selama ni dok telan air liur bila blogger2 up entry cheesekut. nmpk menyelerakan. komen diorg mmg mudah & sedap. afne pn mmg suka je nk cuba resepi simple2 ni. presenting my cheesekut :)
yuummmmmsssss! mkn sejuk2 keluar dr fridge adehhhhhh hanya pencinta keju saja yg memahaminya hehee...
afne mmg ada baca few resepi tp lbh kurg sama je bahan & cara2 membuatnya.
Resepi Cheesekut
bahan2;
1 blok cream cheese 250g (afne guna brand philadelphia)
1 pek biskut deluxe crackers hup seng (ramai bgtau deluxe crackers lbh sesuai dr cream crackers)
1/4 tin susu pekat
susu segar
1. putar cream cheese hingga kembang, masukkan susu pekat, putar sekejap, masukkan 4-5 sudu mkn susu segar, putar sekejap & ketepikan (klu nk cpt blh je masuk je blender & blend sampai sebati).
2. celup sekejap sahaja biskut deluxe crackers ke dlm susu segar & susun masuk bekas hingga dpt 1 lapisan.
3. tuang sedikit adunan cream cheese td atas lapisan biskut & ratakan nipis sahaja.
4. ulang langkah 2 & 3 hingga biskut & cream cheese hbs tp pastikan lapisan cream cheese adalah yg plg atas.
5. utk hiasan blh taburkan nestum atau milo atau apa2 sahaja yg anda suka.
6. sejukkan di dlm fridge sekurang2nya 5-6 jam sblm dipotong & mkn.
skjp je nk buat ni tp kena sbr tunggu 5-6 jam. klu x nk rasa tunggu lama, korg buat mlm sblm tido pastu besok bgn pg dh blh dimakan ;)
see... esok pg nya tgk2 dh tinggal separuh. mmg sedap kan mkn sejuk2. diorg kata ala2 kek batik pn ada hehe... so sesapa yg suka keju tu blh lah mencuba. mmg sedap rasa lemak2 masin biskut bergabung dgn cream cheese :)
2 comments :
Singgah pagi..Aritu member ada kasi makan..peh!mmg sedappp...:)
hi nieyl,
tq sudi singgah sini. cheesekut mmg sedap kan :)
Post a Comment