Friday, August 21, 2015

Pokok Bunga

semuanya bermula dgn bunga plastik ini...


tu lah tgn gatal sgt pi beli pasu putih Ikea tp sampai ke sdh x buat apa2 kebetulan nmpk bunga2 putih kat care4 trs rembat sekali dgn daun2 nk bg nmpk penuh. match ke x match, blkg kira hehe....


jd hiasan kt rak LAIVA Ikea ni. tp skrg afne letakkan di kabinet tv. pastu kan... pastu kan... jangkit kt bunga2 palsu kt MR. DIY tp pasu putih pnjg tu beli kt kedai RM2. 



yg bunga2 pink ni pn afne main sumbat je masuk pasu putih tu hehe... masa raya aritu bubuh kt meja kopi dgn balang2 kuih raya tp skrg ni jd penyeri meja konsol yg msh blm beralas ni (x sempat nk cr table runner lg)


rupa2nya bela bunga hidup lg seronok! semuanya bermula sbb nk cari bahan utk projek sains hana. masuk nursery 10 mnt je tp beli byk ni...


hana kena bawa tanah & pasu kosong utk projek sains ke sekolah. alang2 tanah tu murah RM10 dpt 3 beg trs afne amik. bila2 pn blh guna kannn

mula2 tu cr money plant utk bilik2 air sahaja. dulu masa kt kl pn bela juga pokok ni kt rmh & office (siap bubun dlm jeli biru lg hehe). harga RM5/pasu.


yg siap btg sabut ni tinggi lbh kurg 1-2 kaki harga RM15.


japanese rose aka pokok bunga pukul 10 ni afne beli RM6. mmg cr yg byk warna bunga dlm 1 pasu so nnti blh semai byk2 :)


pokok bunga pink RM12.


pokok pan daun kecik. hat ni x blh direct panas nnti daunnya mudah kering. sesuai le utk kita2 yg ddk kt intermediate terrace house ni kannnnn


piring2 bwh pasu tu semua add on lah sbb rasa mcm mls nk sapu2 tanah kot2 terkeluar dr pasu. tp awas kena check selalu jgn biarkan bertakung tkt nnti jd rmh jentik2 pulak.

pg esoknya afne keluar nk jemur baju tgkkkkkkkk


waaahhhhhhhhhhhhhh.... bila tgk japanese rose tu kembang mekar warna warni trs excited nk menambah koleksi ngeeeeee




tambah lg money plant 2 pokok. kali ni tgk kt kedai berdepan kedai hari tu. uwaaaa.... saiz sama mcm kelmarin tp lg murah cuma RM11 je!


tambah lg 2 pasu japanese rose. msh beli yg berwarna warni. bila2 nnti nk semai :)


pokok bunga putih. pasni ada rezeki nk beli warna merah pulak.


pokok pan tp kali ni cr yg daun bsr. afne nk cr yg dahan bentuk tirus tp takde stok le pulak...


pokok berbunga merah ni pilihan hana sbb dia sendiri kata nk bela. ok, kita bg chance lah. nmpk dia pun tunjuk minat yg sama. ewah2... br ada 11 pasu bunga dh ckp minat tanam bunga ye kuikuikuiii

klu korg perasan afne byk beli pokok2 berdaun sahaja sbb blm ada keyakinan nk bela pokok berbunga2. mmg lah geram je tgk kt nursery tu mcm2 jns/warna yg ada tp nnti lah fikir2kan. bila masukkan dlm fb ramai komen sng nk semai japanese rose cuma perlu cucuk ke tanah sahaja. gigih le pi cr pasu bunga plastik pnjg. tanah pn dh ada cuma perlu campo tanah merah. aritu mak abah dtg bg pokok kunyit gemuk & pokok2 bunga baru :)


patahkan & cucuk ke tanah je kan?! harap2 menjadi lah semain ni...


mnta maaf le byk2 ye... korg toksah le tanya apa nama pokok2 bunga yg afne ada. x dan lg buat research hehe

kwn lama tag afne kt fb few cth bunga2 indoor kt rmh dia. cantik2 warna warni gerammmmmmmmmmsssssssss





6 comments :

Amanda Suria said...

banyaknya pokok bunga...bestnyaaaa...SA tunggu adik dah settle majlis kahwin baru nak pi beli pokok bunga...bagi cantik skit rumah tu...

lia ummiirfan said...

banyaknyaaa pokok bungaaa... cantik-cantik semuanya.. saya takleh tanam pokok bunga, saya sendiri jadi geramm.. hihi..

Mayudi + Asniza = Alya + Alesya said...

afne,,, tukar ngan aku nak,, aku pun bnyk gak koleksi ros jepun,, spesel,, ada yg jenis jambul,, kelopak kuning,, jambul tu ping,,,
hehe

Afne said...

Hai amanda suri. Xde lah byk mana.. br mula bela bunga :)

Afne said...

Hai lia. Ada lah sikit2 br nk belajar tanam bunga. Mmg ralit klu dh lyn bunga2 ni :)

Afne said...

Anis, teringin juga nk tukar. Klu dkt kan best blh tgk koleksi japanese rose ko :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...