Saja je nk share kita msk udang nestum. Antara menu wajib order klu mkn kedai seafood. Bila try msk laaaaaaa sng je rupanya 😅. Google je lah resepi tu melambak kt internet tinggal korg pilih nk cuba yg mana satu ye dak?! Mcm Afne biasa lah suka resepi yg sng sokmo pastu derhaka dr resepi asal sepatutnya ada cili potong. Afne tak letak sbb ada msk sambal udang.
Udang Nestum
Bahan2;
Udang - setengah kilo
Sedikit garam
Sedikit tepung jagung
Butter - 1/4 blok
Daun kari - agak2 10-12 helai
Bwg putih - 3-4 biji cincang halus
Cara-caranya;
1. Panaskan minyak.
2. Gaul mesra udang, garam & tepung jagung. Goreng udang mcm biasa & toskan.
3. Panaskan kuali & biarkan butter mencair.
4. Masukkan bwg putih & daun kari. Tumis hingga naik bau wangi.
5. Masukkan udang & nestum. Gaul mesra sampai bersalut semua.
Amacammmm... Sng kan. Cuba je, In shaa Allah jd. Tp nk kabo ni api setting sdg elok jgn bsr sgt jgn kecik sgt. Klu api bsr nnti nestum tu cpt hangit. Overall resepi ni sama je mcm msk butter telo asin cuma bezanya tak ada susu cair dan ada nestum.
Btw, ini antara menu lunch kami kelmarin...
Ikan bulu ayam tu lamanya lahai tak mkn. Kena goreng kunyit garing2 bg crunchy tulang temulang dia.
No comments :
Post a Comment