Meh le kita share resepi kepak ayam bakar yg simple tp sedap hingga menjilat tulang wakakakaaaa... Mana lah tau kan blh jd slh 1 menu berbuka korg.
Peringatan : sukatan sebenar takde kita pn agak2 je, Alhamdulillah menjadi.
Kepak ayam
Bawang putih
Halia
Black pepper
Sos tiram
Madu
Garam secukupnya
Cara-caranya:
1. Cuci bersih ayam dan toskan.
2. Tumbuk bwg putih, halia dan black pepper.
3. Campurkan semua bahan bg mesra dan perapkan hingga bbrp jam (simpan je dlm peti ais bhgian bwh tu).
4. Panaskan oven 10 mnt sblm mula membakar dan susunkan kepak ayam dlm bekas thn panas (oven-proof).
5. Setkan suhu 200 api atas bwh selama 1 jam 15 mnt. Setiap setengah jam balik2kan ayam. Jus ayam yg ada jgn buang blh buat cicah2 sbb rasa manis2 dr madu td.
Anak-anak Afne mmg suka klu ayam bakar mcm ni. Mkn panas-panas licinnnnnnn
No comments :
Post a Comment