Tuesday, March 22, 2011

MARI BERGEMBIRA SAMBIL BELAJAR :)

mmg mencabar ajak anak2 belajar & fokus lbh lama klu tak kena caranya. yelah, tumpuan diorg lbh mudah terganggu dgn benda2 sekeliling. kejap2 nk buat itu, kejap2 nk buat ini. cthnya hana, kadang2 blm hbs menulis sesuatu huruf sampai hbs dia dh sbk nk mewarna. teruja la katakan tgk pensel berwarna warni hehe.. kadang2 dia dh lompat mewarna kt page lain plak. takpe la, yg penting bg dia seronok2 sambil belajar :)

bila on tv anak2 akan conquer 100%. klu tak psg vcd/dvd, diorg akan tonton cartoon channels. sapa kata cartoon tak elok & hanya melekakan? kita mak bapak pandai2 pilih & tentukan yg mana elok yg mana tidak btl tak?! cthnya mickey mouse clubhouse & wordworld, mmg bgs utk belajar mengira & mengeja. bila pasang vcd nursery rhymes mmg berulang2. kadang2 tu bknnya anak2 tgk btl2 depan tv pn (tp telinga tetap mendengar sbb bila stopkan dvd player mmg hana akan mrh). tp kan afne bersyukur walaupun tak dpt tgk CSI ke, desperate housewife ke, lost ke... rasa berbaloi2 bila tgk +ve result dr apa yg anak2 suka tgk kt tv :)

msh igt dvd nursery rhymes RM5 yg eddy belikan dulu? haziq blh kenal mana nose, knees & toes. sambil menyanyi sambil belajar ;)

video

klu korg perasan mulut diorg tgh mengunyah masa ni. sambil tgk diorg nyanyi2 joget2 sambil suapkan bubur nasi+kentang+ayam goreng tak sedar dh hbs semangkuk!

selain tu, seronok juga lyn diorg belajar dr website Starfall's Learn to Read with Phonics. ooohh tq syerah for sharing (anak2 aku suka sgt! aku pn ikut sama belajar hahaaa). ni aksi2 double H pg kelmarin sambil2 mengisi masa menunggu ayah sampai KL.






haziq nmpk ceria je dlm gmbr2 tu kan?! sbnrnya dia excited sgt2 tgk+dgr+belajar sbb suara2 dlm website tu comel2 belaka & animasi dia mmg menarik. cute je bila haziq ikut sebut mcm kakak. ada gak nursery rhymes. klu cenggini gaya, kena berkorban lappy kt anak2 le ni. ni yg rasa syg nk letgo netbook ni hehe..

toys pn blh jd alat bantu mengajar kt rmh (isshhh udah rupa cikgu hahaaaa). afne mmg kedek skit nk keluarkan duit beli toys yg bkn2 cpt jahanam. igt2 lupa, sepanjang 4 thn (almost) jd ibu ni ada la sekali kot belikan hana anak patung barney. tu pun sbb hana obses dgn barney selalu tgk cartoon & vcd. toys penuh sekotak pn sbb dpt free beli brg/org hadiahkan. igt tak loopy beads yg afne beli dulu? beli online 2ndhand je tp alhamdulillah sampai skrg msh elok. dr situ hana belajar warna & bentuk.

tumpang seronok (cemburu pn ada gak sbnrnya hehe) tgk full time housewife dpt buat mcm2 dgn anak2. tp yelah, masing2 ada rezeki & bahagian memasing. sbg ibu afne cuba la yg terbaik & yg mana mampu. i'm not the best but i can do great things for my family :)


4 comments :

lia said...

Kagum tgk hana n haziq behave tgk laptop tu tnpa pegang2

~ana~ said...

afne, bagus nya haziq bleh duk diam dpn laptop..kalau aqil, jgn harap..pasang la nursery rhymes ke, cartoon ke, ultraman ke, apa jua la yg sesuai utk umur diaorg, mmg x layan.yg dia layan, panjat meja laptop, tekan itu ini...huh...

Afne said...

lia, kdg2 time diorg jaki ditekan2 juga button lappy tu. tp alhamdulillah so far msh dlm kawalan :)

Afne said...

ana, agaknya haziq dh tak heran hari2 tgk lappy terbukak mcm tu. afne kan letak kt side table je. sbnrnya klu dtg area tu dia suka buat main ringing telefon rmh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...