sapa pernah mkn angkat tgn! sah2 la awak tu org jawa kannnnnnnnnnnnnnnnnnn
sbnrnya ada mcm2 versi sambal tahun. ada yg panggil sambal godok (godok=rebus) tp masa memasaknya masukkan air santan. ada yg panggil sambal gemblong. tau apa itu gemblong? gemblong=gila. knp? sambal ni mmg sedap klu dimasak pedas menyengat sampai berasap telinga! kononnya pedas gila la tu.
tiap kali blk kg, hbs pucuk ubi kt pokok kena caras utk direbus. btw, ulam2 lain pn sedap cicah sambal ni. dpt ubi rebus pn sedap! aiiyoooyoooo.. ngences plak tingat semua ni.
bahan2 ;
bwg besar, bawang kecil & bawang putih
ikan bilis
cili api
belacan
air asam jawa
gula
cara2;
- tumbuk semua bawang, ikan bilis, cili api & belacan. klu mls blh blend je tp lg best klu ditumbuk.
- tumiskan bahan yg ditumbuk dgn sedikit minyak hingga kering.
- masukkan air asam jawa & masak ikut kepekatan sambal yg disukai. biasanya afne msk agak lama utk pastikan cili tu dimasak dgn betul.
- perasakan dgn gula & kacau.
issshhhh.. dpt nasi panas berlaukkan ikan kering & pucuk ubi cicah sambal tahun pn dh mantap sgt2! mau bertambah nasi 2-3 kali round lg ada hahahahaaaaa. eddy klu dpt sambal ni dia dh tak pandang lauk lain dh.
18 comments :
perghhh keco ayo lior dengo, xpenah mkn, tp dengo sambal gaya cm best jah nih nak2 cecah pucuk ubi.. perghhh
Lama tak singgah blog Afne..
gulp!! sedaaaapnyaaaa..
aku pernah makan ni
cicah dgn lempeng
wallaaaaa
ada member buat dia goreng dulu bahan2 tu baru tumbuk ..sedap gak ;-)
salam..wah nampak sedap..boleh try nih..=)
woih!!! hahahaaha, cume nenek aku je yg terer buat nih, mak aku rasenye xpnh buat lagi,huhu..mmg sedap..pedasnye setahun!hahaha
lan, aku klu dpt sambal ni cicah ngan apa2 pn sedap. jantung pisang, bendi celur, ulam daun. adoi... tingat aku kesedapan dia hehe
rozy, afne byk membebel bkn2 je. rozy takde tertinggal benda2 best pun hehe
syana, cer ko cicah jantung ubi rebus. terbaik wok!
diana, yg tu org jawa panggil sambal totok. tu pun fav eddy. dia panggil sambal hijau sbb suka cili api yg kaler ijau je. kering skit takde minyak2 sgt tp dpt nasi sejuk pn dh mantap :)
hi kujie. thk you sudi singgah sini.
sila lah cuba mmg sedap. bubuh cili api byk2 br terangkat bertahun pedasnya ekekekkk
zet, org dolu2 je yg suka buat sambal ni. aku ni meneruskan resepi zaman berzaman. buat byk2 bubuh dlm fridge. tp klu dpt fresh tu lg terangkat kan.
perghhhh...ngencessss!!!
ayue, klu ngences sila buat sambal tahun cpt2 k?!
rasa nya pernah mkn kot..mkn dgn lempeng..kat istana budaya ada bekpes ni...:)..
jawa totok!
wa.. ble ntry nih!
aty, sila try & update blog hehe
jawa totok pn jawa totok la heheh. silap2 ana pandai bahasa jawa tak lama lg hehe
Post a Comment