Tuesday, January 10, 2017

Penkek - Resepi Yang Mudah, Sedap & Gebu

Salam semua.

Meh mehhh... klu korg suka mkn penkek tp nk try resepi yg sng tp sedap sila baca sampai hbs. Afne dh try few recipes tp anak2 kata ini yg plg win 😁

Penkek

Bahan2nya;
1 cwn tepung gandum
1 cwn susu segar/susu penuh krim/susu cair
1 sb gula
1 sk baking powder
1 sk esen vanila
1 biji telur
2 sb minyak jagung/butter dicairkan/minyak msk


Cara2nya;
1. Satukn semua bahan & kacau guna whisker sampai sebati. Klu mls sgt korg blend je.
2. Rehatkn adunan 10-15 mnt supaya hasil penkek gebu.
3. Panaskan non-stick pan saiz kecil & letakkan 1 senduk kecil adunan.
4. Bila bhgian atas sdh nmpk berbuih terbalikkan ke bhgian bwh & biarkan sekejap br diangkat dr pan.

Biasanya Afne buat 1 adunan dpt 8-9 kpg penkek & anak2 mkn hbs sekali hadap. Sedap mkn panas2 dgn madu, coklat, butter, aiskrim, maple syrup.

Tp tekak org kg mcm Afne ni dpt mkn lempeng cicah sambal tumis ikan bilis pn dh sedap sgt. Suami plak jns setekak seperut. Gandingkan kopi o panas time cuaca sejuk hujan perghhhhhh


Ok, jgn lupa cuba resepi penkek kt atas tu yea & komen sedap ke idok 😉


No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...