al-kisahnya, hana merasa kek batik yg kwn dia bwk masa waktu rehat. blk je dr sekolah trs dia mntak dan2 tu jugak. adehhhhh... nak oooiii, kek batik ni x de jual kt kedai runcit-beli-trs mkn. nk buatnya kena amik masa sejukkan dulu dlm fridge tahu?! mengalir juga airmata si anak dara dgr ibu ckp mcm tu.
so sementara si anak td pegi sekolah agama, ibu pn google resepi kek batik. bahan2 lain semua ada kecuali kena beli biskut marie. so lps hana blk sekolah agama, membatik lah kami hehe... resepi dr kongsiresepi, yg 1st link keluar tu yg afne cuba sbb mcm sng je. serious beb, afne mmg dh lama sgt x buat kek batik sejak zaman anak dara kot sbb sblm2 ni klu teringin nk mkn mmg request je kt ucu triple H hehe...
Kek Batik
bahan2;
250 gram biskut marie
150 gram buttercup (seeloknya potong kpd bbrp bhgian)
* 1 cwn milo
* 6 sudu mkn serbuk koko
* 1/2 tin susu pekat manis
* 1 cwn air
* 4 biji telur
cara2nya;
1. patah2kan biskut marie. ketepikan.
2. masukkan bahan2 bertanda * dlm kuali & msk dgn api sederhana. sentiasa kacau hingga sebati supaya tak berketul2.
3. masukkan buttercup & sentiasa kacau hingga pekat & sebati.
4. masukkan biskut marie & gaul rata.
5. masukkan ke dlm bekas & mampatkan/padatkan.
6. biarkan ke suhu bilik & sejukkan di dlm fridge selama bbrp jam.
k, afne dh cuba mmg mudah, sedap & lemak rasanya. x terlalu keras utk dipotong & x terlalu lembik.
nmpk mcm sememeh je kan? br masukkan fridge sejam dua tp anak2 dh x sbr nk mkn tp klu dh letak lama dlm fridge tu mmg elok cantik je dipotong :)
No comments :
Post a Comment