Friday, April 26, 2013

SAHM. WAHM. What Say You?

mind you, ini entry pnjg berjela. jika sabar blh baca, tak sbr you blah je...

agak-agak korg la.. apa yg afne buat kt rmh sejak berhenti keje? ddk rmh goyang kaki kangkang luas-luas tgk tv sampai tertido kroohhh.. kroohhh.. krooohhhhhhhhh. mcm tu?!

pernah tak korg terjangka that one day korg akan berhenti kerja ke, jobless ke, atau jd SAHM/WAHM? dulu tak pernah terfikir langsung. bkn sng nk ambil keputusan ni memandangkan dh 11 thn mengadap keje office 8.30am-5.30pm & 5 days a week (tu tak campur OT on saturdays zaman anak dara dulu).

most of you akan ckp ruginyaaaaaaaaaa afne berhenti kerja. tp tahu kah korg apa yg tersirat di hati afne sejak bertahun lamanya? ddk kl menjaga anak kecil sendirian bkn perkara yg mudah. hati kena keras. semangat kena kuat. pagi-pagi kena hntr anak2 pegi taska, berkejar ke tmpt kerja, blk rmh jemput anak2. sbb tu seboleh mungkin afne elakkan buat OT, sapa lg nk jemput anak2 klu bkn diri sendiri? tp org tak faham... uruskan sendiri serba serbi mkn pakai, keluar beli brg keperluan rmh. dlm pd masa tu juga mmg bersyukur sgt2 afne berpeluang bf haziq hingga 2 tahun, Alhamdulillah. 

kena pulak hana patah tangan & trs stay kt kg. lg kuat keinginan nk transfer ke Johor tp dh takde rezeki nk buat mcmn. jgn tanya tak syg kerja ke, rmh ke. sbb fikir psl kerja lah bertahan pjj tp afne tak blh pentingkan diri sendiri. kesian kt anak2, kesian kt suami & kesian kt diri sendiri! syg anak melebihi segalanya. suami pn perlukan isteri utk uruskan hal2 keluarga & kerja. takut mmg takut (yelah, kita tak tau benda akan dtg) tp eddy selalu tanamkan semangat & kata-kata positif. maka afne nekad tender resign awal bulan may thn lps. sesungguhnya Allah Maha Besar. bbrp mggu lps afne submit surat resign, ditakdirkan afne terima panggilan yg membawa kami ke sini....


syukur Ya Allah, kegembiraan tak tergambar dgn perkataan...


masa dtg amik surat ni, mcm di awang-awangan. rasa diri kami mentah sgt sbb tgk kontraktor2 lain lbh berusia & hebat bergaya dgn kereta besar.

bkn mudah.... mcm-mcm kena fikir... mcm-mcm kena buat... brg pn mcm-mcm kena prepare. modal bkn sikit-sikit, tp ini lumrah hidup berniaga. 

ini cuma sebahagian je

pekerja-pekerja 1 Malaysia. mcm-mcm peel, mcm-mcm karenah, mcm-mcm ragam. maklum le sblm ni keje pembantu pegawai je takde staf bawahan, la ni amik ko handle 30 org sekaligus!


mmg byk kerja kena uruskan... pantau kehadiran, cuti pekerja, stok bahan kimia, brg-brg pembersihan, filing receipt, invoice, prepare advance pekerja setiap pertengahan bulan, gaji pekerja setiap awal bulan berikutnya, dtg memantau prestasi pekerja sekaligus melawat guru besar & persekitaran sekolah.




cukup masa prepare claim dgn ppd. invoice & supporting documents setebal 2-3 inci ok! nk dptkan report guru besar & pengesahan setiap sekolah... bkn sng beb. 1st claim dulu terkial2 juga belajar isi borang itu ini. Alhamdulillah, skrg dh blh handle :)


syukur sgt mak izinkan kami ambik sedikit space dlm bilik tetamu utk dijadikan mini office. berguna juga lemari zaman study dulu. jgn x tau, usia lemari ni dh dkt 15 thn tau!


tu gmbr lps cuti raya thn lps. bersepah der... maklum le orgnya cuti raya, officenya pn cuti juga. addition to our mini office... 




printer lama msh elok tp cari printer baru yg lbh memudahkan kerja. printer, pc/lappy, file2, buku nota.. antara yg menemaninya afne di 'office kecil'. bos dh hadiahkan kerusi baru so kena la tunjuk extra rajin. ni le untungnya bosku suamiku ekekekkkkk... hari ni mintak, hari ni dpt. bos, agak2 klu bodek lg power, gaji naik x??!

another addition.. 



kereta ni sampai masa hari afne disahkan keguguran. since eddy lg suka gunakan vios (jimat minyak katanya) so afne yg dok lenjan hari2 hahahaaaaa. pajero tu walaupun buruk tp byk jasanya sejak eddy mula meniaga.  aritu mintak abah buatkan garaj kereta so gilir2 lah 3 beradik tu ddk serumah.


penat jd secretary cum admin cum boss ni... kita jaga A-Z & buat kira-kira. selain tu afne tlg part keje2 eddy cthnya dgn TNB, RISDA, SPNB, majlis daerah, pejabat daerah, maritim, & lain-lain lg. bkn sng nk sng. maklum lah, keje sendiri lg kena extra rajin dr mkn gaji.

mcmn sbk ngadap lappy pn tetap buat kerja rmh. ddk menumpang walaupun keluarga sendiri kena lah pandai bawa diri. mengemas, membasuh baju & uruskan anak. kdg2 afne ikut eddy ada urusan kt luar, mak/abah/adik2 tlg jaga anak2 bertuah ni.. 


ada masa2 afne ikut eddy gi practice atau main golf. org dh minat tak elok dihalang. ini gambo candid time chipping. klu practise driving range ke main kt padang ke, tak koser le nk terjah. baik berendam dgn anak2 dlm swimming pool :)


anak2 mmg suka dpt ikut (mostly on weekends) sbb diorg tau dpt mandi pool :)


Alhamdulillah, syukur Ya Allah. afne gembira dgn kehidupan skrg. tak semestinya bila berhenti kerja kita hilang 'kehidupan' kita. tak dinafikan kdg2 rindu juga suasana kerja office dgn kwn2 yg memacam peel tu. tp bila dibandingkan dpt hidup sebumbung dgn suami & anak2, mungkin rasa bahagia ini yg Allah berikan atas pengorbanan afne utk mereka. dpt jaga sendiri makan pakai & tgk anak2 membesar dgn bermacam keletah setiap hari. Allahu Akbar! sebak sgt rasanya... mcm tak percaya afne pernah lalui 3 tahun hidup berjauhan dgn suami & anak. masa eddy ddk johor sorg2 dulu blh kira tiap2 mggu dia blk kl. bila hana stay kg sbb patah tgn, afne plak yg drive kereta ulang alik blk kg 2 mggu sekali ber2 dgn haziq. 

dulu pernah terfikir apa aku nk buat lps ni? bila dh rasa br tau lbh sbk & lbh penat dgn kerja yg tak pernah hbs tp seronok! as i said, i'm happy. mula2 tu kelam kabut juga terkejar2 mana nk settlekan keje office mana nk buat house chores. plg bestnya jd WAHM ni, masa lbh fleksibel. sambil ngadap keje blh basuh baju, blh berhenti sekejap utk msk, amik anak blk sekolah, buat susu anak & mcm2 lg. dan syukurlah walaupun afne jd kerani eddy je tp sbg bos dia tak kisah mcmn/bila afne uruskan keje dia asalkan siap ikut masa. tu yg afne ada masa utk facebook & msh aktif update blog. yg penting gaji jalan hehe... Alhamdulillah, eddy pn x kisah bila2 afne nk keluar. dia pun faham dia sbk jarang lekat kt rmh so x kan nk biarkan anak bini terperuk aje kt rmh. eddy selalu buat lawak.. "ddk rmh buat keje best yang, awak x pyh kelam kabut bgn pg pi keje, x pyh ngadap jln jam, x pyh sbk nk punch card, x stress dgn keje, ddk buat keje pakai sepende dgn bra pn abg x kisah!" cittttttt ayat x blh blah. saja nk mengusik bini kan?!

kwn2 yg bekerja jgn lah berkecil hati dgn ayat2 kt atas. afne luahkan atas situasi diri sendiri. tak ada kena mengena dgn sesiapa yg lain. rezeki masing2. yg penting kita usaha, berdoa & tawakal. selebihnya Allah yg tentukan. kwn2, doakan kami baik2 saja. 

Ya Allah, permudahkan urusan kami & murahkan rezeki kami, amin.


10 comments :

*azni* said...

alhamdulillah..sampai abis saya baca entry ni..berenti keje tak bermakna hidup pun terhenti..byk lagi cara boleh jana pendapatan.. :)

Anonymous said...

Salam Afne,

Ini K.Aziah (Wmaju) kalau afne still ingat.
Tahniah dh nk masuk 3 dah anak.
Alhamdulillah...k.aziah tgk afne hepi ngan kehidupan walaupun dah berhenti keja. Bestkan dapat uruskan anak2 sendiri dan tgk diaorng membesar depan mata. Itula orng ckp kalau kita ikhlas, insyallah akan dipermudahkan oleh NYA....Kaziah doakan afne sekeluarga hepi selalu..:))

~ana~ said...

ana prefer WAHM mom kot dr keje ofis sbb xyah nak hadap jalan jammed...hahaha...

lia said...

afne dear... aku teringin sgt berenti kerja sbb nak anak2 besar bawah jagaan aku... lg2 la taska naik rm450 skng uhuks....

tp kan... seminggu aku x p kerja Amsyar kurang sihat... Ya Allah cabaran sungguh & aku kagum those yg berhenti kerja jaga anak & buat kerja tolong husband mcm ko ni... korg the besttt lah!!!

Afne said...

salam azni. tq sudi singgah sini & baca sampai hbs ;)

btl tu. mcm2 cara utk jana pendapatan atau dapatkan side income. terpulang pd kita nk rajin atau mls je.

Afne said...

salam kak aziah.

lamanya tak jumpa akak. dkt 6 thn juga yea. klu lah akak blh tinggalkn email ke apa blh juga kita contact. afne takde dah no kak aziah. klu akak baca komen ni semula miss call le afne yea (msh guna no lama).

tq kak aziah. doakan yg baik2 yea. tq in advance :)

Afne said...

ana, apa pun pekerjaan kita yg penting dapat rezeki halal utk anak2. afne bersyukur dgn segala jerih perih yg afne lalui byk mengajar afne erti hidup. walaupun kdg rasa tak tertanggung mungkin itu br sikit berbanding org lain yg lg hebat ketabahan diorg.

Afne said...

lia, aku sendiri terkejut baca psl kenaikan yuran taska tu. ada hikmahnya aku berhenti keje. takpe lah lia, keje ko yg skrg pn dh stabil. mcm aku ni perlukan aku berhenti (sbb tak dpt transfer) memandangkan suami dgn anak jauh. kesian hana nangis2 bila call aku. bkn sng aku nk amik keputusan ni tp setiap org tu kan ada bhgian masing2. aku percaya Allah itu Maha Adil.

watyz said...

setiap kejadian ada hikmah nye kan. tahniah la sbb dpt tender pembersihan. kalo nak tau, kat PPD melaka tengah en izhar yg jaga kawalan pembersihan ni. asik nau kontraktor ni call dia. naik muak mak ni nak oi.. hehhehe... pesan eddy supaya make sure sume nye buat ngan baik supaya bayaran x dipotong tau... x pe la atleast afne dpt bantu dia sama2 cari rezeki. susah senang bersama... :)

Afne said...

aty, adat le tu kontraktor dok kejar officer nk cptkan payment hehe.

alhamdulillah, pekerja2 kitorg disiplin ok cuma adalah juga sorg dua bikin mak yong stress hehe...

tq beb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...