Wednesday, April 24, 2013

Sakit Menyucuk Di Tulang Punggung

rasa sakit2 bhgian pinggang/blkg blh dikatakan perkara biasa bg ibu2 mengandung. tahap sakitnya tu yg membezakan bahaya atau pun tidak. biasanya doktor akan nasihatkan posisi tido yg sesuai utk ibu mengandung. fyi, sejak masuk 3rd trimester ni afne akui agak ssh nk tido lena waktu mlm. kejap2 kalih ke kanan, kejap2 kalih ke kiri, kejap2 kepit bantal celah peha, kejap2 bgn nk buang air kecik. maklum lah, bila dh masuk 31 minggu ni bayi dlm rahim semakin membesar & menekan pundi kencing serta tulang punggung.


ntah mcmn bgn pg smlm rasa sakit sgt kt satu bhgian blkg ni sebelah kiri (dr pinggang ke tulang punggung). kuatkan juga bgn utk iron baju sekolah & uruskan hana. lps eddy hantar hana ke sekolah, afne sambung baring2 lg kot la pastu ok. dr baring ke ddk & nk bgn berdiri rasa sakit. bawak berjalan dr bilik tido nk ke dapur pn rasa semacam. bila kaki kiri menapak rasa nyeri menyucuk kt tmpt yg sakit tu. so lps amik hana blk sekolah trs ajak eddy ke klinik. doctor recommend ubat ni...


doktor kata preggy mommies tak diberi ubat mkn utk sakit blkg. klu nk kurgkan sakit just mkn panadol je. tp afne tak mkn pn panadol tu. blk dr klinik trs sapu ubat ni... rasa sejuk pastu rasa hangat menyengat dlm 10 mnt gitu. ikut aturannya kena apply 3-4x sehari. ubat ni blh juga disapu kt sendi atau otot yg sakit.

hari ni lega sikit walaupun msh ada rasa sakit2 juga. moga cpt lah baik. walaupun doktor suruh byk berehat tp faham2 lah kita mak2 ni bila dh kt rmh mana reti ddk diam dgn melayan karenah anak2 & keje2 rmh lg.


9 comments :

lia said...

cream ni mmg doc slalu bg kalau sengal2 badan

Nurulhuda Abdul Latip said...

Akak pun ada rasa sakit jugak dekat bahagian punggung, tapi tahan jelah so far masih boleh tahan lagi.

Afne said...

lia, ni 1st time aku dpt. best jugak pakai krim ni. rasa sejuk panas gitu..

Afne said...

kak huda, kes afne ni nk jln pn sampai senget apa cer kan. dh la kena amik anak sekolah, nk ngemas, jaga haziq huhu mmg tak thn sakitnya. ni dh ok la skit.

Masya said...

owhh ada krim khas eh.. tak tahu pulak.. dulu masa mengandung mmg sakit sgt²..

watyz said...

alahai sian nye mak yong ni. umah aty pon byk ubat ni sbb bile sakit bdn g klinik ubat ni la doc bg... hahaha

Afne said...

masya, ni bkn krim khas utk org ngandung tp doktor kata slmt utk ibu mengandung. klu ubat2 pil ke apa doktor tak galakkan melainkan panadol utk thn sakit je.

tp ok la krim ni afne pakai dh beransur hilang sakit menyucuk tu. sengal2 pinggang/blkg tu biasalah kan.

Afne said...

aty, maklum le dulu2 masa keje klu ke klinik sbb gastri atau demam je. ni br tau ada ubat krim ni.

ladysara84 said...

ada ye krim camtu...menarik....sakit belakang tu mungkin disbbkan berat baby tu...tulang belakang tak boleh nak support dah..afne nak try tak ostematrix shaklee...pil kalsium ni bagus...kalo afne nak cuba bole contact saya...017 2023543...sudi2 lah lawat blog saya...ada jugak info tentang pil kalsium tu...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...