Wednesday, November 16, 2011

Colmar Tropicale, Berjaya Hills - Day 2

sambungan entry Colmar Tropicale, Berjaya Hills - Day 1.

masing2 bgn awal pg trs mandi & bersiap utk breakfast. punya lah pnjg org beratur kt cafe hotel tu last2 kitorg masuk La Boulangerie, kekonon feeling2 perancis la tu. since saiz roti semua besar2, kitorg amik baguette, chicken puff, roti hotdog, donut, cappucino & soy bean. kos breakfast RM30 something tp chicken puff tu mmg sedap ok!

not bad huh kualiti gmbr e72 :)

lps breakfast pusing2 tgk kedai2 yg ada (cos masa keluar mlm tu dh byk kedai yg tutup). sempat lg lyn anak2 buat aktiviti lukisan pasir warna warni (korg panggil apa ehh?).

waahhhh.. pandai lah hana warnakan gmbr anak rusa tu :)

hana bangga btl dgn gmbr tu hehe..

with kak nadiah

sshnya nk snap gmbr si bujang ni

suka btl diorg bergambar kt kereta kuda ni



tak byk snap gmbr pn sbb sbk kejar haziq yg mencicit ke sana sini. lps check out, kitorg ke japanese village. nk ke sana kena naik kenderaan khas (unless parking tak penuh br diorg benarkan bawa kereta sendiri) ala2 lori mcm kt zoo negara tu. tp sblm tu posing kt kawasan masuk hotel dulu..


sshnya nk amik gmbr ber4. anak2 sbk ke sana sini

gmbr atas lori. haziq blh bantai tido dh penat agaknya.

sampai je bus stop kt kawasan bwh japanese village tu org serbu nk naik lori mcm pirana. kena plak naik bukit perggghhh mmg sengal2 kaki menapak. masa awal nk naik tu agak curam so kena dukung hana, bila dh nk sampai atas br bg hana jln sendiri.

berkilat2 muka org tu kena dukung haziq dr bwh sampai atas hehe

pemandangan. ni br separuh jln kena rehat dulu

sambung menapak lg...

akhirnya sampai juga!

nk ke japanese tea house tu kena naik tangga lg. tp mmg cantik lah pemandangan kt sini. serba serbi menghijau sejuk mata memandang. klu nk join tea ceremony kena sewa kimono RM20 yea kwn2.

hana dgn ucu jiha

haziq mcm biasalah nmpk air je sbk cari fish

kecik je rmh jepun ni

dh nk hujan pn msh sbk amik gmbr



ni kt dpn tatami spa tp kitorg tak masuk sbb ramai sgt pengunjung


lps tu ke botanical garden. kena turun bukit lah plak. mmg kena awasi hana selalu sbb bahaya byk tangga.





satu2nya gmbr bunga yg sempat afne snap

kitorg tak lama pun kt botanical garden. sbnrnya luas lg kawasan ni tp disebabkn masing2 dh penat turun naik tangga & lapar so kitorg decided cari tmpt mkn. fyi, kt sini ssh nk cari tmpt mkn nasi. ktiorg singgah sekejap kt donkey ranch. cafe kt situ cuma jual mihun & hotdog. jadi le kan buat alas perut.

slps tu kitorg ke horse trail. masing2 excited nk tunggang kuda termasuklah hana. tiket masuk RM2/pax & tiket utk tunggang kuda RM20-RM25/pax utk 10 mnt. tp bila kuda dh kt dpn mata, hana punya lah takut nk naik hehe..


sbnrnya byk lg tmpt blh dilawati. ada juga aktiviti flying fox & paintball. tp masing2 dh penat so kitorg gerak blk ke kl & singgah hentian genting sempah utk mkn. oohhh yea, tak beli byk souvenir pn harganya blh thn mahal.


penat mmg penat tp seronok dpt jln2. hebat tak hebat... johor - france - japan - kl dlm masa 2 hari... perasan! mmg teringin sgt pi bercuti walaupun cuma sekejap. nk release tension penat keje jd zombie siang mlm pg ptg tp afne faham eddy tgh sbk kerja utk kejar dateline. tetiba lak dpt pegi bkt tinggi. terima kasih yea bang. ada next destination x? hehee...


6 comments :

wan nurul hezrina said...

seronoknya.mmg kena bercutikan tok ilangkan tension.chantek gambar2

watyz said...

seronok nye jalan2..cantik pemandangan.. pandai hana warna kan rusa tu. brangan princess la tu kat kete kuda... :)

Afne said...

hezrina, cuti utk hilangkan tension & hilangkan duit jugak hehe

Afne said...

aty, mmg best!

sng je kan warnakan tu, bukak kertas berpelekat pastu taburkan pasir warna warni.

mama_umar_maryam said...

tulah,slalu bace ko mcm bz n byk keje kan..pastu dpt cuti bestnyelahhh,cayalah lokong mu,hahah

Afne said...

zet, keje mmg takkan pernah hbs. tp hari tu mmg aku rasa stress sbb limited sgt waktu aku spent dgn anak. gara2 buat recon dr last year sampai current. alhamdulillah, walaupun aku blm achieve bln 10 punya lg tp syukur lah dh blh report ngan bos. mmg gila la klu fikir2 balik hahahahaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...