Wednesday, November 2, 2011

Harus Ke Aku Senyum Tanpa Perlu Kata Apa2?

smlm keluar je lif kt LG floor, dgr suara haziq melalak sekuat2 tidak. sgt kuat & jelas! pembantu taska bukak je pintu trs nmpk ni..


luka2 & berbirat pipi haziq! Ya Allah, kesiannya anak ibu. bila pembantu taska bgtau husna cakar pipi haziq. mmg trs hilang mood nk senyum makin nk membebel lg ada! sbnrnya sblm ni pernah kena gigit sampai lebam kt pipi, perut, blkg bdn & tgn. korg bygkan lah dh le kita risau amik anak lambat sbb byk keje kt office, dgn br sdh bawak kereta mengharung jln yg sesak & badan penat blh plak nk amik anak disajikan dgn perkara mcm ni? haruslah naik angin trs bising2 kt pembantu taska & ketuk pintu rmh owner taska bgtau terang2 yg dh terlalu kerap haziq kena gigit sana sini. yg ni makin teruk! nsb baik tak kena mata. klu tak... mau pnjg lg drama mlm td. sblm ni dh ramai mak bapak yg bgtau (bila terserempak masa amik anak atau dlm lif) anak diorg selalu ada kesan lebam/digigit disebabkan perbuatan bdk bernama husna ni.

sampai basah rambut berpeluh2 sbb beria sgt menangis. ibu tau... mesti sakit & pedih kan haziq kan??

sejam lps kena cakar msh nmpk berbirat. ni pun amik gmbr candid sbb haziq asyik ckp "no.. no" takmo org amik gmbr dia.


tgk haziq senyum trs hilang penat ibu.

tp kesian weehhh.. haziq tido mcm mengigau. 2-3 kali tersedar merengek asik sapu2 pipi tu mungkin msh rasa pedih. mlm ini dlm sejarah (perlu disebut sbg mlm td sbb ni kan entry auto publish) afne dijangka tido seawal 12 tgh mlm sejak 2 mggu lps. nk peluk haziq biar dia tido lena mcm selalu.

serious weehhh.. afne tak faham knp org anggap biasalah.. bdk2 suka menggigit. dr anggapan mcm ni lah bdk2 tu anggap perbuatan membuli perkara biasa & tak salah utk diorg buat selalu sampai jd habit. bila ddk taska bercampur ramai2 ni mmg mcm2 ragam mcm2 budaya yg bdk2 bawa masuk. tp klu dh org kerap sgt komplen anak awak tu begitu begini mencederakan anak2 org lain, agak2nya awak tu yg bermasalah kot. mungkin dia dh biasa tangankan anak dia. bdk2 ni absorb je apa yg dia nmpk.

toddler ni sbnrnya tgh ligat belajar apa saja benda yg berlaku di sekeliling & mudah terikut2. so kita sbg family (ibu bapa lah yg terdekat) kena lah tunjuk perbuatan yg baik2, ckp yg baik2 (sbb ckp itu umpama doa juga), beri perhatian & perhati tingkah laku anak. sharing is caring.

korg rasa apa nk buat psl ni ekk? afne dh suggest soh kuarantin bdk2 yg mengganas/membuli sampai mencederakan bdk2 lain. any idea? mungkin afne blh bgtau owner taska. ke perlu bersemuka dgn mak si husna ni?


32 comments :

rossysweety said...

wei...apa teruk sgt ni?? pembantu taska tu buat apa?? tak tgkkan bebudak ke?? klu camni , aku pun hot!!!mmg patut ko gi rumah owner taska tu...ari tu , tangan hana patah . ni haziq pulak...

iduraz said...

Ya Allah, siannyer haziq...rasanya afne kena bagitau mak dia. pastu bagi cadangan kat owner taska tu suh kuarantin dan lebih2 tengokkan budak husna tu..abis suma anak orang kena gigit ngan dia...

Huda~Banny said...

smlm dalam fb kite pikir mcm biasa2 aje...sikit2 aje..ni dah melampau la kak k-pot........g la jumpa owner taska tu....nnti ntah apa lagi budak tu buat..ala.......sian haziq! eee klu kite, mmg sanggup tunggu mak dia nak ckp..

Huda~Banny said...

pergi jumpa....teruk sangat tu....

watyz said...

teruk nyer!! kalo aty mmg la budak2 suka menggigit ke hape tp ni teruk sangat. membebel dulu then br settle. yg penting bebel dulu!!
buat la sesuatu afne. jumpa ke hape ke. ok?

~ana~ said...

afne, kalau ana la..mmg g serang terus je mak budak tu..apa ko x reti ajar anak ke?hu3x..bab cari gaduh mmg ana cepat je...hah3x...

sian kat haziq..

cute said...

takleh dibiarkan..takan la dorang wat tatau je..bukan tak penah kene kan...ish kne bgtau at leaast mak pak budak yg gigit cakar tue tau perangai anak die...aku yg emo!

wan nurul hezrina said...

alahai nursery mmg mcm2.budak2 mmg ganas tp no choice kena antr anak kat situ..sib merah garang..so takleh kena buli.haziq mesti budak baek.pedih tgk pp tuh..sbrjerlah

finizaini said...

afne,
ank aku pn pnh kna gigit kt taska..1 kt area mata..1 lg kt lengan..yg pasti mmg xtrkata apa2..cam blur2 gitu dibuatnya..yg gigit tu girl gak..ank aku laki..

Afne said...

kak ros, aku nk tgk apa tindakan taska. aku dh cukup bersabar & msh bersabar. klu somthing bad happen again in the future aku tak teragak2 amik action.

Afne said...

iduraz, afne dh pernah remind psl kuarantin. mmg taj jd tiap2 mggu tp klu setiap bln ada dgr cerita je mmg tak slmt utk anak2 kita. afne cuma nk yg terbaik utk semua.

Afne said...

ude, akak tunggu feedback taska. in case diorg msh buat tak tau then akak confront mak dia.

Afne said...

aty, afne klu blh takmo bising tak menentu hala tp ini mmg dh lbh. ada org anggap bdk2 bisa menggigit but this has gone too far!

Afne said...

ana, afne pn nk jumpa mak dia tp slow talk la kan.

Afne said...

cute, tqvm. mak dia ni ssh nmpk btg hidung sbb selalu amik anak dia lewat tp mmg teringin nk jumpa nk bgtau kt dia.

Afne said...

hezrina, mau tak pedih sampai luka2 berbirat mcm tu. dr suara haziq nangis pn afne tau mmg sakit gila. cer aku cakor anak dia agak2 dia mrh tak? hahaha

Afne said...

finizaini, klu kerap kena amik action jugak. dulu mcm anak fini la lama2 makin ramai mak pak yg bukak cerita.

Liessa said...

kak afne..budak2 mmg tak tahu ape..tapi kita yg besar nie la kene tunjukkan..mak org slalu kata..budak jadi ganas kadang2 disebabkan cara mak bapak tu sendiri..serius org dulu slalu marah2 afiq atau buat cara nak tampar..serius memang afiq ikut apa yg org buat..skang nie..org tak buat mcm tu..klu dia nakal org cakap elok2..tak marah sgt dah..n tau ape jadi afiq lebih faham n terus tak buat ape yg kita larang..

so mcm budak husna ni..mak bapak dia patut kene kauseling.. :) n taska tu pun same..sepatutnya derang kene alert..nmpk je budak nak gaduh kene la cepat2 leraikan jgn dibiarkan..huhu..bg org la..st penjaga budak kat taska kene sound dulu baru mak bapak..sbb budak kan byk abis masa ngan derang..(taska)

Liessa said...

aduuussss,,org tgk narnye pun mcm dah nak nangis..kesian..sbb org boleh bayangkan klu afiq la yg kene..mmg kompem hati panas d sedih..

Afne said...

nisa, ko tgk pn blh agak mcmn sakitnya. hati akak lg sakit. selama ni kitorg komplen diorg just amik ringan. kali ni akak dtg rmh trs bgtau owner taska. pasni klu dgr lg kena kt sesapa tak kisah lah anak akak ke kt anak2 lain mmg akak mintak jumpa ngan mak si husna ni. kesian sbnrnya bdk tu kan. kita sendiri blh imagine mcmn mak dia ajar dia.

++eden|essey++ said...

sian tgk hadziq....x bleh bayangkn kalo anak ja sendri kene..mmg melenting la...pembantu taska pon amik mudah jek.. da tau budak² gado..cpt² la leraikan..sapu ubat ke..ni dibiarkn jek....nmpk sgt x alert...mak husna tuh kene jugak afne besemuka..agaknya selama ni budak² lain kene..mak pak dorg sme diam..xnak jumpa..mungkin la mak husna ni xtau apa²...kalo ade yg jumpa msti la segan die nk anta anak die kt ctu lg...kalo bole afne jumpa la mak husna tuh harini...tunjuk skali luka hadziq tuh baru la die tahu perbuatan anak die....melampau sungguh....sabar yea afne..

anna zaha said...

isssyy truk rupa2nya...mmg dh mlmpau lah ni..mana leh d biarkan..hri ni dia gigit+cakar..esk lusa ntah apa plk yg dia wat agaknya..aduhai..bdk2 yg hiperactive mcm ni..kna asingkan tau..x leh brcmpur ngan ank2 lain..bahaya..klu aq jd ko..x tau lah..cmner agknya..mau jd hulk kaler ijo agknya..btter ko jmpa jer prents Husna ni..sruh je..pndah k taska lain..aduhai..dah mcm singa lapar lah plak..hbis ank org d gigit2...

eila_adeq said...

perghhh3.. ini dah lebih derr.. wat ati wa panas je ngan budak husna 2.. kau pegi la jumpa mak bapak dak 2, tunjuk muka haziq 2.. kalau mak bapak dia wat dek je, meh jumpakan ngan eila.. biar eila cakar plak budak 2 sampai b'nanah..

ijan said...

Aduhai kesiannye Haziq.. sampai berbekas mcm tu sekali. Pembantu taska pun kena lah ambil berat sikit. Harap2 tak berlaku lagi kat Haziq atau yang lain...

~aida basrudin~ said...

kesian nyer haziq...better ko g jumpe mak husna tu la..biar mak dia tau yg ank dia tu ganas kt taska tue...hr ni haziq..nnti esok lusa ntah sape plak yg jd mangsa husna...

Afne said...

tq ja. bila ckp dgn pembantu taska alasan tak perasan sebb husna ni jns cpt tgn. aku mmg tak blh terima alasan tu. aku sound direct kt owner taska. ni aku tak tau lg apa action owner taska tu.

Afne said...

zana, klu tak teruk takde la aku meroyan mcm nk rak kt fb. bkn sbb bdk2 biasa suka gigit tp ni dh melampau!

Afne said...

eila, kak epi tak sempat lg jumpa mak si husna tu. nk tunjuk apa anak dia dh buat kt haziq.

Afne said...

ijan, harapnya lps ni diorg amik serious psl ni.

Afne said...

aida, aku tgh cr jln nk jumpa mak husna la ni.

Mawar said...

ish3..sian kt die..huk2..

Afne said...

mawar, mmg kesian. alhamdulillah, luka2 tu dh mengering.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...