Thursday, November 17, 2011

Stok EBM Terakhir

rasanya korg pn sedia maklum afne dh stop bf haziq sblm hari raya puasa. alhamdulillah, tercapai hajat ibu to fully bf haziq sehingga 2 thn. syukur :)

memandangkan haziq dh consume fm so baki ebm yg cuma bbrp botol tersimpan je dlm freezer. tiap kali buka freezer perasaan berbelah bagi.. buang? simpan? buang? simpan? sampai lah expired baru2 ni. nk tgk ebm tu mencair dpn mata tak sampai hati. so biarkan ebm tu kt sinki for few hours then buang bila dh cair.


sedih rasanya masa tuang masuk lubang sinki cos pd afne setitik susu ibu tu sgt2 berharga. bila dikenang2 kn, bkn mudah liku2 hidup sbg bf mom. byk benda yg jd sepanjang masa tu. tp afne panjatkan kesyukuran yg tak terhingga sbb Allah beri peluang ni, Alhamdulillah.

rindu tak moments bf anak? maunya tidak!! secara tak lgsg masa bersama anak dh berkurangan. tak percaya? klu dulu nk nenen tentulah cari ibu. time tido mlm klu blh nk kemam tet ibu sampai ke pagi (sakit2 pinggang ibu dibuatnya tp itulah pengorbanan). skrg ni (dh mnm fm) cari ayah pn dh blh buatkan susu ye tak haziq? kekadang tu saja usik haziq "haziq nk nenen tak?" tau apa dia jwb? "eeeee.... nenen rarah (berdarah)" siap dgn muka geli plak tu hahahahaaa. hana dulu stop menyusu badan masa umurnya setahun setengah & afne preggy haziq 4 bln. InsyaAllah, klu ada rezeki afne akan bf anak2 yg seterusnya :)

himpunan memori daun pisang indah di sini..
Breastfeeding
EBM

kpd semua bf mom atau mommy to be yg berniat utk bf baby anda, kuatkan semangat & gain knowledge (gadget bf, how to express breastmilk/store/thaw ebm). bykkan berdoa moga Allah murahkan rezeki & permudahkan urusan. preparation mental & fizikal sgt penting. milk booster (mkn/mnm) tu sekadar membantu. kerapkan mengepam from time to time. Kesimpulannya: lebih kerap payudara dikosongkan lebih banyak prolaktin akan berjaya merangsang kelenjar mamari menghasilkan susu. - momchoice


8 comments :

Lelaki Ini said...

mula2 blur gaks apa tue bf..
boyfriend ka..
haha
baru tau..
breast feeding!

Afne said...

good for ur knowledge :)

pssttt.. sbr yea nnti saya follow blog awak. kena cr masa utk review semua follower. btw, thanks!

syanasaid said...

xpe afne at least berjaya jugak kan
huhu aku nnt ade rezeki 2nd baby mmg kena attend kelas time peknen
:(

ape lg afne..pojek baby ler
hehee

Afne said...

syukur alhamdulillah. byk kenangan pahit manis.

syana, klu ikut apaknya mmg nk on projek no 3 tp memandangkan kitorg msh pjj so projek on hold daaaa...

Anonymous said...

tahniah...

saya smpi setakat baby 4 bulan saja...buka sbb susu tak de tp baby reject EBM..menyusu direct pon dia reject...

puncanya...sbb baby saya duduk di kampung dgn parents..so EBM dia reject dan everyweekend saya balik jupe dia, lama2 dia reject direct pulak

what to do...saya masih study.so baby kena tgl ngan parents...berkorban..huhu

sedih bila kenang tapi ada hikmah disebaliknya, saya percaya tu :)

Afne said...

hi anonymous.

tq for ur comment. rasanya ur baby confuse nipple & teat. lama2 dia prefer takmo direct sbb dh terbiasa guna bottle (teat) kan.

setiap yg berlaku ada hikmahnya. insyaallah, next baby awak blh bf baby selama awak mahu. jgn putus asa k ;)

shiemz said...

Ololooo... sedey tull... aku kalu susu tertumpah sikit pun, dier punya bersalah x hengat dunia... adeihhhh... huhuhu

~ Puan Yan @ Mama Aliff ~ said...

mau ikot jejak langkah Afne.. :) kena carik ilmu lebih sket ni ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...