Monday, April 9, 2012

Sambal Tahun


sapa pernah mkn angkat tgn! sah2 la awak tu org jawa kannnnnnnnnnnnnnnnnnn

sbnrnya ada mcm2 versi sambal tahun. ada yg panggil sambal godok (godok=rebus) tp masa memasaknya masukkan air santan. ada yg panggil sambal gemblong. tau apa itu gemblong? gemblong=gila. knp? sambal ni mmg sedap klu dimasak pedas menyengat sampai berasap telinga! kononnya pedas gila la tu.

tiap kali blk kg, hbs pucuk ubi kt pokok kena caras utk direbus. btw, ulam2 lain pn sedap cicah sambal ni. dpt ubi rebus pn sedap! aiiyoooyoooo.. ngences plak tingat semua ni.

nk msk sambal ni takde sukatan khusus. suka hati suka suki nk bubuh tiap bahan byk mana.

bahan2 ;
bwg besar, bawang kecil & bawang putih
ikan bilis
cili api
belacan
air asam jawa
gula

cara2;

  1. tumbuk semua bawang, ikan bilis, cili api & belacan. klu mls blh blend je tp lg best klu ditumbuk. 
  2. tumiskan bahan yg ditumbuk dgn sedikit minyak hingga kering.
  3. masukkan air asam jawa & masak ikut kepekatan sambal yg disukai. biasanya afne msk agak lama utk pastikan cili tu dimasak dgn betul.
  4. perasakan dgn gula & kacau.


issshhhh.. dpt nasi panas berlaukkan ikan kering & pucuk ubi cicah sambal tahun pn dh mantap sgt2! mau bertambah nasi 2-3 kali round lg ada hahahahaaaaa. eddy klu dpt sambal ni dia dh tak pandang lauk lain dh.


18 comments:

Pinkjambu said...

perghhh keco ayo lior dengo, xpenah mkn, tp dengo sambal gaya cm best jah nih nak2 cecah pucuk ubi.. perghhh

Rozy said...

Lama tak singgah blog Afne..

gulp!! sedaaaapnyaaaa..

syanasaid said...

aku pernah makan ni
cicah dgn lempeng
wallaaaaa

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

ada member buat dia goreng dulu bahan2 tu baru tumbuk ..sedap gak ;-)

Kujie said...

salam..wah nampak sedap..boleh try nih..=)

mama_umar_maryam said...

woih!!! hahahaaha, cume nenek aku je yg terer buat nih, mak aku rasenye xpnh buat lagi,huhu..mmg sedap..pedasnye setahun!hahaha

Afne said...

lan, aku klu dpt sambal ni cicah ngan apa2 pn sedap. jantung pisang, bendi celur, ulam daun. adoi... tingat aku kesedapan dia hehe

Afne said...

rozy, afne byk membebel bkn2 je. rozy takde tertinggal benda2 best pun hehe

Afne said...

syana, cer ko cicah jantung ubi rebus. terbaik wok!

Afne said...

diana, yg tu org jawa panggil sambal totok. tu pun fav eddy. dia panggil sambal hijau sbb suka cili api yg kaler ijau je. kering skit takde minyak2 sgt tp dpt nasi sejuk pn dh mantap :)

Afne said...

hi kujie. thk you sudi singgah sini.

sila lah cuba mmg sedap. bubuh cili api byk2 br terangkat bertahun pedasnya ekekekkk

Afne said...

zet, org dolu2 je yg suka buat sambal ni. aku ni meneruskan resepi zaman berzaman. buat byk2 bubuh dlm fridge. tp klu dpt fresh tu lg terangkat kan.

:|: TinTa Kibod :|: said...

perghhhh...ngencessss!!!

Afne said...

ayue, klu ngences sila buat sambal tahun cpt2 k?!

~ana~ said...

rasa nya pernah mkn kot..mkn dgn lempeng..kat istana budaya ada bekpes ni...:)..

jawa totok!

watyz said...

wa.. ble ntry nih!

Afne said...

aty, sila try & update blog hehe

Afne said...

jawa totok pn jawa totok la heheh. silap2 ana pandai bahasa jawa tak lama lg hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...