Thursday, April 24, 2014

Stok Puri Beku Untuk Bayi

lbh mudah kita sebut sbg lauk mknn bayi.

sblm2 ni afne masakkan bubur dgn carrot/labu/keledek manis yg dicampur perisa serbuk ikan bilis. atau pn afne masukkan isi ikan merah/salmon/tenggiri goreng yg dicarik sehalus mungkin. sbnrnya ada byk pilihan sayuran/buah utk ibu2 jd kan puri. buat campuran 1-2 jns sayur+ikan/daging pn blh tp kena igt rule 1 menu utk 3-7 hari utk kita monitor poo poo atau detect any allergies. masa hani masuk 9 bln afne dh perkenalkn daging ayam yg dimasak dgn puri. x ssh pun... cara mcm korg msk sup juga. ok, ni cthnya stok puri bayam+carrot+ayam ;)

1. tumiskan bumbu sup sampai naik wangi, masukkan daging ayam & tumiskan hingga air ayam kering.
2. masukkan air, potongan carrot & biarkan mereneh hingga carrot hampir lembut.
3. masukkan bayam & biarkn msk.
4. blendkn dgn sedikit air sup td, isikn dlm bekas2 kecil, biarkn sejuk & bekukan.

utk kes hani, afne blend x terlalu hancur & x terlalu kasar. sesuai utk hani yg berusia 9 bln (last month) yg blm ada gigi sebatang pun hehe..


looks errkkkkk but yumsssss sbb bau dia mcm sup kan. time nk msk bubur tu, keluarkn stok puri sebekas & masukkan bila bubur nasi dh lembut.



sekejap je hani bg settle semangkuk kecik. sedap ibu msk kan hani kannnnnn? x caya tanya bdk kecik kt bwh ni hehee....



No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...