Tuesday, October 7, 2014

Rumah KL

cerita masa penghujung cuti sekolah. aci lah ekk br nk update masuk blog hehe....

cuti sekolah aritu tak ke mana2 pun sbb eddy mem-bz keje kerap ulang alik jb-yp-jb-yp. Alhamdulillah, rezeki anak2. plan nk ke kl pn hampir2 x jadi tp memikirkan dh lama sgt x jenguk rmh comel kitorg tu sekali harung nk renew kontrak sewa so sempat2kan juga.

ptg jumaat sampai kl & trs check in cititel hotel. mlm tu bawak anak2 mkn & pusing2 cuci mata beli brg sikit.


pg esoknya lps breakfast kt cafe hotel, kami trs ke desa petaling. nmpk byk perubahan sana sini. sesekali dtg perasaan rindu nk blk rmh ni & hana pn kerap sebut2 rindu nk pegi rmh kl. haziq mmg x igt apa lah sbb masa pindah tu umurnya br 2 thn lbh kot. kami beli rmh ni masa afne preggy hana & pindah masuk lps pantang bersalin hana. 5 thn lbh kami menetap kt sini & byk kenangan kami sekeluarga. mcm2 afne lalui jaga 2 anak kecil sorg2 kt kl, kemudian hana ddk kg sampai lah afne amik keputusan berhenti keje & pindah ke kg.

pertama kali jejak rmh ni sejak disewakan tahun 2012. perkataan pertama yg afne ucapkan masa masuk ialah "Alhamdulillah". syukur sgt dpt penyewa yg pembersih, tahu jaga rmh & so far x pernah bermasalah dgn bayaran sewa. selalunya kitorg berhubung melalui call/sms/whatsapp/email.

ni afne curi2 amik gambo masa penyewa turun tgk post box hehe.... 




ambik gambo ruang tamu dgn dapur aje lahhhh.. mana blh selak2 bilik org tanpa izin. rmh pn comel aje. brg2 yg kitorg tinggalkan cthnya set meja mkn & lemari2 dapur semua msh elok. dapur msk & washing machine afne x tgk sbb kt yard blkg. kami x lama sgt pun... borak2 lbh kurg, mnm2, mkn kek coklat, ambik semua surat kitorg kemudian keluar. lg pun ptg tu penyewa ada kelas, dia part time student utm jln semarak.

eddy bwk pusing2 gi sunway piramid. mkn briyani dlm dulang utk 2 org mkn mcm portion 3-4 org!



kt ruang legar sunway piramid tu ada pameran watak2 hantu. mcm2 hantu ada tp hana nk sgt bergambar dgn si pemenggal kepala ni... yg kelakarnya haziq jerit2 tkt x nk dekat hahahaaaa



last but not least, gmbr kami sekeluarga selfie dpn pintu lif hahahaaaaa.... monopod takde, sblh tgn je pun jadi. haziq kt mana?? dia menyorok blkg ibu, bad mood sbb ayah usik2 dia suruh pegi dkt2 dgn hantu td hehe...



beb, kdg2 rindu juga dgn kehidupan lalu termasuklah kwn2, suasana politik kerja dan kehidupan di kl. Alhamdulillah, dh 2 tahun afne bergelar SAHM (atau pun afne patut gunakn WAHM??.) & afne sgt2 bahagia. sikit pn tak pernah timbul perasaan menyesal dgn 'keputusan' tu. semua org mengharapkan kebahagiaan berkekalan tp dlm hidup kdg2 dtg dugaan & bahagia bersilih ganti. bersyukurlah dgn apa yg kita ada & hargailah mereka2 yg kita sayangi. afne pernah pesan pd seorg kwn... setiap yg berlaku ada hikmahnya, mungkin kita x nmpk skrg tp kemudian hari. Allah Maha Adil :)


7 comments :

~ana~ said...

Jd ke naik kan sewa????BLR dah naik mencanak2 kan....alhamdulillah rumah desa petaling x kena sbb staff loan...tp rumah cheras kena...stress tgk statement...huhuhu

Afne said...

ana, sbnrnya x sampai hati nk naikkan tp terpaksa naikkan sikit sewa sbb maintenance fee dh naik.

rosnita zulkifli said...

cantik org tu jaga rumah ko...aku risau memikirkan rumah comel aku tu klu aku bg org sewa...takut jahanam aje nanti...eh...nak tanya , document perjanjian kena pi lawyer ke ?

Afne said...

kak ros, kitorg kira bertuah lah dpt penyewa yg ok so far. harap2 dia jaga elok lah harta kitorg.

beb, itu gunanya kontrak sewa. mention semua bnda termasuk deposit, byrn bulanan brp rm, brp haribulan, brg2 yg ada dlm rmh, rules, law. hari tu eddy matikan setem & kena isi borg kt lhdn. pd aku kontrak sewa penting sbb itu perjanjian klu ada mana2 pihak yg 'langgar' blh jadikan bukti.

rosnita zulkifli said...

ooo...nak aku tanya ko lagi la mcmmana nak buat contract kpd penyewa .InsyaAllah , aku pindah ke serdang tahun depan bila semuanya selesai . rumah ampang kena sewa la..sewa murah-murah je..at least dpt juga menabung utk beli rumah kat serdang plak . itupun klu ada rezeki kami sekeluarga .

Afne said...

kak ros, aku google je kontrak sewa rumah. pastu aku taip & tambah tolak yg mana perlu.

nk jd org serdang lah yea sng dkt skt nk blk kg hehe... weehhh ko nk sewakan ikut la harga sewa semasa kt situ & yg penting lps byr bulanan kt bank. ada lbh lg bgs buat simpanan utk byr cukai pintu ke utk maintenance fee ke beli rmh baru ke ;)

rosnita zulkifli said...

suasana baru la pas ni...mesti bulan pertama teringat2 kat rumah yg penuh kenangan manis tu...aku dah riki-riki , mmg dpt sewakan lebih dari aku bayar kat bank . InsyaAllah , akhir tahun 2016 rumah tu dah settle bayar...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...