Monday, August 24, 2015

Cekodok Udang Geragau

masa upload masuk fb aritu ramai tanya apa tips nk bg cekodok tu molek je bulat2? takde tips pun... buat bancuhan cekodok mcm biasa cuma afne guna air panas instead of air biasa & bancuhan msti pekat supaya blh dibentuk atau guna sudukn je masa masukkn ke minyak panas.


sblm ni bkn sng nk jmpa udang geragau fresh. ni pn sbb eddy bwk afne ke pasar nelayan. mula2 tu igtkn org jual ikan kt jeti atau tepi sungai rupa2nya kedai LKIM jual hasil tangkapan nelayan. semuanya segar dr laut. org pompuan kan... geram tgk ikan udang sotong trs borong utk stok freezer. simpan ikut portion sng time nk msk nyahbeku yg perlu saja ;)


beli udang beso tu sekilo hbs sekali msk. anak2 mmg suka. bubuh kunyit & garam (x perlu masin sgt) & goreng basah sahaja (x perlu sampai garing) mmg sedap rasa isi udang manis. ikan siakap afne masakkan lemak kuning kurg pedas sbb anak2 nk mkn sekali. top up dgn ulam timun cicah sambal tempoyak nyam nyammmmm


p/s : tgk udang geragau fresh tu trs teringat kak ros.


2 comments :

Mirabeads azi said...

sedapnye cekodok geragau...dah lama tak makan...

Afne said...

kita pn dh lama x mkn. Kebetulan nampak tu yg beli.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...