Friday, September 13, 2013

Peria Goreng

kak ros, msh kah kau igt???


sedapnya kan dpt mkn yg garing rangup tu ;)

lamaaaaaaaaaaaa sgt x mkn peria goreng. rasanya sejak berhenti kerja kot?! sbb dulu selalu sgt mkn kt tgkt 2 (food court) menara mutiara bangsar. pantang nmpk, cpt2 kaut dgn gulai ikan tongkol nyam nyaammmm...

teringin punya psl, pegi kedai beli 3 ketol peria katak & rajin2kan diri menggoreng. sng je haaaa

PERIA GORENG

bahan2;
peria katak
air
garam
minyak utk menggoreng

cara2nya;
  1. peria katak dibasuh & dihiris nipis2.
  2. satukan air & garam kemudian rendamkan hirisan peria td. lg lama lg bgs utk kurgkan rasa pahit.
  3. panaskan minyak, toskan hirisan peria & goreng hingga garing.
korg jgn tanya errrr... x pahit ke? peria mmg pahit tp sedap & byk khasiat utk kesihatan. btw, afne mula minat mkn peria bila terbaca peria merupakan slh satu milk booster. 

biasanya kt rmh ni peria dimasak tumis cili api bubuh telo. klu x pun, jd ulam peria cicah sambal tempoyak. perghhhhh... ngences lak skrg ni afne x sentuh mknn pedas berapi sbb breastfeed baby hani. pedas sikit2 tu blh la buat rasa2. tgk hani x meragam, poo poo pn ok je mcm biasa.


4 comments :

rosnita zulkifli said...

maunya tak ingat??? lauk feveret masa kat MBB..kat menara TM ni dah tak jumpa dah! huhuhu

Afne said...

sbb teringin tu lah aku buat peria goreng. kt menara tm menu mkn lg hebat2 ye dak!

zety said...

aku suke! klu gaul dgn tepung rangup tu lg lajuu aku mkn,hehehe

Afne said...

sedap kan zet... pahit2 tp nikmat! hahahaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...