pon kamu pon jaga diri dan selamat hari raya...:)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

itu ler baca kt fb td .. kesian dia .. sabar yer adne .. hana get well soon ;-)

watyz said...

afne...sori x tau pon.. hope hana recover cepat. sian la budak2 kalo sakit gini...

cikyom said...

Semoga hana cepat sembuh...sok2 dia lbih hati2 bila main2...bdk sakit selalu dpt duit raya lebih tau..hehhehe
P/s tiba2 teringat kat ida ada bekas kat dahi sebab terhantuk masa kecik2 masa main skipping(betul ke aku eja ni)

Nieza Ishak said...

alahai kesiannya dia ....
semoga hana cepat sembuh ... ;)

sian dia beraya dgn tangan bersimen ...

puan nina said...

alahai..siannye Hana..moga cepat sembuh ya..

amy said...

kesiannya hana... semoga cepat sembuh ye hana...

~ana~ said...

afne, bila blk kg? ingat kan mlm td nak g rumah melawat hana, tp kepenatan plak. ajmal bising2 ajak pergi rumah hana sbb ms ambik dia, ana cite kat dia pasal hana. tp penat sgt...hu3x..sedih plak tgk hana duk atas wheelchair tu..

hana, auntie doa kan hana cepat sembuh...nnti boleh main sama2 dgn haziq, ajmal dan aqil lg...hana good girl kan...auntie tau hana kuat..

eynasupian said...

afne, anak aku neesa penah patah bahu, ada entry dia dlm blog aku, mmg doc ckp xperlu risau tp kite mmg tetap risau & kesian kt budak tu...doc x balut & x simen sbb kena kt bahu, budak2 yg patah mmg baik sendiri...tp aku tetap bawak g jumpe bomoh patah cina...alhamdulillah neesa xrase sakit lps tu...sian hana...semoge hana cepat sembuh...

mama_umar_maryam said...

cpt2 baik hana!! insyaAllah tulang budak ni cpt baiknye..dah2,aku pon nk nangis bc ko nangis jugak tu,heheh

Afne said...

tq eryn, tu lah hana tu dh la baka kecik keding je. bdk yg tetolak dia tu baya hana jugak tp jns badan tinggi bsr lg dr hana.

Afne said...

tqvm riEnAsHaM.

Afne said...

tq nisa. tu lah harap sgt semua back to normal cpt2. tp mkn masa sebulan juga klu ikut penerangan doktor.

Afne said...

tq syam. syukran ramai yg prihatin dgn apa yg menimpa kitorg. akak terima dgn redha. tu lah nsb baik eddy ada kt kl masa tu.

Afne said...

lia, aku pn ngeri tgk x-ray tu. aku tak dpt bayangkan sakitnya mcmn. klu blh transfer kt aku, aku rela amik sakit tu.

Afne said...

ayuniza, tqvm. sbnrnya aku start cuti isnin mggu dpn. tp takpe lah, nsb baik ada cuti lg so aku amik trs sampai hbs cuti raya. demi anak aku sanggup.

Afne said...

tq aida, sorry tak dan nk reply sms ko. tq sgt2 tau 4 ur concern :)

Afne said...

mama aliff, tqvm.

Afne said...

iduraz, tqvm. slmt hari raya utk awak juga.

Afne said...

tq diana

Afne said...

tq aty. diorg kurg sht pn kita dh ssh hati ini kan pulak jd mcm ni.

Afne said...

yom, tqvm. ko le kasi duit raya lbh2 tu hehe. a'ah arwah ida dulu dahi dia terhantuk kt lantai masa main skipping guna daun ketupat. bln puasa la masa tu.

Afne said...

nieza, tqvm. tu lah kesian tgk dia skrg. esok dh balut simen lg mcmn. kitorg usik dia hana dh pakai handbag hehe

Afne said...

tqvm puan nina

Afne said...

tqvm amy

Afne said...

ana, afne dh kt kg. alang2 nk cuti raya kan tu trs blk kg buat simen kt sini. tlg tgk2kan rmh afne yea.

ajmal, kita jumpa lps raya, InsyaAllah.

Afne said...

eyna, tq for ur concern. mana agaknya nk cari bomoh cina tu yea. kesiannay neesa penah patah bahu. aritu igt bahu terseliuh je taks angka sampai patah tulang.

Afne said...

zet, tq ehh. aku tak blh sebak2 kang aku nangis :(

eynasupian said...

afne-tabib cina yg aku p tu kt batu gajah perak, tp dia mmg x kasik simen, leh cube, ramai g situ, detail ko bace kt blog aku...try la..

Mama Qadida said...

salam afne..yaallah fiza baru dpt tahu hana patah tgn...sian hana...mesti sakit sgt kan die...sbr ye afne...dugaan bulan puasa ni....aritu baru dpt berita ank kepada kwn fiza patah tgn kat umah babysitter....baru 7 bulan umur die..ni hana plak..fiza tumpang simpati.jaga hana bebaik yer

Afne said...

jauh juga ye kt bt gajah sana. afne kt johor. nk raya plak ni. tak tau la sempat ke tak ke sana. nk jln jauh lg dgn keadaan hana mcm tu. btw, tqvm bg info :)

Afne said...

salam fiza. tqvm. td afne dh gi hospital bt pahat tp fiber glass takde kena beli kt hospital pantai then br buat kt hospital bt pahat esok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...