Tuesday, April 3, 2012

Saya Suka Yang Ekstra Panjang!!

kauuuuuuuu... tajuk entry mengundang kontroversi! haipp.. haippp.. jgn fikir -ve ekk. nk cerita pasal beras basmathi yg super panjang daaaaa

korg igt tak entry afne menang beras panjang sejengkal tu? hadiah tu syerah pos kan all the way dr kuwait ok.


masa dpt tu kan plan nk msk menu yg pelik2 sampai ke sdh tak menjadi. last2 mak msk beras tu utk mkn lunch mcm biasa. 1st time tgk nasi putih pnjg2 mcm geli je tp bila mkn... wallaaaaaaa jatuh cinta! nasinya mmg panjang, lembut, gebu & sedap :)

bila beras tu dh hbs, eddy tercari2 nk beli cap yg sama tp malangnya tak nmpk lg kt mana2 kedai/care4/giant/tesco. dh cuba faiza basmathi parboiled rice mmg gebu & panjang tp warna nasi seakan kuning kemerahan. bkn beras perang tau. still x blh challenge beras india gate :(

kt kl ni biasanya beli beras wangi cap lagenda. nk hbskn 5kg pn mkn bulan (mls msk le katakan hehe).  tp kali ni cuba cap jasmine pusa 1121 basmathi.


hadap je lah gmbr dr hp yg x de flash sbb battery hp cuma suku

saja tag syerah kt fb. dia minta nk tgk berasnya tu yg snap sekali. katanya ini beras saiz L atau XL (mcm india gate). esoknya trs dtg semangat nk msk tp lauk simple sbb ber2 dgn haziq

ikan kembung goreng, sambal sotong & sup sayur

close up butir nasi. mak oiiii.. pnjg x? pnjg x???


komen?? nasinya peroi, muai, lembut, gebu & mmg sedap! x sbr nk masakkan utk org tu minggu depan. nk google resepi lah :D


p/s : beras ni utk mkn sendiri tau.. bkn utk projek ke PD hehe
p/s/s : terbau2 pulut kuning & rendang nyam.. nyammmmm..


14 comments :

~ana~ said...

panjang gilosssss.....ana dulu 1st time mkn nasi arab tu mmg terkejut sbb panjang sgt...tp sedap kan..:)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

afne kalau buat mkn biasa pun boleh yer ?? berapa rm sepeket 5kg nie?

Afne said...
This comment has been removed by the author.
Afne said...
This comment has been removed by the author.
AMY said...

afne... sy guna beras nie untuk buat nasi arab... memang panjang dan puas hati... nasi faveret anak2... :)

Afne said...

ana, nasi arab dgn nasi briyani tu afne tak terkejut tp masa mula2 mkn nasi putih tu mcm pelik skit. ni klu eddy soh cari yg lbh pnjg dr ni tak tau le hehee

Afne said...

diana, buat mkn mcm biasa pn sedap. tak muak sbb tak berkanji. lg pun bgs utk kesihatan :)

afne tak nmpk lg brand ni dlm peket 5 kg so far. biasanya kt tesco/giant/care4 ada 2 kg. yg ni afne beli RM2+.++

mama tisya said...

beras PUSA tu best..kitorang kt bernas tiap2 bln dpt beras FREE ::)

Afne said...

errynn, bestnya dpt beras free tiap bulan :)

watyz said...

panjang nye nasi... :)

Afne said...

aty, ni btl2 pnjg saiz xl gitu heheee

Afne said...

amy, share la resepi. nnti afne blh try ;)

wan nurul hezrina said...

hehe jakunlak nurul rasa bila tgk beras panjang2 cenggitu

Afne said...

hezrina, masa mula2 mkn pn afne jakun tgk ansi putih pnjg2 cenggitu. tp klu mkn nasi arab atau nasi briyani takde lak rasa mcm tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...